Μια μοναδική  εμπειρία είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μαθητές και εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Αβδήρων.

Στο πλαίσιο της βιωματικής μάθησης το σχολείο επισκέφτηκε ο ανθρωπιστικός οργανισμός εκπαίδευσης μαθητών και εκπαιδευτικών στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση «kids save lives». Το πρόγραμμα αυτό που υλοποιείται από πιστοποιημένους εκπαιδευτές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης και είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας έχει ως στόχο την εκπαίδευση των παιδιών στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) και στην αντιμετώπιση καταστάσεων τραυματισμών.

Οι μαθητές, αφού αρχικά παρακολούθησαν μια επίδειξη βασικών πρώτων βοηθειών σε ανθρώπους που έχουν χάσει τις αισθήσεις τους ή αντιμετωπίζουν καταστάσεις πνιγμού και τραυματισμού, στη συνέχεια ασκήθηκαν μέσα από ασκήσεις προσομοίωσης  σε δεξιότητες καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης. Ήταν τόσο μεγάλο το ενδιαφέρον και ο ενθουσιασμός των μαθητών και των εκπαιδευτικών στη συμμετοχή σε αυτές τις ασκήσεις που οι εκπαιδευτές του οργανισμού έκαναν λόγο για μαθητές που θα μπορούσαν πολύ εύκολα και σύντομα να γίνουν πιστοποιημένοι διασώστες. Άλλωστε, έρευνες έχουν αποδείξει ότι κατάλληλα εκπαιδευμένα παιδιά μπορούν να είναι εξίσου αποτελεσματικά με τους ενήλικες στη διάσωση μιας ζωής.

«Ήταν μια σπουδαία μέρα για εμάς και το σχολείο μας» δήλωσε εμφανώς ικανοποιημένος στο τέλος της εκδήλωσης ο διευθυντής του σχολείου κ. Ι. Παπαδόπουλος ο οποίος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τόσο το σύλλογο διδασκόντων  όσο και το δραστήριο σύλλογο γονέων των οποίων η συνεισφορά ήταν καθοριστική για την επιτυχή έκβαση της εκδήλωσης. Μάλιστα στο τέλος της ημερίδας δόθηκε η υπόσχεση από όλους τους ανθρώπους του σχολείου να ξεκινήσουν προσπάθειες για την προμήθεια ενός απινιδωτή πράγμα πρωτοποριακό ειδικά για ένα περιφερειακό σχολείο, όπως το Γυμνάσιο Αβδήρων.