Έτοιμη από χώρους και πλήρης από νοσηλευτικό, διοικητικό και υπόλοιπο επιστημονικό προσωπικό είναι από τη Δευτέρα η πρώτη ΤΟΜΥ της Ξάνθης. 

Η Τοπική Μονάδα Υγείας στεγάζεται στους ανακαινισμένους χώρους του ΚΕΦΙΑΠ Ξάνθης (δίπλα στα τένις) και το προσωπικό έπιασε δουλειά τη Δευτέρα. Στο πλαίσιο της πρώτης προκήρυξης προσλήφθηκε ένας Γενικός Ιατρός και άμεσα ξεκινά, όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι, η επαναπροκήρυξη των υπολοίπων ειδικοτήτων καθώς αυτό είναι το ζητούμενο.

Στην πρώτη ΤΟΜΥ βρέθηκαν το πρωί ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρης Στογιαννίδης, ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Χατζηθεοδώρου, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ξάνθης Αχιλλέας Γερόπουλος, ο Αντιπρόεδρος του Νοσοκομείου Μπιρόλ Μουμίνογλου, ο Προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας Απόστολος Ιατρίδης και άλλα στελέχη προκειμένου να γνωρίσουν τους πρώτους εργαζόμενους στην πρώτη μέρα λειτουργίας ενός νέου θεσμού για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, όπως ανέφεραν.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους είναι απλώς το πρώτο βήμα καθώς αρχίζει να αποκαθίσταται  το ενδιαφέρον του ιατρικού κόσμου για συγκεκριμένες ειδικότητες, κάτι που αναμένουν να εκδηλωθεί στην επαναπροκήρυξη. Όπως σημειώνουν, στην Ξάνθη προγραμματίζεται η λειτουργία τεσσάρων ΤΟΜΥ, σε κάθε μια από τις οποίες προβλέπονται 5 γιατροί (μεταξύ των οποίων ένας Γενικός και ένας Παιδίατρος) και 8 άτομα λοιπό προσωπικό που στελεχώνει τη μονάδα. Η επόμενη ΤΟΜΥ θα λειτουργήσει στο ΚΨΥ της Κυψέλης.

Πιστώσεις για 52 θέσεις στην Ξάνθη.

Συνολικά στην Ξάνθη υπάρχουν δεσμευμένες πιστώσεις για 52 θέσεις εργασίας διαφόρων ειδικοτήτων  ενώ παράλληλα συνεχίζεται η στελέχωση με ιατρικές ειδικότητες του Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου, όπως έχει μετατραπεί το παλιό ΙΚΑ. Εκεί όπως αναφέρθηκε, υπάρχουν ήδη κάποιες ειδικότητες όπως η Γυναικολόγος με τον ανάλογο εξοπλισμό και σημαντική υποστήριξη από μαίες με διάφορα προγράμματα. Όλο το προσωπικό της πρωτοβάθμιας υγείας ανήκει απευθείας στην 4η ΥΠΕ Μακεδονίας-Θράκης και το Νοσοκομείο απλώς συνδράμει στην διεκπεραίωση των πρώτων κρίσιμων βημάτων . Σύντομα εξάλλου, όπως αναφέρθηκε, θα δημιουργηθεί ξεχωριστή Υγειονομική Περιφέρεια στην ΑΜΘ.

Εργαζόμενοι και επισκέπτες εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για την αποτελεσματικότητα των ΤΟΜΥ, ως τομή στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και σημείωσαν ότι είναι ένα βήμα για συνολική αλλαγή του χάρτη της δημόσιας υγείας.