Το θέμα της εκκαθάρισης της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Ξάνθης, που διαχειρίστηκε στο παρελθόν τις πολιτιστικές εκδηλώσεις ως διάδοχο σχήμα της ΔΕΑΞ, επανήλθε στο Δημοτικό Συμβούλιο και προκάλεσε διαφωνίες. Θέμα της συνεδρίασης της Δευτέρας ήταν η “’έγκριση των λογαριασμών εκκαθάρισης της ΔΗΚΕΞ και απαλλαγή των εκκαθαριστών από κάθε ευθύνη”.

Το Δημοτικό Συμβούλιο παρέτεινε την εκκαθάριση της εταιρίας κατά πλειοψηφία, με βάση την πρόταση του Δημάρχου Χ. Δημαρχόπουλου.  

Αποχή της Κοινωνίας Δημοτών

Το γεγονός ότι Πρόεδρος της ΔΗΚΕΞ έχει υπάρξει για 7 χρόνια ο νυν επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Μανώλης Φανουράκης, προκαλεί σοβαρή διένεξη.

Σε προηγούμενη συνεδρίαση δεν έγινε δεκτό το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης, με βάση το οποίο επέστρεψαν κάποια ποσά και ένα ακίνητο, που χρησιμοποιεί ο Δήμος. Στη διάρκεια των ερωτήσεων ο Μανώλης Φανουράκης ζήτησε να πληροφορηθεί από τη νομική υπηρεσία τι αποτελέσματα παράγει αυτή η απόφαση για την κινητή και ακίνητη περιουσία αλλά δεν υπήρξε απάντηση. Παράλληλα, ανέφερε ότι κάποιες επισημάνσεις που είχαν γίνει από τον Πασχάλη Λύρατζη όπως ότι “χάθηκε το κεφάλαιο των 275.000 της εταιρίας”  στην προηγούμενη συνεδρίαση τον έθιξαν και ρώτησε αν έχουν δοθεί τα στοιχεία και αν από αυτό διαπιστώνεται κάτι τέτοιο.

Απαντώντας ο Πασχάλης Λύρατζης, ανέφερε ότι παρέλαβε και διάβασε τα στοιχεία και τα καταθέτει στο δημοτικό συμβούλιο και σημείωσε ότι δεν έχει πρόβλημα με την εκκαθάριση και έχει βγάλει τα συμπεράσματά του για τη διαχείριση. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης επέμεινε στο ερώτημά του και σημείωσε ότι “μόνο αθώα δεν είναι η στάση της συμπολίτευσης, κάποιοι επιχειρούν να κατασκευάσουν ενόχους και δεν συμμετέχουμε σε αυτό τον κατήφορο, εφόσον δεν παίρνουμε απαντήσεις στα θέματα που έχουμε θέσει”, δηλώνοντας την αποχή της παράταξής του.Πάντως με τις αναγκαίες εξηγήσεις από τις δύο πλευρές οι τόνοι έπεσαν και η συζήτηση συνεχίστηκε ομαλά.

Διαμαρτυρίες για τα στοιχεία που δόθηκαν

Ο επικεφαλής της παράταξης “Συμμετέχω” Σιαμπάν Μπαντάκ ανέφερε ότι δεν τηρήθηκε η δέσμευση που είχε ληφθεί προκειμένου να ενημερωθεί το σώμα,  ενώ σημείωσε ότι λείπουν μια σειρά από στοιχεία γύρω από τις παρατάσεις που έχουν δοθεί.

Το γεγονός ότι ο Πρόεδρος μεταβίβασε στον Πασχάλη Λύρατζη τα στοιχεία προκάλεσε την αντίδραση του Ιπποκράτη Καμαρίδη που ζήτησε να μάθει γιατί δεν ενημερώθηκαν όλοι οι σύμβουλοι. Παράλληλα σημείωσε ότι η δημοτική αρχή αλλάζει στάση στη νέα συνεδρίαση  ενώ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι συνεχίζεται η τακτική να επανέρχεται διαρκώς ένα θέμα στο δημοτικό συμβούλιο χωρίς να υπάρχει ουσιαστική απόφαση.

Στη συνεδρίαση δεν παρέστη ο εκκαθαριστής κος Μανουσάκης, που με επιστολή του ανέφερε ότι δεν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση. Όπως επεσήμανε ο Νίκος Ανταμπούφης, καθώς δεν υπάρχει κάποια αλλαγή,  επιμένει στο “λευκό” και ανέφερε ότι αν κάποιοι αλλάξουν την ψήφο τους χωρίς να έχει μεσολαβήσει κάποια εξέλιξη, προφανώς κάτι “στραβό” υπάρχει στη μία ή την άλλη συνεδρίαση. Τέλος, σημείωσε ότι παραμένει η εκκρεμότητα της εκκαθάρισης της συνδεδεμένης εταιρίας ΦΥΣΙΣ και του φορολογικού ελέγχου, όπως αναφέρουν και οι εκκαθαριστές.

Διαμάχη προέκυψε μεταξύ Μ. Φανουράκη και Γ. Κολλάρου για αναφορές επί προσωπικού και αιχμές που άφησε ο επικεφαλής της Συσπείρωσης σε βάρος του επικεφαλής της Κοινωνίας Δημοτών και του επεσήμανε ότι η διαχείριση της εταιρίας έχει ήδη ελεγχθεί από τους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης.

Δήμαρχος: Να συνεχιστεί η εκκαθάριση

Ο Δήμαρχος  Χ. Δημαρχόπουλος παίρνοντας το λόγο, σημείωσε ότι οι εκκαθαριστές παύονται είτε με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, είτε και με την πάροδο της εκκαθάρισης. Παράλληλα, σημείωσε ότι οι αποφάσεις αυτές είναι σοβαρές και ίσως θα έπρεπε να λαμβάνονται με αυξημένη πλειοψηφία. “Αυτή τη στιγμή δεν μιλάμε για τη διαχείριση και η απόφαση δεν θα λύσει το προβλημα της διαχείρισης. Άλλοι θα το κρίνουν και μπορεί να μην υπάρχει ζήτημα” είπε. Χαρακτήρισε ως πιο σοβαρή εκκρεμότητα αυτή της σύνδεσης με το ΦΥΣΙΣ Α.Ε. και ζήτησε να συνεχιστεί η εκκαθάριση μέχρι τον Ιούνιο του 2019 και να επανέρθει ένα νέο αποτέλεσμα.

Ως προς το τυπικό ζήτημα σημείωσε ότι ’’ούτε εγκρίνει ούτε απορρίπτει’’ το θέμα. Σύμφωνα με το Νίκο Ανταμπούφη, ο μόνος τρόπος να γίνει εφικτή αυτή η λύση θα ήταν να ψηφίσουν όλοι λευκό καθώς η εκφώνηση του θέματος είναι δεσμευτική.

Τελικά το σώμα ενέκρινε την πρόταση του Δημάρχου κατά πλειοψηφία με λευκό από τους Α. Αγκόρτζα, Ι. Καμαρίδη, Ν. Ανταμπούφη και αποχή της Κοινωνίας Δημοτών.