Η ενέργεια κάποιων νεαρών που φιλοδοξούν να υποκαταστήσουν τη διπλωματία, τοποθετώντας μια σημαία σε βραχονησίδα, είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση ανεύθυνης  επίδειξης “πατριωτισμού” που μέχρι στιγμής δεν προκάλεσε ένα ακόμη καταστροφικό επεισόδιο στην ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα που καλλιεργεί η Τουρκία.

Στη χώρα που ο κάθε περίεργος αποφασίζει να κάνει τον “πατριώτη” για να καταδείξει ότι κάποιοι άλλοι δεν είναι, είναι λογικό να αυξάνονται οι γκρίζες ζώνες και να προστίθενται διαρκώς νέα, αχρείαστα, προβλήματα και επεισόδια που πρέπει να διαχειριστεί διεθνώς.

Έτσι και τώρα οι “πατριώτες” με τις οπαδικές μπλούζες, έκαναν μια φιέστα για τα κοινωνικά δίκτυα (στην καλύτερη εκδοχή) αλλά δεν είχαν απάντηση στην ερώτηση τι θα είχε συμβεί αν κάποιος είχε “κατεβάσει” στα αλήθεια τη σημαία από τη βραχονησίδα και όχι στα ψέμματα όπως ισχυρίστηκε ο Τούρκος Πρωθυπουργός. Ή αν “την είχε πάρει ο αέρας” κατά την έμπνευση του Πάγκαλου το 1996…

Σήμερα, σε σχέση με τότε, το κλίμα είναι πολύ πιο νοσηρό, στη χώρα επικρατεί επικίνδυνος εθνικιστικός παροξυσμός και υπάρχουν αμέτρητοι ακραίοι πατριδοκάπηλοι έτοιμοι να κατηγορούσουν για “προδότες” και να ανεβούν στην επιφάνεια. Η διάδοση των κοινωνικών δικτύων έχει πολλαπλασιάσει τους “αιμοδιψείς ελληναράδες πατριώτες” αλλά οι αγριάδες περιορίζονται στο ίντερνετ, τα συλλαλητήρια και τα τηλε-παράθυρα.

Γιατί, όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές, τους μήνες μετά την όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και των προκλήσεων, στα στρατιωτικά νοσοκομεία της χώρας έχει πολλαπλασιαστεί εντυπωσιακά ο αριθμός όσων συρρέουν για αναβολή στράτευσης,  συνοδευόμενοι από τους γονείς τους (!)

Καλός ο πατριωτισμός αλλά μόνο για το Facebook. Που να μπλέκεις τώρα…

Γιάννης Σιδηρόπουλος
isidister@gmail.com