Σε επαγγελματίες της ενημέρωσης και εκπαιδευτικούς απευθύνεται η νέα σειρά εκδηλώσεων που πραγματοποιεί η Ένωση Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης για τον ειδησεογραφικό εγγραματισμό σε Θεσσαλονίκη και Καβάλα, σε συνεργασία με το Τμήμα Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ και το Ίδρυμα Konrad Adenauer.

Στο επίκεντρο των ενημερωτικών συναντήσεων είναι η αλλαγή της σχέσεης κοινού και ΜΜΕ στην εποχή της ηλεκτρονικής ενημέρωσης και των fake news με βασικό συμπέρασμα ότι η προβληματική αυτή επικοινωνία οφείλεται σε στρεβλώσεις τόσο στην παραγωγή της είδησης όσο και στην αντίληψη του κοινού.

Ομιλητές μεταξύ άλλων στην εκδήλωση που έγινε το Σάββατο στην Καβάλα ήταν Kαθηγητές Πανεπιστημίου, επαγγελματίες δημοσιογράφοι, εκπαιδευτικοί και ειδικοί στον τομέα του Media Literacy. Παρουσιάστηκαν παραδείγματα από τα σοβαρά προβλήματα που πλήττουν τόσο την αξιοπιστία της είδησης όσο και τη διαδικασία πρόσληψης.

Έμφαση στην εκπαίδευση

Η έμφαση δίνεται τόσο στην ένταξη στην εκπαιδευτική διαδικασία των σύγχρονων συνθηκών προσέγγισης και αξιολόγησης των ειδήσεων, όσο και στο δημοσιογραφικό χώρο για την αξιόπιστη και ακριβή παράθεση των γεγονότων χωρις διαταραχή της πληροφόρησης.

Μέσα σε συνθήκες κρίσης προκύπτουν ευθύνες για τη δημοσιογραφία προκειμένου να αλλάξει τη σχέση με το κοινό ενώ η εκπαίδευση δίνει την ευκαιρία για συνεργασία όλων των παραγόντων και διαδραστικές διαδικασίες που χρησιμοποιούν τις παραδοσιακές και τις ψηφιακές μορφές ενημέρωσης για να εκπαιδεύσουν τους λήπτες των ειδήσεων. Έμφαση δόθηκε στη σύγχρονη μάστιγα της διαταραχής της πληροφόρησης που έιναι ευρύτερα γνωστό από το σύμπτωμα των fake news.

Ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων και του ακαδημαϊκού χώρου. Την εκδήλωση που έγινε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί και δημοσιογράφοι από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.