Μετά από 10 χρόνια γραφειοκρατίας και καθυστερήσεων και μετά από μια μεγάλη επένδυση από ένα ξανθιώτη επιχειρηματία, το Τουριστικό Περίπτερο των Αβδήρων είναι έτοιμο να λειτουργήσει το προσεχές καλοκαίρι για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες. 

Η πολύπαθη επένδυση αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, στο ακίνητο των τουριστικών ακινήτων ξεκίνησε μετά από σχετικό διαγωνισμό του 2008. Όμως ταλαιπωρήθηκε από αυθαίρετες κατασκευές, παρεμβολές διαφόρων υπηρεσιών και φορέων που έριζαν για την ιδιοκτησία, πολυετείς δικαστικές και διοικητικές διαμάχες. Στο ίδιο διάστημα η επιχείρηση έπρεπε να καταβάλει υπέρογκα μισθώματα στην ΕΤΑΔ, χωρίς να λειτουργεί ενώ κινδυνεύουν με απένταξη οι επενδύσεις που εντάχθηκαν σε προγράμματα ενίσχυσης.

Επαφές της επιχείρησεις με την ΕΤΑΔ

Για το λόγο αυτό, είναι σε εξέλιξη επαφές των επιχειρηματιών με την κυβέρνηση και τους τοπικούς κυβερνητικούς παράγοντες καθώς μετά από χρόνια φαίνεται ότι έχει αποκατασταθεί η επικοινωνία. Στόχος είναι η εξεύρεση μιας συναινετικής λύσης καθώς παρά το μεγάλο ύψος της επένδυσης και της τακτοποίησης όλων των αυθαιρεσιών απομένει η διευθέτηση των διαφορών μεταξύ των επενδυτών και των αρμόδιων φορέων.

Σε κάθε περίπτωση ζητούμενο είναι να βρεθεί συναινετική λύση και να λειτουργήσει ο χώρος ώστε να αποτελέσει πόλο έλξης σε ένα στρατηγικό σημείο, στο λιμένα των Αβδήρων και τον Αρχαιολογικό χώρο, να συμβάλει στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και να αποτελέσει και μια σημαντική επένδυση για την περιοχή.  Για το λόγο αυτό, φαίνεται ότι ο στόχος για τη λειτουργία του Τουριστικού Περιπτέρου των Αβδήρων το προσεχές καλοκαίρι είναι μια μεγάλη πρόκληση τόσο για τη Διοίκηση όσο και για την τοπική κοινωνία και οικονομία. Οι δικαστικές διαμάχες εκτός από πολυδάπανες είναι πολυετείς, απαξιώνουν τα ακίνητα και αποθαρρύνουν τους επενδυτές, με συνέπεια να βλέπουμε παντού κουφάρια, ερήμωση και εγκατάλειψη.

 Η ιστορία του ακινήτου και ο νέος πολυχώρος

Το Τουριστικό Περίπτερο Αβδήρων συγκαταλέγεται στις τουριστικές υποδομές που αναπτύχθηκαν από τον ΕΟΤ σε στρατηγικά σημεία ιδιαίτερου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και φυσικού κάλλους τις δεκαετίας 1960 –
1970.Βρίσκεται στο Δήμο Αβδήρων δίπλα στον ομώνυμο αρχαιολογικό χώρο και κατά το παρελθόν λειτουργούσε ως αναψυκτήριο. Μπροστά στο ακίνητο βρίσκεται το λιμενικό καταφύγιο.

Η επένδυση, σύμφωνα με τη σχετική πρόταση που είχε υποβληθεί από το 2008, μετέτρεψε το τουριστικό περίπτερο σε ένα  «Πολυχώρο», με χώρους εστίασης, στον οποίο θα απασχολούνταν μόνιμα και εποχικά δεκάδες εργαζόμενοι.