Με αφορμή τα έργα που γίνονται στο Παράρτημα ατόμων με αναπηρία Ξάνθης (πρώην Ψυχολογικό) οι υπεύθυνοι του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜΘ αναφέρουν εντυπωσιακά στοιχεία για την κατάσταση στο ίδρυμα μετά τη μεταφορά του  στο ΚΚΠΑΜΘ. Όπως αναφέρουν, το 2015 που δημιουργήθηκε το νέο νομικό πρόσωπο, το Παράρτημα είχε προσωπικό 9 ατόμων που ήταν απλήρωτο για 8 μήνες ενώ σήμερα διαθέτει 18 άτομα που πληρώνονται στην ώρα τους.

Επίσης διαθέτει πλέον ένα καινούριο και μεγάλο λεωφορείο, οι υλικοτεχνικές του ανάγκες καλύπτονται πλήρως και διάφορα έργα βελτιώνουν το χώρο. Οι αρμόδιοι, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι όλα αυτά πραγματοποιούνται με μικρότερο κόστος απ’ ότι πριν και φαίνεται εντυπωσιακό. Για τη διάσταση αυτή πάντως θα αναμένουμε τον οικονομικό απολογισμό ώστε να έχουμε ασφαλή εικόνα.

Σε πρόσφατο ρεπορτάζ μας στο ΚΕΦΙΑΠ (πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ) διαπιστώσαμε πόσο μεγάλους και αναξιοποίητους χώρους διαθέτει, πόσο σημαντικό είναι το έργο του και πώς απαξιώθηκαν οι δημόσιες υποδομές στα χρόνια των μνημονίων όταν εμφανίστηκαν κάποιες ιδιωτικές δομές για να υποκαταστήσουν το κοινωνικό κράτος. Αλλά και πριν τα μνημόνια δεν ήταν όλα ρόδινα. Για παράδειγμα η θεραπευτική πισίνα του Κέντρου δεν μπόρεσε να πάρει άδεια λειτουργίας από το 2000 μέχρι σήμερα (!) ενώ κάποια ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης έκαναν “πάρτυ” …

Επίσης σημαντικό ότι ξεκινά η πρώτη από τις 4 ΤΟΜΥ (θα στεγαστεί εκεί) και μετατρέπεται το παλιό ΙΚΑ σε κέντρο Υγείας αστικού τύπου. Δεν νομίζουμε ότι οι κυβερνώντες ανακάλυψαν την πυρίτιδα αφού όλα αυτά θεωρούνται αυτονόητα εδώ και 20+ χρόνια αλλά δεν έγιναν ποτέ. Αν η πρωτοβουλία πετύχει, οι δεκαετίες της ανεπάρκειας θα δώσουν τη δυνατότητα σε κάποιους να πιστωθούν πολιτικά αυτό που ήταν τόσο απλό: 4 γιατροί σε κάθε συνοικία να εξετάζουν τους πολίτες και να γράφουν τα φάρμακά τους…

Ακόμη πιο σημαντικό πάντως είναι το σχέδιο για μια νέα δομή στη δημόσια υγεία, με τον οικογενειακό γιατρό στη βάση που κατευθύνει στα ιδρύματα πρώτης, δεύτερης και τρίτης βαθμίδας φροντίδας υγείας, στα διαγωνιστικά κλπ. Στοχεύει στην εξατομικευμένη παρέμβαση και διαρκή καθοδήγηση, την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, την αυτονόμηση των Επειγόντων Περιστατικών και την εξοικονόμηση κοινωνικών πόρων για καλύτερες υπηρεσίες στις πιο σοβαρές περιπτώσεις. Η επιτυχία όμως θα εξαρτηθεί από το επίπεδο λειτουργίας των δομών του συστήματος υγείας, που είχαν εξασθενήσει επικίνδυνα μετά την κρίση. Αυτό είναι επίσης ορατό.

