Για τις αλλαγές, που συνεχίζουν να γίνονται στον τομέα της δημόσιας Υγείας, τους στόχους του Νοσοκομείου Ξάνθης και το μειωμένο ενδιαφέρον των γιατρών να υπηρετήσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας περιέγραψε, μιλώντας στο «Κόκκινο Καβάλας», ο διοικητής του Νοσοκομείου Ξάνθης, Αχιλλέας Γερόπουλος.

O A. Γερόπουλος προχώρησε πρόσφατα σε δημόσια απολογιστική και προγραμματική λογοδοσία, πριν από μερικές ημέρες. Αναφερόμενος στη διαδικασία που χαρακτήρισε πρωτοφανή, έκανε λόγο για εκπληκτικά αποτελέσματα. «Με τη λογοδοσία, δόθηκε η ευκαιρία να ειπωθούν, για πρώτη φορά, θέματα που ήταν στεγανά, όπως τα οικονομικά, τα επιστημονικά και τα διοικητικά. Θέματα που πρέπει να γνωρίζει ο πολίτης, όπως ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου. Έγινε παρουσία των πολιτών και των φορέων, για να σπάσουμε όλα τα αποστήματα. Τελικά, το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό.

Οι εργαζόμενοι είπαν τα προβλήματά τους κι ήρθαμε σε δημόσια αντιπαράθεση. Ακόμη και κακόβουλη κριτική όταν γίνεται παρουσία όλων, αντιλαμβάνεται ο καθένας ποιος πραγματικά θέλει να σπάσει το απόστημα και ποιος ασχολείται με το θέαμα.  Βάλαμε προβλήματα στο τραπέζι, ακούστηκαν λύσεις και το συμπέρασμα ήταν ότι θα πρέπει όλοι μαζί, νοσοκομειακοί και φορείς του τόπου, να συνταχθούμε.

Ιδίως ενόψει των προκλήσεων, όπως η νέα Υγειονομική Περιφέρεια, που θα περιλάβει όλη την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας-Θράκης. Στο μέλλον δεν θα έχουμε να λέμε ότι μας φταίει η Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, έκανα ιδιαίτερη λογοδοσία με το προσωπικό, για να είναι ελεύθεροι οι εργαζόμενοι να πουν όσα θέλουν. Υπάρχουν στόχοι κι έτσι οι εργαζόμενοι, γνωρίζοντάς τους, συντάσσονται σε μια κοινή προσπάθεια».

Χρέη μόνον ενός μηνός

Σχετικά με την οικονομική κατάσταση του ιδρύματος ανέφερε ότι «όταν ανέλαβαν οι νέοι διοικητές, το Υπουργείο Υγείας, στην πρώτη συνάντησή μας, έθεσε τρία ζητήματα, με κυριότερο αυτό του να είμαστε αξιόπιστοι συνομιλητές. Και για να γίνει αυτό, θα έπρεπε να διευθετηθούν τα χρέη, διότι δεν μπορείς να διοικήσεις όταν δεν ελέγχεις τα χρέη σου. Στο τέλος του 2016, αλλά και του 2017, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αντιστοιχούσαν σε ενός μηνός προϋπολογισμού του Νοσοκομείου. Δηλαδή, η κάθε οφειλή πληρώνεται σε 1 με 1,5 μήνα, ενώ, στο παρελθόν, έκαναν ένα ή και δύο χρόνια για να πληρώσουν τις οφειλές. Οι γιατροί έχουν πληρωθεί τις εφημερίες και τα απογευματινά τους. Η πολιτική της σημερινής Κυβέρνησης είναι να στηρίξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, κι αυτό φαίνεται καθαρά. Είναι προς τιμήν της Κυβέρνησης που ασχολείται τόσο πολύ με το θέμα της δημόσιας Υγείας. Οι δύο υπουργοί γυρίζουν συνεχώς σε όλη την χώρα και βλέπουν από κοντά όλα τα προβλήματα.

