Η απουσία της Ξάνθης από την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής υπήρξε το θέμα συνάντηση του Δημάρχου με το Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης.

Στη σχετική ανακοίνωση ο Δήμος Ξάνθης αναφέρει:

Τη Δευτέρα, 23 Απριλίου, ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, υποδέχτηκε στο γραφείο του αντιπροσωπεία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να συζητηθεί ο νέος Νόμος και η Κοινή Υπουργική Απόφαση,  σχετικά με την δίχρονη προσχολική εκπαίδευση.

Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου, ο Δήμος Ξάνθης εξαιρείται από την εφαρμογή. Ο λόγος είναι ότι οι μαθητές των δύο ηλικιών, νήπια και προνήπια, για το σχολικό έτος 2018-2019 ανέρχονται στον Δήμο μας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, περίπου σε 1400 παιδιά. Οι χώροι φιλοξενίας των νηπιαγωγείων μπορούν να εξυπηρετήσουν περί τους 1050 μαθητές. Επομένως, περίπου 350 προνήπια δεν μπορούν να ενταχθούν στις υφιστάμενες υποδομές των νηπιαγωγείων, αφού για να γίνει αυτό, θα έπρεπε να υφίστανται 20 επιπλέον αίθουσες και άρα δεν μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα στον Δήμο μας η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση.

Είμαστε, επισήμανε, ο Δήμαρχος Ξάνθης, αντιμέτωποι με έναν Νόμο «ανέτοιμο» να εφαρμοστεί εκ των πραγμάτων, γι’ αυτό άλλωστε, σύμφωνα με την Υπουργική απόφαση, τα προνήπια θα συνεχίσουν να φοιτούν στους παιδικούς σταθμούς μέχρι να διαμορφωθούν συνθήκες ομαλής ένταξης.

Ο Δήμαρχος άκουσε με προσοχή τους προβληματισμούς και τα αιτήματα των εκπαιδευτικών, εκφράζοντας την πάγια θέση και πρόθεσή του να μην μείνει κανένα παιδί εκτός των δομών. Εξήγησε πως ο Δήμος Ξάνθης συμμερίζεται τις ανησυχίες των εκπαιδευτικών αλλά και των γονέων, και τόνισε πως οφείλουμε όλοι με όποιο μέσο και τρόπο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ανεύρεσης σχολικών εγκαταστάσεων. Οφείλουμε όλοι να σταθούμε στο πλευρό της κοινωνίας της Ξάνθης, και κυρίως των παιδιών, και να εξασφαλίσουμε ανθρώπινες και πολιτισμένες συνθήκες φοίτησης, κόντρα στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.