Στο πλαίσιο του σχολικού προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Το ραδιενεργό χημικό στοιχείο Ραδόνιο (Rn)», το οποίο διοργανώθηκε από τo Eκκλησιαστικό Σχολείο , με συντονιστή τον Διευθυντή πρωτο πρεσβύτερο Στέφανο Τρασανίδη και συνυπευθύνους τους εκπαιδευτικούς του σχολείου  Κωνσταντίνο Μάνο και  Διονύσιο Μαρκάτο,  είκοσι μαθητές/τριες επισκέφθηκαν, την Τετάρτη 25 Απριλίου 2018, το Εργαστήριο Πυρηνικής Τεχνολογίας, του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης.

Στον χώρο του Εργαστηρίου τους υποδέχθηκε εγκάρδια ο αναπληρωτής καθηγητής Πυρηνικής Τεχνολογίας Γεώργιος Νικολάου, ο οποίος ενημέρωσε την ομάδα των μαθητών για τη διαδικασία ανίχνευσης με φασματογραφία ραδιενεργών ισοτόπων και πιο συγκεκριμένα  για το ισότοπο καίσιο-137 με τη χρήση ανιχνευτού Ιωδιούχου Νατρίου.

Ακολούθως, ο Καθηγητής ανέπτυξε θεωρητικά τη ραδιενεργότητα των ισοτόπων του χημικού στοιχείου του ραδονίου (Rn) και παρουσίασε στην ομάδα του προγράμματος τη λειτουργία συσκευής ανίχνευσης ραδιενεργών σωματιδίων στην ατμόσφαιρα. Επίσης, ανέφερε τα επίπεδα των τιμών των ραδιενεργών ρυπαντών της περιοχής μας καθώς και τα μέτρα ραδιοπροστασίας των κοινωνικών ομάδων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση “Κατά την ολοκλήρωση της επίσκεψης, δεχθήκαμε με ιδιαίτερη χαρά, την πρόταση του κ. καθηγητού για συνέχιση της συνεργασίας μας και για το επόμενο σχολικό έτος.  “