Ο διοικητής κι ο υποδιοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας ασχολούνται καθημερινά, ο ένας με τα επιστημονικά και τα διοικητικά, κι ο άλλος με τα οικονομικά ζητήματα. Εμείς προσπαθούμε να πετύχουμε τους στόχους μας, μέσα στο οικονομικό πλαίσιο της Κυβέρνησης Είμαστε συνεχώς σε επικοινωνία με το Υπουργείο, κι αυτή η συνεργασία έχει αποφέρει αυτά τα αποτελέσματα. Δεν αφήνουμε τίποτα για αύριο, όλα λύνονται σήμερα. Βεβαίως, υπάρχουν κακόβουλοι, όπως κάποιοι που λένε ότι λείπουν… σεντόνια. Μπορεί, πλέον, να μην υπάρχουν κάποια υλικά στην Ελλάδα. Όμως δεν υπάρχει έλλειψη υλικού επειδή το Νοσοκομείο δεν πλήρωσε κάποιον προμηθευτή. Με αυτόν τον τρόπο, βεβαίως, πετυχαίνουμε συνεχώς εκπτώσεις. Είμαστε αξιόπιστοι στην αγορά, διότι δεν χρωστάμε πέραν του ενός μηνός».

Λεφτά υπάρχουν, όμως δεν έρχονται γιατροί

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, που πρόταξε ο κ. Γερόπουλος ήταν αυτό του μειωμένου ενδιαφέροντος των γιατρών να υπηρετήσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όμως υπάρχουν και θέματα εγκατάλειψης των εγκαταστάσεων, τα οποία αντιμετωπίζονται από τη σημερινή διοίκηση. «Υπάρχει μια αντίφαση: Ενώ έχω δεσμεύσεις χρημάτων για την πρόσληψη μόνιμων γιατρών, όσων επιτρέπει ο Οργανισμός του Νοσοκομείου, δεν έρχονται γιατροί να υπηρετήσουν το ΕΣΥ. Είναι πρωτοφανές. Φεύγουν στο εξωτερικό για να κάνουν ειδικότητες κι εμείς δεν έχουμε ειδικευόμενους. Νοιώθω στενάχωρα. Δεν μπορεί να σπουδάζεις έναν γιατρό στην Ελλάδα και να τον “εκμεταλλεύεται” άλλη χώρα».

Αν και αυτός είναι ανασταλτικός παράγοντας για την ανάπτυξη του Νοσοκομείου, ο διοικητής γνωστοποίησε τους στόχους της διοίκησής του:

«Βασικός στόχος είναι η ενίσχυση των Κλινικών. Θα ξεκινήσουμε φέτος με τη Νεφρολογική Κλινική. Επίσης, η δημιουργία αυτόνομου Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) θα είναι μια επανάσταση στον χώρο της Υγείας, διότι μόνιμοι γιατροί και νοσηλευτές, που θα ανήκουν στην ΤΕΠ κι όχι σε άλλες Κλινικές, θα ετοιμάζουν το κάθε περιστατικό πριν το παραλάβει η κάθε Κλινική, ώστε να δοθεί πλεονέκτημα χρόνου για την επιβίωση του ασθενή. Θα γίνει και κτιριακή αναδιοργάνωση του ΤΕΠ, με νέο χώρο εισόδου, γιατί η σημερινή κατάσταση, ενδεχομένως δεν είναι για… ανθρώπους! Δεν μπορεί να μην το είδαν οι προηγούμενες διοικήσεις και δεν καταλαβαίνω γιατί δεν αντιδρά η κοινωνία της Ξάνθης για τέτοια ζητήματα».

