Η Μεράλ Ακσενέρ, η ακροδεξιά «λύκαινα» της Τουρκίας που προετοιμάζεται για τις τουρκικές εκλογές στοχεύοντας στις ψήφους των υπερεθνικιστών έχει καταγωγή από το Κάτω Ιωνικό της Σταυρούπολης Ξάνθης, σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα. 

Οι γονείς της τουρκάλας πολιτικού Ταχήρ Ομέρ Μπέης και Σιντικά Χανίμ, ζούσαν στο χωριό που ονομαζότανι Hüseyin köy  (Kάτω Ιωνικό) μέχρι την ανταλλαγή των πληθυσμών και στη συνέχεια εγκαταστάθηκαν στο Κοτσαέλι της περιοχής Νικομήδειας. Η περιοχή υπαγόταν τότε διοικητικά στο Νομό Δράμας ενώ πρόκειται για οικογένεια εύπορων μπέηδων της περιοχής, μέχρι την ανταλλαγή.

Η ακροδεξιά πολιτικός που συχνά έχει μιλήσει για “χαμένες πατρίδες στην Ελλάδα” και προτείνει εισβολή στο Αιγαίο, σύμφωνα με κάποια άλλα δημοσιεύματα φέρεται να κατάγεται από το Νεοχώρι, κάτι που φαίνεται λανθασμένο καθώς δεν υπάρχει κάποια αναφορά στον οικισμό που είχε την ίδια ονομασία, στην τουρκική γλώσσα (Yeni köy) και πριν την ανταλλαγή. Η ίδια στο βιογραφικό της συνηθίζει να αναφέρει ότι  «Οι απόγονοί της προέρχονταν από τους Τούρκους των Βαλκανίων που μετανάστευσαν από τη Δράμα στο Κοτσαέλι».