Αυτό επισημαίνουν καθηγητές από τέσσερα ελληνικά πανεπιστήμια σε επιστολή τους μετά από το θόρυβο που προέκυψε από την παραίτηση του Καθηγητή Κριμιζή από την Προεδρεία του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, ανάμεσά τους ο Αν. Καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκριτείου και υπεύθυνος για το μικροδορυφόρο DUTH SAT που βρίσκεται ήδη στο διάστημα Θόδωρος Σαρρής ενώ σε άλλο σημείώνουν ότι «η προσπάθεια είναι εθνική και φιλοδοξεί να απαντήσει θετικά στο δίλημμα: δημιουργούμε και κατασκευάζουμε ή αγοράζουμε έτοιμα δορυφορικά προϊόντα και υπηρεσίες».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ/ΜΠΕ, όπως αναφέρουν στην κοινή τους ανακοίνωση, «μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του καθηγητή κ. Σ. Κριμιζή από τη θέση του προέδρου του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, ακολούθησε σειρά ανακοινώσεων που μετατοπίζουν το ενδιαφέρον από την παραίτηση στο σχεδιαζόμενο πρόγραμμα κατασκευής και εκτόξευσης συστοιχίας 11 μικροδορυφόρων από τέσσερα Ελληνικά Πανεπιστήμια, την ΕΑΒ, την ΕΕΤΤ και το Si-Cluster, το οποίο προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ (δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί η πρόσκληση για τη συγγραφή και την υποβολή της πρότασης).

Το πρόγραμμα των μικροδορυφόρων αποτελεί μία χειροπιαστή προσπάθεια συντονισμού και συνέργειας του Ελληνικού επιστημονικού δυναμικού που δραστηριοποιείται στον τομέα του διαστήματος και των δορυφορικών εφαρμογών».

Η ανακοίνωση υπογράφεται από τους: Πανεπιστήμιο Πατρών/ καθηγητή Β. Κωστόπουλο, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης/ επ. καθηγητή Θ. Σαρρή, Πανεπιστήμιο Αιγαίου/ καθηγητή Ν. Νικητάκο και Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου/ καθηγητή Κ. Μασσέλο.

Νωρίτερα ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης είχε απαντήσει σε «πρόθυμα πρωτοσέλιδα που αναπαράγουν άθλια υπονοούμενα». Συγκεκριμένα μέσω Twitter o Νίκος Παππάς έγραψε σχολιάζοντας δημοσιεύματα για τον νεοσύστατο Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό:

«Επειδή διαβάζω διάφορα πρόθυμα πρωτοσέλιδα που αναπαράγουν άθλια υπονοούμενα. Ο νεοσύστατος ΕΛΔΟ δεν έχει διαχειριστεί ούτε ΕΝΑ ευρώ δημοσίου χρήματος. ​Είναι στη φάση απόκτησης ΑΦΜ και συγκρότησης εσωτερικού κανονισμού. Οφείλουν όσοι σηκώνουν σκόνη να το διευκρινίσουν».