Στην υπόθεση της ίδρυσης νέας Λαϊκής Αγοράς υπάρχουν κάποιες  παραδοχές και κάποιες πολιτικές προεκτάσεις. Όπως η απολύτως τυπική λειτουργία του Στρατού που κακώς κάποιοι επιχείρησαν να εμπλέξουν. Είναι γνωστό σε όλους ότι η στρατιωτική υπηρεσία δεν αφήνει τίποτε στην τύχη και ενεργεί με αυστηρά υπηρεσιακά κριτήρια, ειδικά όταν σχετίζεται με πολίτες ή άλλους φορείς. Ειδικά, το Δ’ ΣΣ κάνει τεράστιο κοινωνικό έργο αλλά η βασική του αποστολή είναι άλλη και κρίσιμη. Ας μην το ξεχνάμε…

Η δεύτερη παραδοχή είναι η σαφής θέση όλων των φορέων εναντίον της Λαϊκής Αγοράς που είναι ομόθυμη. Εδώ όμως υπάρχει μια παράμετρος που ίσως πρέπει να ληφθεί υπόψη και είναι ο κίνδυνος να θεωρηθεί ότι οι φορείς εκπροσωπούν αποκλειστικά τους επαγγελματίες της πόλης και αντιστρατεύονται τις επιχειρήσεις των περιχώρων. Την άποψή τους λένε, δεν κάνουν κάτι λάθος αλλά μήπως θα έπρεπε να υπάρξει μια πιο συνολική οπτική και διαβούλευση;

Kατά τα άλλα, όπως συμβαίνει συχνά τελευταία, ο κάθε περίεργος πιστεύει ότι έχει το δικαίωμα να ασκεί εξωτερική πολιτική. Κάπως έτσι τρεις νεαροί -με οπαδικά μπλουζάκια- ανέβασαν μια σημαία σε βραχονησίδα και εξυπηρέτησαν τη στρατηγική έντασης της Άγκυρας. Ήταν εύκολο να κάνουν “το κομμάτι” τους  αλλά δεν είχαν απάντηση για όσα θα συνέβαιναν αν κάποιος την κατέβαζε και πόσο επιζήμιες εξελίξεις θα μπορούσαν να προκύψουν. Οι σημαίες δεν πρέπει να μπαίνουν για επίδειξη στο ίντερνετ αλλά εκεί που μπορούν να φυλάσσονται, άρα όποιος την τοποθετεί πρέπει και να την υπερασπίζεται…

Περιστατικό “καρμπόν” με τα Ίμια  όπου κάποιοι επίσης έκαναν ανέξοδη επίδειξη πατριωτισμού και είχε ως αποτέλεσμα υπήρξε μια επιστράτευση, ένα πλήρωμα ελικοπτέρου νεκρό, “γκρίζες ζώνες” στα νησιά μας και τεράστια διπλωματικό κεφάλαιο πεταμένο. Νομοτελειακά, κάθε φορά που κάποιοι “πουλάνε” εθνικισμό, η εθνική κυριαρχία…μειώνεται. Στην ιστορία του τελευταίου αιώνα, όποτε τέτοιοι τύποι άσκησαν εξουσία, ο ελληνισμός ακρωτηριάστηκε και η Ελλάδα μίκρυνε.

Για αυτό χρειάζεται σύνεση και εθνική ομοψυχία και όχι καλλιέργεια κλίματος που μπορεί να ευνοήσει προβοκάτορες και ακραίους γιατί το ελληνικό δόγμα της εξωτερικής πολιτικής δεν είναι αυτό.  Καλοί οι πατριώτες του καναπέ αλλά όταν έρχονται τα δύσκολα οι περισσότεροι κρύβονται, όπως το ’96. Όπως και τώρα, που έχουμε υπερπληθώρα “πατριωτών” στο FB λόγω της όξυνσης με την Τουρκία αλλά την ίδια ώρα επικρατεί συνωστισμός από γονείς με τους κανακάρηδες που ζητούν αναβολή στράτευσης…