Επιπροσθέτως, «το Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης (ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ) είναι ο μοναδικός χώρος αποκατάστασης στον Νομό Ξάνθης. Υπήρχε μια πισίνα για ΑμεΑ, που ήταν κατεστραμμένη από χρόνια. Με τη βοήθεια του 4ου Σώματος Στρατού φτιάξαμε τον χώρο, στον οποίο θα στεγαστεί και η πρώτη Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ). Ο χώρος είχε περιοριστεί σ’ έναν φυσικοθεραπευτή, μια Υγειονομική Επιτροπή και δεν κάλυπτε ούτε το 5% των δραστηριοτήτων που θα μπορούσε να έχει. Αυτές τις ημέρες τελειώνει το βάψιμο και θα δοθεί ολόκληρο το ΚΕΦΙΑΠ στην κοινωνία».

Στην ερώτηση αν, πέραν του Στρατού (που εξυπηρετείται από το Νοσοκομείο) βοήθησαν άλλο φορείς, όπως οι Δήμοι και η Περιφέρεια, απάντησε σκωπτικά και λακωνικά: «Ως διοικητής είμαι εδώ για να δεχτώ την όποια βοήθεια»…

Περιφερειακή κάλυψη της δημόσιας Υγείας

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ξάνθης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον τρόπο συνεργασίας και κοινής δράσης των διοικήσεων των Νοσοκομείων της Περιφέρειας ΑΜΘ. «Οι διοικητές των Νοσοκομείων της Περιφέρειας βρισκόμαστε τουλάχιστον μια φορά τον μήνα και συζητάμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε μέσα σε περιφερειακό πνεύμα. Πρέπει το Νοσοκομείο Ξάνθης να στηρίξει το Νοσοκομείο Καβάλας και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Διότι σκοπός είναι το Νοσοκομείο Ξάνθης να προχωρήσει βάσει των στόχων του, της Αλεξανδρούπολης να γίνει σωστό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και της Καβάλας να γίνει Νοσοκομείο αναχαίτισης περιστατικών προς τη Θεσσαλονίκη. Τα Νοσοκομεία έχουν άμεση σχέση μεταξύ τους και πρέπει να αλληλοκαλύπτονται. Η Καβάλα μας βοήθησε όταν είχαμε πρόβλημα στην Παιδιατρική Κλινική μας. Η Ξάνθη στηρίζει την προσπάθεια για δημιουργία Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου στην Καβάλα.

Χρειάζεται ισχυρός συντονισμός για να πάρει κάθε Νοσοκομείο τον ρόλο του στην Περιφέρεια κι αυτό θα γίνει καλύτερα με τη νέα Υγειονομική Περιφέρεια κι όταν λειτουργούμε ως πολίτες ολόκληρης της Περιφέρειας».

Ως κατακλείδα της πολιτικής που ασκεί η Κυβέρνηση στον χώρο της δημόσιας Υγείας, υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστοι εξυπηρετούνται δωρεάν από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αυτό δεν γίνεται πουθενά στον κόσμο!».

Ημερίδα για τα προσωπικά δεδομένα

Μέσα στον Μάη θα γίνουν τα εγκαίνια του 1ου ΤΟΜΥ Ξάνθης. Επίσης, το Νοσοκομείο διοργανώνει Ημερίδα, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1 Ιούνη,με θέμα την προστασία των προσωπικών δεδομένων των ασθενών, των συνοδών τους και του προσωπικού των Νοσοκομείων. Όπως εξήγησε ο κ. Γερόπουλος, ¨αλλάζει ο κανονισμός για τα προσωπικά δεδομένα κι από τις 25 Μάη τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά».

Στην Ημερίδα θα ανακοινωθεί και η λειτουργία των Γραφείων που σύστησε το Νοσοκομείο:

– Γραφείο Προστασίας για τους λήπτες Υπηρεσιών Υγείας

– Επιτροπή Μεταγγίσεων

– Γραφείο για συστήματα διασφάλισης ποιότητας

Η συνέντευξη  Γερόπουλου στην εκπομπή «Καβάλα στο Κόκκινο»: