Site icon Xanthi 2

Αυτόνομη Παρέμβαση: Οι γονείς να γράψουν όλα τα νήπια 4 ετών στα νηπιαγωγεία

Σε ανακοίνωσή της για την εφαρμογή της υποχρεωτικής  δίχρονης φοίτησης στο νηπιαγωγείο και τις  διεκδικήσεις  για το σύνολο των ζητημάτων της πρoσχολικής εκπαίδευσης, εξέδωσε ανακοίνωση η παράταξη της Αυτόνομης Παρέμβασης Ξάνθης. Μεταξυ άλλων καλεί το Υπουργείο να επεκτείνει το μέτρο σε όλους τους Δήμους. 

Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

Οι Εκπαιδευτικοί Ριζοσπαστικής Αριστεράς – Ε.Ρ.Α-εδώ και χρόνια  έχουμε τοποθετηθεί για το θέμα της προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης συνολικότερα, προτάσσοντας  ως βασική  διεκδίκηση του εκπαιδευτικού κινήματος την ανάγκη 14χρονης δημόσιας δωρεάν υποχρεωτικής εκπαίδευσης και της δίχρονης υποχρεωτικής φοίτησης στο δημόσιο νηπιαγωγείο όλων των παιδιών 4-6 ετών με εκπαιδευτικούς νηπιαγωγούς.

Γι αυτό το λόγο χαιρετήσαμε  τη θεσμοθέτηση της Δίχρονης Υποχρεωτικής φοίτησης των παιδιών ηλικίας 4-6 ετών στο νηπιαγωγείο από την παρούσα κυβέρνηση, ως μέρος της δημόσιας και δωρεάν υποχρεωτικής εκπαίδευσης (άρθρο 33 νόμος 4521/2018), θεσμοθέτηση που έγινε εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από την  νεοφιλελεύθερη ηγεσία της Κ.Ε.Δ.Ε. , αλλά  ακόμα και μέσα στη βουλή(δεν την ψήφισαν Ν.Δ. –ΠΑΣΟΚ (ΔΗΣΥ) -ΚΚΕ).

Χαιρετίζουμε την έναρξη της εφαρμογής του νόμου από τη νέα σχολική χρονιά για την δίχρονη υποχρεωτική φοίτηση στα νηπιαγωγεία. Χαιρετίζουμε την έναρξη της εφαρμογής ενός νόμου που για 50 χρόνια πάλευε η εκπαιδευτική κοινότητα. Οι 184 δήμοι-δήμαρχοι που προσήλθαν με θετική ψήφο στις τριμελείς επιτροπές ώστε από τη νέα σχολική χρονιά να εφαρμοστεί ο νόμος  δείχνει ότι η προπαγάνδα της ηγεσίας της ΚΕΔΕ και των Επιχειρηματιών-ιδιωτών των παιδικών σταθμών κατά της φοίτησης στο νηπιαγωγείο, δεν μπορεί να υποσκελίσει την κοινωνική απαίτηση και ανάγκη για δωρεάν και δημόσια φοίτηση και των προνηπίων σε σχολεία, στα νηπιαγωγεία.

Όμως,δεν αποδεχόμαστετην απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να μη ισχύσει από φέτος ο νόμος (άρθρο 33 νόμος 4521/2018) και σε εκείνους τους Δήμους που  οι τριμελείς επιτροπές  εισηγήθηκαν θετικά την εφαρμογή του.

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει άμεσα σε συμπληρωματική- νέα υπουργική απόφαση και να επεκτείνει την εφαρμογή του νόμου και στους Δήμους που οι  τριμελείς επιτροπές είχαν θετική εισήγηση,  να εφαρμόσει δηλαδή τον νόμο  που μόλις 2 μήνες πριν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ ψήφισαν στη βουλή.

Σε κάθε περίπτωση τονίζουμε ότι δεν μπορεί για θέματα που άπτονται της εκπαίδευσης καθοριστικοί «κριτές» να είναι οι Δήμοι-δήμαρχοι, για αυτό θα πρέπει να παρθούν υπόψη οι αποφάσεις των τριμελών επιτροπών. Αν αποδεδειγμένα σε κάποιους από αυτούς δεν μπορεί να εφαρμοστεί λόγω προβλημάτων σχολικής στέγης τα οποία δεν μπορούν να αρθούν άμεσα, μόνο για φέτος να εξαιρεθούν.

