Διαμαρτυρίες για τα κουνούπια στην παραλιακή ζώνη καταγράφηκαν από πολίτες στον Τύπο και σε επικοινωνία αναγνωστών. Πράγματι είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για παραθεριστές και για τις επιχειρήσεις της παραλίας και η Αντιπεριφέρεια από την πλευρά της ενημέρωσε ότι οι ψεκασμοί ξεκίνησαν στις αρχές του Απρίλη και αναμένει βελτίωση σύντομα.

Επειδή συνηθίζουμε να διατηρούμε την ίδια στάση σε κάθε περίσταση, όπως στο παρελθόν έτσι και τώρα θα αναμένουμε το καλοκαίρι για να κρίνουμε την κατάσταση και δεν θα βιαστούμε. Είναι άλλωστε από πολιτική και από κοινωνική διάσταση ένα “ταλαιπωρημένο” θέμα τα κουνούπια της παραλίας. Κάπως σαν τα αδέσποτα της πόλης…

Μια ακόμη ανακοίνωση του Διδασκαλικού Συλλόγου καταγράφηκε τη Δευτέρα για το θέμα της μητρικής γλώσσας στα Νηπιαγωγεία. Γνωστές οι απόψεις όλων και καταγεγραμμένες πια. Bέβαια στις δημοκρατίες η εκτελεστική εξουσία εφαρμόζει τις αποφάσεις της και αναλαμβάνει και την πολιτική ευθύνη των επιλογών της.

Οι ανακοινώσεις και οι δυνάμεις που καταναλώθηκαν από τους συνδικαλιστές για την υπόθεση αυτή είναι ασυνήθιστα μεγάλες, σε βαθμό που δεν έχει καταγραφεί για πολύ σοβαρά συνδικαλιστικά θέματα όπως η δίχρονη προσχολική αγωγή. Εξ ου και η σκληρή κριτική του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης σε ανάρτηση:  “Συνεχίζει η ΔΑΚΕ δασκάλων να κρατά 3 νηπιαγωγεία κλειστά στην Ξάνθη, για 4η εβδομάδα.  Η καθιέρωση της 2χρονης προσχολικής αγωγής σε 184 δήμους που ξεκινά φέτος δεν θεωρείται σημαντικό!  Ο Δακίτης δήμαρχος Ξάνθης (δάσκαλος ) που δε θα εφαρμόσει το πρόγραμμα της δίχρονης προσχολικής φέτος δεν τους απασχολεί ! Ας απαντήσουν στην κοινωνία.”

Νωρίτερα πάντως υπήρξαν και συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ που άφησαν έμμεσες αιχμές για τη στάση του Δήμου Ξάνθης  Ο Δήμαρχος πάντως, δάσκαλος και παλιός συνδικαλιστής της παράταξης συνάντησε το διδασκαλικό σύλλογο στο Δημαρχείο την Τρίτη και συζήτησαν το πρόβλημα που έχει προκύψει καθώς είναι από τα ελάχιστα ζητήματα που συμφωνούν όλες οι παρατάξεις αλλά αρνούνται οι Δήμοι.

Ο θόρυβος που προκλήθηκε από την ορκωμοσία των άθεων κατά τη διάρκεια της τελετής στο Πετροχώρι ήταν ίσως και αναμενόμενος όπως συμβαίνει σε κάθε πρώτη φορά. Βέβαια, το πλέον πλήρες ως πλαίσιο θα ήταν η πρόβλεψη “πολιτικού όρκου” όπως συμβαίνει στη Διοίκηση και τη Δικαιοσύνη, καθώς η επιλογή δεν πρέπει α συναρτάται με την ομολογία ή μη θρησκευτικής πίστης. Πάντως θεσπίστηκε το 2007 και άρα – ευτυχώς- δεν μπορεί κάποιος να προσδώσει πολιτικό ή ιδεολογικό πρόσημο.

Θα μπορούσαν να προκύψουν συμπεράσματα για την εμπλοκή της ΧΑ αλλά ας μην το ψάχνουμε, υπάρχουν σοβαρότερα θέματα με αυτούς. Σε αυτή την υπόθεση, πρέπει να επισημανθεί η εξαιρετική στάση του Μητροπολίτη Ξάνθης που εξέφρασε την ποιμαντορική του θέση αλλά δεν προέβη σε αρνητικά σχόλια. Προσέγγισε με σύνεση και σοφία το ζήτημα κάνοντας λόγο για σεβασμό της Εκκλησίας στην ελευθερία του ανθρώπου, κάτι που δείχνει ότι μια μετριοπαθής θρησκευτική ηγεσία δεν αναζητά εχθρούς αλλά βλέπει μπροστά. Από κάθε άποψη.

Παρατηρούμε εδώ και καιρό τη δραστηριότητα Συλλόγων, Φορέων και άλλων οργανώσεων της περιοχής και καταγράφουμε κάποιες επισημάνσεις πολιτών και συνάδελφων για κάποια περιστατικά υπερβολής στην προβολή δραστηριοτήτων που μπορεί να ενέχουν και την έννοια της αυτοπροβολής. Όντως, μερικές φορές η επανάληψη και παρήχηση τραβούν την προσοχή.

Όμως πρέπει να αποδώσουμε το ελαφρυντικό ότι συχνά αυτό γίνεται από την εσωτερική ή τη συλλογική ανάγκη συμπολιτών μας να προβάλουν τις καλές συμπεριφορές, την προσφορά και τη θετική συνεισφορά στη μικρή κοινωνία. Πάντως, όσο αξιέπαινη ή πλούσια και να είναι η δραστηριότητα που αναπτύσσεται στην πόλη, μακροπρόθεσμα μια κοινωνία καθορίζει σχεδόν αυτόματα το μερίδιο που αναλογεί στη δημοσιότητα και άρα θεραπεύει πιθανές στρεβλώσεις. Για αυτό ας είμαστε επιεικείς και ας είναι το θετικό που υπερπροβάλλεται και όχι η μιζέρια και η μεμψιμοιρία.