Την υποψηφιότητά του για τη θέση του Πρύτανη στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στις προσεχείς εκλογές, ανακοίνωσε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Κομοτηνής και το Σαμή Καραμπουγιούκογλου ο Καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης Βασίλης Τσαουσίδης.

Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, αποφάσισε να είναι υποψήφιος γιατί πιστεύει ότι το ΔΠΘ βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη περίσταση και πιστεύει ότι μπορεί να αναστρέψει την εικόνα των τελευταίων ετών στις προσεχείς πρυτανικές εκλογές.   Σχολιάζοντας το θόρυβο που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια, τα ποινικά και πειθαρχικά θέματα και την εσωστρέφεια που δημιουργήθηκε, σημείωσε ότι σε προσωπικό επίπεδο αισθάνεται δικαιωμένος επί της ουσίας αλλά όχι σε επίπεδο ακαδημαϊκό.

“Ακούστηκαν πολλά και έγιναν πολλά, περίπου 55 ΕΔΕ, που αρμόζουν σε ιδρύματα- εγκληματικές οργανώσεις και όχι Πανεπιστήμια, πολλοί συνάδελφοι παραπέμφθηκαν πειθαρχικά ανούσια. Εφτασε το Πανεπιστήμιο να ιδρύσει θέση Αντιπρύτανη Εσωτερικού Ελέγχου, είναι δική μας πρωτοτυπία κάτι που δεν παραπέμπει σε ίδρυμα που λειτουργεί με ακαδημαϊικούς κανόνες. Άρα δεν δικαιώθηκα σε αυτό το επίπεδο γιατί το ΔΠΘ διαθέτει ικανούς ακαδημαϊκούς πολίτες και μέλη και είναι αδικία αυτό που συνέβη. Έχει εξαιρετικούς ανθρώπους και φοιτητές από τη μία πλευρά και από την άλλη πλευρά έχει ΕΔΕ, Πειθαρχικά, Διώξεις, ευρωπαϊκά έργα που σταματούν, ερευνητές που απολύονται” σχολίασε.

Η φήμη χτίζεται δύσκολα και καταστρέφεται εύκολα

Σύμφωνα με το Β. Τσαουσίδη το σημαντικότερο για ένα πανεπιστήμιο είναι η φήμη, που χτίζεται για πολλά χρόνια αλλά μπορεί πολύ γρήγορα να καταστραφεί. Εκτίμησε ότι το κλίμα έντασης των τελευταίων ετών “ήταν τεχνητό για να κρυφτούν κάποιοι άνθρωποι” και σημείωσε ότι υπάρχει χρόνος για να αντιστραφεί η κατάσταση και το ίδρυμα να ανακτήσει τη φήμη του και τον ακαδημαϊκό του προσανατολισμό. “Για αυτό αποφάσισα να είμαι υποψήφιος, πρέπει να γίνουν συντονισμένες ενέργειες. Αν δοθεί έμφαση στην ακαδημαϊκότητα, την ανταποδοτικότητα, αν μπορέσει να ενισχύσει τους φοιτητές του, μπορεί εύκολα να αναστρέψει την κατάσταση το ΔΠΘ”

Όπως σημειώνει στην ΕΡΤ Κομοτηνής : “Διεκδικώ την Πρυτανεία ακριβώς επειδή είναι μια δύσκολη περίοδος και διαφορετικά δεν θα το έκανα. Δεν είναι αξίωμα αλλά υποχρέωση και κοινωνική συνεισφορά και για αυτό το διεκδικών. Επίσης εκτίμησε ότι ο Πρύτανης πρέπει να πληρεί βασικές προϋποθέσεις, να είναι γενναιόδωρος και να προφυλάσσει τους ανθρώπους αντί να τους κυνηγάει, να μπορεί να υπερασπιστεί το Πανεπιστήμιο και τα μέλη του. Να είναι ο ίδιος ακαδημαϊκός για να αντιλαμβάνεται την προσπάθεια κάθε μέλους ΔΕΠ.”

Θετικό το νέο σύστημα εκλογών

Ως προς το νέο σύστημα εκλογών που θα γίνουν προσεχώς σημείωσε ότι είναι πολύ θετικό ότι θα υπάρχει ενιαίο ψηφοδέλτιο και όχι μια συμπαγής παράταξη που θα διοικεί το πανεπιστήμιο δηλαδή, διαφάνεια και έλεγχος. Επίσης σημείωσε ότι θα προκύπτει δημιουργική σύνθεση απόψεων ενώ απαντώντας στον κίνδυνο καθυστέρησης αποφάσεων στα όργανα, αυτό θα φανεί στην πορεία. “Ενας πρύτανης και 4 αντιπρυτάνεις που θα συνιστούν το πρυτανικό συμβούλιο ενώ η Σύγκλητος θα είναι πιο διευρυμένη με τους εκπροσώπους όλων των τμημάτων και σχολών με 27 μέλη στο ΔΠΘ, ως το ανώτερο όργανο που τώρα θα μπορεί να λειτουργήσει με πιο δημοκρατικές διαδικασίες”, προανήγγειλε ενώ χαρακτήρισε πολύ ενδιαφέρον ότι θα υπάρξει μία και μοναδική κάλπη που θα αναστείλει τους φόβους για τη μυστικότητα της ψήφου. Κατέληξε ότι ο ίδιος θα εγγυάται όλα τα όργανα θα λειτουργούν με διαφάνεια και δημοκρατικότητα και κανείς δεν θα διώκεται.

“Δεν είναι δυνατόν στο μέλλον να συνεδριάζει ένα όργανο και να μην είναι γνωστή η ημερήσια διάταξη ή τα πρακτικά της συνεδρίασης ή να αφορά μέλη ΔΕΠ και επιστημονικού προσωπικού και να μην έχουν κληθεί” ανέφερε ο υποψήφιος Πρύτανης.

Έμφαση στην έρευνα

Εξάλλου μίλησε για τη σημασία των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και των ερευνητικών έργων που χρειάζονται, για τη δική του προσωπική εμπειρία και τον τρόπο που μπόρεσε να ενισχυθεί η έρευνα και η καινοτομία και για τον τρόπο που μπορεί να ενισχυθεί και πάλι αυτός ο τομέας που έμεινε πίσω, κάτι για το οποίο ο ίδιος αφήνει αιχμές ότι συνέβη τεχνητά. “Θα εκπλαγείτε από τη μέριμνα που έχω για την έρευνα και πιστεύω ότι μπορώ να αναδείξω το ΔΠΘ σε αυτό τον τομέα και αυτή θα είναι η κουλτούρα μας”

Tέλος μίλησε για τη σύνδεση της κοινωνίας με το Πανεπιστήμιο. “Μέχρι σήμερα δεν ήταν ωφέλιμη, συχνά το πανεπιστήμιο “καπελώνει” και δεν φτάνουν τα οφέλη στην κοινωνία και αυτή εκφράζεται αρνητικά” είπε. Το πανεπιστήμιο πρέπει να ενισχύει την κουλτούρα της κοινωνίας, καθώς είναι μεγάλος μέρος της που μπορεί να δράσει καταλυτικά, να προβληματίσει να ανοίξει διαλόγους, να καταργήσει τα ταμπού, όπως σημειώνει ο Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών.