Με ένα ειρωνικό τίτλο, ανακοίνωσή και φωτογραφία, η Κοινωνία Δημοτών προωθεί στα ΜΜΕ το υπόμνημα εταιρίας που καταγγέλλει ότι ο διαγωνισμός του Δήμου Ξάνθης για την προμήθεια υπόγειων κάδων, έχει δεσμευτικές προδιαγραφές που παραπέμπουν σε ένα μοναδικό προμηθευτή.

Η μείζονα αντιπολίτευση στην ανακοίνωσή της καλεί το Δήμαρχο Χ. Δημαρχόπουλο να απαντήσει αν ευσταθούν οι καταγγελίες της εταιρίας Ecosystems, η οποία φέρει ημερομηνία 11-4. Ο O Δήμος Ξάνθης, πάντως, περίπου την ίδια ώρα αναρτούσε στο site του Δήμου την επίμαχη προκήρυξη (ΚΛΙΚ ΕΔΩ) με ημερομηνία 13-4 με βάση τις αρχικές προδιαγραφές

Αυτό σημαίνει ότι ο διαγωνισμός θα απασχολήσει στο μέλλον τις αρμόδιες ανεξάρτητες αρχές ή άλλες διοικητικές διαδικασίες. Η ελληνική εταιρία που κάνει λόγο για δεσμευτικές προδιαγραφές φέρεται να “φωτογραφίζει” από την πλευρά της, σύμφωνα με πληροφορίες, σερβική εταιρία που διαθέτει υπόγειους κάδους με σχετικές προδιαγραφές. (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)

Η ανακοίνωση έχει τον τίτλο “Φαίνεται ότι οι διεθνείς μειοδοτικοί διαγωνισμοί, δεν είναι «το φόρτε σας» κ. Δημαρχόπουλε Η ειδικότητα σας είναι οι απευθείας αναθέσεις.”

Η ανακοίνωση της Κοινωνίας Δημοτών αναφέρει:

Πρόσφατα ήρθε ως θέμα στην Οικονομική Επιτροπή  ή έγκριση των  τεχνικών  προδιαγραφών  (αρ. μελ. Π1/2018) και των ‘όρων  διακήρυξης του διαγωνισμού με τίτλο: «Προμήθεια και εγκατάσταση υπόγειων κάδων απορριμμάτων και προμήθεια κάδων απορριμμάτων 1100lt» συνολικής προϋπολογιζόμενης δαπάνης €396.180,00 (με ΦΠΑ 24%), με τη διαδικασία του Ανοικτού Δημόσιου Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού.

Η ειρωνική φωτογραφία που έστειλε η παράταξη Κοινωνία Δημοτών μαζί με την ανακοίνωση

Πιστέψαμε ότι επιτέλους η Δημοτική Αρχή «ανακάλυψε» ‘έστω και καθυστερημένα την πλέον διαφανή διαδικασία διαγωνισμών , δηλαδή  των ανοικτών  δημόσιων διαγωνισμών .

Πριν όμως αλέκτωρ λαλήσει τρις , η πραγματικότητα μας προσγείωσε απότομα στην πρακτική της νυν διοίκησης , αφού γίναμε αποδέκτες  απίστευτων καταγγελιών  που αν ισχύουν εκθέτουν ανεπανόρθωτα την Δημοτική Αρχή.

Συγκεκριμένα ,  εταιρία που ειδικεύεται στο χώρο και προτίθεται να συμμετάσχει στον διαγωνισμό , κατέθεσε υπόμνημα απευθυνόμενο προς τον κ. Δήμαρχο, τον κ. Πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής και τις αρμόδιες υπηρεσίες στο οποίο αναφέρει :

1) Οι τεχνικές προδιαγραφές για την Ομάδα Α όπως έχουν διαμορφωθεί και εγκριθεί,  θέτουν πολύ περιοριστικούς όρους – σχεδόν φωτογραφικούς – που ευνοούν έναν μοναδικό κατασκευαστή.

2)Είναι προφανές ότι , λόγω άγνοιας ή έλλειψης ενημέρωσης για τα συστήματα υπόγειων κάδων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, οι τεχνικές προδιαγραφές της με αρ. Π1/2018 μελέτης έχουν συνταχθεί με βάση ένα συγκεκριμένο τύπο υπόγειου κάδου που ευνοείται και θα είναι ο μόνος που θα μπορεί να προσφερθεί

3) “Όσον αφορά την οικονομική και χρηματοοικονομική επάρκεια για την παρούσα διαδικασία σύναψης σύμβασης, οι οικονομικοί φορείς δεν απαιτείται να προσκομίσουν κάποιο στοιχείο.

Για δε την απόδειξη της Τεχνικής και επαγγελματικής ικανότητας, η διακήρυξη περιορίζεται στο να απαιτείται (παρ. 2.2.6.) “να διαθέτει και να ορίζεται από τον προμηθευτή υπεύθυνος εργασιών εγκατάστασης, ο οποίος θα πρέπει να είναι διπλωματούχος μηχανικός.”

Είναι αξιοπερίεργο για μια τόσο σημαντική προμήθεια να μην τίθενται ελάχιστες απαιτήσεις Οικονομικής και Χρηματοοικονομικής επάρκειας καθώς και Τεχνικής και Επαγγελματικής ικανότητας.

4) Επιδίωξη κάθε Αναθέτουσας Αρχής πρέπει να είναι η ανάπτυξη ισότιμου και υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των συμμετεχόντων.

5) Πρέπει να διαφυλαχθεί το κύρος και η νομιμότητα του διαγωνισμού καθώς και το συμφέρον του Δήμου.

Πείτε μας κ. Δημαρχόπουλε με τις συγκεκριμένες προδιαγραφές που “διαπίστωσε” η προκήρυξη “πρότυπο” που αναρτήσατε ως Δήμος, σε ποια πόλη της Ελλάδος ή της ακόμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχετε δει εγκατεστημένο τον συγκεκριμένο τύπο υπογείου κάδου απορριμμάτων που περιγράφετε; , και  αν αληθεύουν τα καταγγελλόμενα από την εταιρία όσον αφορά την ποιότητα του προτεινόμενου συστήματος , και την  αντοχή του στο χρόνο ;

Έχετε υποχρέωση κ. Δημαρχόπουλε προς τον λαό της πόλη μας να απαντήσετε ευθέως και υπεύθυνα   στα όσα  καταγγέλλει   η συγκεκριμένη εταιρία .

Είναι δυνατόν  κ. Δημαρχόπουλε η  τεχνική επάρκεια της προμηθεύτριας εταιρίας να εξαντλείται στην παρουσία «υπεύθυνου εργασιών εγκατάστασης, ο οποίος θα πρέπει να είναι διπλωματούχος μηχανικός».

Εάν λοιπόν όλα αυτά που αναφέρει στο υπόμνημα της η εταιρεία, εξ αιτίας της προχειρότητας και όχι – θέλουμε να πιστεύουμε – της σκοπιμότητας ενός έργου που σε άκρα σιωπή σχεδιάσατε και αποφασίσατε, σας οδηγήσουν για  μία ακόμη  φορά σε μεγάλη καθυστέρηση ή αστοχία τότε ποιος αλήθεια θα ευθύνεται για άλλη μια φορά, για τη συνολική εικόνα ενός Δήμου που δεν ξέρει στην κυριολεξία κατά πού τραβά και πού πηγαίνει;

Εσείς θα έχετε ακέραια την ευθύνη και μόνο εσείς κ. Δημαρχόπουλε….

Εσείς που τα τελευταία 4 χρόνια καταδικάζετε μία ολόκληρη πόλη σε απαξίωση, ανυποληψία, οπισθοδρόμηση και μαρασμό…

Και βέβαια δεν πιστεύουμε να γίνει προσπάθεια να μετατοπισθεί η ευθύνη για το όποιο πρόβλημα σε κάποιον Δημοτικό Υπάλληλο , Προϊστάμενο ή Διευθυντή Υπηρεσιών του Δήμου μας. Έχετε βέβαια εντοπίσει και σεις την αστεία προσπάθεια γνωστού και φιλικού σας μέσου ενημέρωσης να διαλαλεί ευθύνες (υπηρεσιακών και αιρετών) άλλων, εκτός από εσάς και  να προαναγγέλλει πολλές φορές και μελλοντικές σας αποφάσεις…

Διότι πια το 2018 η πάγια πρακτική σας σας δεν πείθει κανέναν πλέον…Θα πρέπει να το έχετε ήδη διαπιστώσει…

Εγκαταλείψτε λοιπόν τη λογική να υπηρετείτε την εικόνα και όχι την πραγματικότητα και στρωθείτε επιτέλους στη  δουλειά, μήπως έστω και τώρα προς το τέλος της θητείας σας, προσφέρετε και κάτι θετικό στην πόλη…

Το υπόμνημα που έστειλε η εταιρία Ecosystems
ΚΛΙΚ ΕΔΩ