Εξαρθρώθηκε σπείρα η οποία είχε μετατρέψει κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Αλεξανδρούπολη σε χώρο διεξαγωγής παράνομων τυχερών παιγνίων.

Κατά τη διάρκεια οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης συνελήφθησαν επτά μέλη της σπείρας Από τις έρευνες έχουν ταυτοποιηθεί ακόμη τέσσερα μέλη

Εξαρθρώθηκε ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων και εμπεριστατωμένες έρευνες των αστυνομικών της Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης, σπείρα η οποία είχε μετατρέψει κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε χώρο διεξαγωγής παράνομων τυχερών παιγνίων με σκοπό τον προσπορισμό οικονομικού οφέλους.

Κατά τη διάρκεια ευρείας κλίμακας αστυνομικής επιχείρησης, η οποία πραγματοποιήθηκε την 22 και 23/4/2018 σε Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη και Θεσσαλονίκη, συνελήφθησαν επτά (7) μέλη της σπείρας, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός της. Συγκεκριμένα συνελήφθησαν έξι (6) ημεδαποί, ο 56χρονος αρχηγός και άλλοι πέντε ηλικίας, 62, 59, 54, 48 και 27 ετών, καθώς και μία 52χρονη υπήκοος Ουκρανίας.

Η επιχείρηση σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης με τη συνδρομή αστυνομικών της Τμήματος Ασφάλειας Τούμπας Θεσσαλονίκης και του Τμήματος Ασφάλειας Ξάνθης.

Επιπλέον, έχουν ταυτοποιηθεί ως μέλη της συμμορίας ακόμη τέσσερις (4) ημεδαποί, ηλικίας από 28 έως 48 ετών.

Σε βάρος των δραστών σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για συγκρότηση, διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, απάτη με υπολογιστή κατ΄επάγγελμα, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και παράβαση των νόμων περί παιγνίων, περί προσωπικών δεδομένων και περί όπλων, κατά περίπτωση.

Ειδικότερα ύστερα από μεθοδική και συστηματική αστυνομική έρευνα, διακριβώθηκε ότι η εγκληματική σπείρα είχε συσταθεί και δραστηριοποιούνταν στη λειτουργία καταστήματος (ιντερνετ καφέ) στην Αλεξανδρούπολη, στο εσωτερικό του οποίου διενεργούνταν παράνομα παίγνια μέσω διαδικτύου, με παιγνιόχαρτα καθώς επίσης και με ζάρια, με σκοπό τον προσπορισμό παράνομου οικονομικού οφέλους.

Αρχηγικό ρόλο σε αυτήν είχε ο 56χρονος, που ήταν «αφανής» ιδιοκτήτης του καταστήματος, ο οποίος λειτουργούσε την επιχείρηση και διαχειριζόταν τα παράνομα κέρδη, ενώ προκειμένου να αποφύγει τις έννομες συνέπειες, είχε ως «εμφανή» ιδιοκτήτη την 52χρονη. Τα υπόλοιπα μέλη του κυκλώματος ενεργούσαν σύμφωνα με τις οδηγίες του 56χρονου, έχοντας διάφορους ρόλους, όπως για παράδειγμα ταμίας, υπεύθυνος καταστήματος κ.α.

Από τις έρευνες προέκυψε επίσης ότι ο 56χρονος έδινε εντολή στον 48χρονο προκειμένου να παρεμβαίνει στα παίγνια που διενεργούνταν μέσω διαδικτύου, καθορίζοντας την έκβαση τους, με σκοπό να κερδίζουν επιλεγμένοι παίκτες και συγκεκριμένα ποσά. Αποτέλεσμα των παραπάνω, ήταν η εξαπάτηση των πελατών και η ταυτόχρονη αποκόμιση περιουσιακού οφέλους από τους δράστες.

Επιπλέον, προκειμένου να δυσχεραίνουν τους ελέγχους των διωκτικών Αρχών, είχαν εγκατεστημένο εξοπλισμό βιντεοεπιτήρησης, καθώς και ειδικό εξοπλισμό για την εναλλαγή της οθόνης των υπολογιστών από τις παράνομες ιστοσελίδες σε νόμιμες.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, πραγματοποιήθηκαν έρευνες στο κατάστημα και στα σπίτια των μελών του κυκλώματος όπου βρέθηκαν, μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:
• 29 ηλεκτρονικοί υπολογιστές
• 55 τράπουλες
• 14 ζάρια
• Πλήθος μαρκών
• Εξοπλισμός βιντεοεπιτήρισης
• Εξοπλισμός για την εναλλαγή των παράνομων σελίδων σε νόμιμες στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του καταστήματος
• Πλήθος ιδιόχειρων σημειώσεων
• 1 μαχαίρι
• 30 φυσίγγια κρότου
• Ηλεκτρονικές συσκευές αποθήκευσης δεδομένων
• Το χρηματικό ποσό των 3.775 ευρώ
• Πλήθος κινητών τηλεφώνων
• Βιβλιάριο τράπεζας

Υπολογίζεται ότι τα παράνομα έσοδα της εγκληματικής σπείρας, κατά το χρονικό διάστημα δράσης της ξεπερνούν τα 500.000 ευρώ, μέρος των οποίων ο 56χρονος διοχέτευσε σε νόμιμες δραστηριότητες άλλης εταιρίας ιδιοκτησίας του.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης.

Η έρευνα συνεχίζεται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης προκειμένου να εξακριβωθεί πλήρως το εύρος της παράνομης δραστηριότητας και των συναλλαγών των μελών της σπείρας, η περαιτέρω διαδικασία νομιμοποίησης των παράνομων εσόδων τους, καθώς και η τυχόν εμπλοκή και άλλων ατόμων.