Η αποχώρηση των μειονοτικών συμβούλων της παράταξης της πλειοψηφίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο λίγο πριν τη συζήτηση και η στάση του Προεδρείου βρέθηκε στο στόχαστρο της έντονης κριτικής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης για τη συνεδρίαση της Πέμπτης.  

Στους 8 μειονοτικούς συμβούλους που αποχώρησαν από Ροδόπη και Ξάνθης, όπως ο Ιρφάν Χατζηγκενέ, αποδίδεται προφανής σκοπιμότητα προκειμένου να μην υπερψηφιστεί  ψήφισμα που ζητά την απελεύθερωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη. Στο  Προεδρείο αποδίδεται το γεγονός ότι δεν πρόταξε το συγκεκριμένο θέμα λόγω της σοβαρότητας αλλά το άφησε τελευταίο ενώ προηγούμενως έπρεπε να συζητηθούν πληθώρα επερωτήσεων, εκτός ημερησίας διάταξης θεμάτων και πολλών άλλων εντός ημερησίας διάταξης, με αποτέλεσμα η συνεδρίαση να λυθεί πρόωρα λόγω έλειψης ικανής πλειοψηφίας και ενώ είχαν ήδη περάσει 4 ώρες.

Στην κριτική πρωταγωνιστούν οι παρατάξεις του Φώτη Καραλίδη και του Μενέλαου Μαλτέζουν, που συμφωνούσαν με το περιεχόμενο του ψηφίσματος και ζήτησαν να προταχθεί έγκαιρα. Εν συνεχεία αποχώρησαν διαφωνώντας γενικότερα με το Προεδρείο και το χειρισμό των θεμάτων.

Μετά τη συνεδρίαση ακολουθεί έντονη αντιπαράθεση ενώ ο Φ. Καραλίδης, σε δηλώσεις του ζητά απαντήσεις γιατί δεν συζητήθηκε στην αρχή της συνεδρίασης το θέμα λόγω της σοβαρότητας, γιατί γίνεται μόνο μία συνεδρίαση στο τέλος του μήνα με πολύ μεγάλο αριθμό θεμάτων και ερωτήσεων και γιατί δεν προγραμματίστηκε άμεσα νέα έκτακτη συνεδρίαση με μοναδικό θέμα την έκδοση ψηφίσματος.