Με την ευκαιρία της έκφρασης γνώμης των δημάρχων στις τριμελείς επιτροπές αναπόφευκτα έρχεται στην επιφάνεια το πρόβλημα της σχολικής στέγης και η λανθασμένη νομοθετική και πολιτική αντιμετώπισή του. Πολλοί δήμαρχοι  στην ουσία μέσω της θέσης τους με την οποία προσήλθαν στις τριμελείς επιτροπές  για τη δίχρονη υποχρεωτική φοίτηση στα νηπιαγωγεία διεκδικούν το να ασκούν εκπαιδευτική πολιτική. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί και να γίνει αποδεκτό και για συνταγματικούς και για πρακτικούς λόγους. Όλοι οι πολίτες εκ του συντάγματος πρέπει να έχουν την ίδια αντιμετώπιση και ειδικά τα παιδιά σε σχέση με την εκπαίδευσή τους. Εγγυητής για αυτό δεν μπορεί παρά να είναι η κεντρική κυβέρνηση και αυτήν να σχεδιάζει και να καθορίζει τις προτεραιότητες ανέγερσης Σχολείων, διότι είναι αναπόσπαστό κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αλλά και της  εκπαιδευτικής πολιτικής που ασκείται στη χώρα.

Με βάση τα παραπάνω καλούμε την Κυβέρνηση να δημιουργήσει νέο οργανισμό σχολικών κτηρίων και υποδομών, οργανισμός που θα βρίσκεται υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας και που αυτός θα προκρίνει τις ανάγκες για σχολική στέγη και υποδομές. Η κατάργηση του ΟΣΚ (Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων) στην οποία προέβησαν οι κυβερνήσεις ΝΔ- ΠΑΣΟΚ και που συνεχίζεται μέχρι σήμερα και η μεταφορά όλης της αρμοδιότητας για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση σχολικών κτηρίων-υποδομών στους Δήμους (χωρίς να συνοδεύεται μάλιστα από την απαιτούμενη χρηματοδότηση) αποδείχτηκε λανθασμένη και με επιπτώσεις ολέθριες για την εκπαίδευση. Υπάρχουν Δήμοι στους οποίους έχουν να χτιστούν σχολεία σχεδόν δυο δεκαετίες.

Το παραπάνω  πρόβλημα γίνεται πολύ πιο φανερό στην περίπτωση των νηπιαγωγείων  και στην αντιμετώπιση που είχαν από τις κυβερνήσεις και τους Δήμους διαχρονικά. Ενώ για τα Δημοτικά τα Γυμνάσια και τα Λύκεια πολλοί Δήμοι έχουν σχετική επάρκεια σε κτηριακές υποδομές τα νηπιαγωγεία τα «άφησαν» μεταξύ ισογείων καταστημάτων, υπογείων, διαδρόμων και κτηρίων που δεν είχαν κατασκευαστεί για νηπιαγωγεία χωρίς μάλιστα να έχουν τις ελάχιστες προδιαγραφές για να λειτουργήσουν ως τέτοια. Στην ουσία τα νηπιαγωγεία ως κτηριακή υποδομή δεν τα αντιμετώπισαν ως σχολεία, αλλά ως παιδικά και νηπιακά καταστήματα. Διεκδικούμε από την κυβέρνηση και την καλούμε να πάρει υπόψη όλα τα παραπάνω, να κινηθεί άμεσα και να εκπονήσει σχέδιο με βάση της ανάγκες που θα συνοδεύεται από γενναία χρηματοδότηση, ώστε τα παραπάνω προβλήματα να αρθούν.

Καλούμε όλους τους γονείς να προσέλθουν στα νηπιαγωγεία από 2-20 Μαΐου και να εγγράψουν τα παιδιά ηλικίας 4 ετών, καθώς και τους/τις  νηπιαγωγούς εγγράψουν όλα τα παιδιά και αυτές οι εγγραφές  να αποτελέσουν  το μέτρο των  αυξημένων αναγκών,όπου υπάρχουν, για νέες κτηριακές υποδομές.

Διεκδικούμε:

Exit mobile version