Προ των πυλών βρίσκεται η προκήρυξη της πολυαναμενόμενης νέας φάσης του προγράμματος Leader  Ήδη η πρώτη πρόσκληση για τον Έβρο έχει δημοσιευθεί και αναμένεται τις αμέσως επόμενες μέρες να προκηρυχθεί και για τους υπόλοιπους νομούς της Περιφέρειας.

Το πρόγραμμα στοχεύει σε επενδύσεις υποβιβασμένων Αγροτικών περιοχών, εκτός αστικού χώρου, το οποίο αναμένεται να δώσει μια μεγάλη αναπτυξιακή ανάσα στον Πρωτογενή Τομέα, στην Αλιεία, στην Μεταποίηση των Τοπικών προϊόντων-Υπηρεσίες Εμπορίου και στον Τουρισμό.

Ήδη από τον προηγούμενο χρόνο έχει δημιουργηθεί μια δεξαμενή επιχειρηματικών ιδεών, προκειμένου να γίνει ένας πρώτος καταμερισμός των πόρων. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορεί κάποιος εν δυνάμει επιχειρηματίας να καταθέσει την δική του ιδέα και να αιτηθεί χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με την προϊσταμένη της Εταιρείας Αξιοποίησης Αγροτικών Προγραμμάτων, ‘Ευ επιχειρείν», Φελίνα Καζάκου, στην Ροδόπη, είναι πολλοί οι εν δυνάμει επιχειρηματίες, αλλά και τα νέα Συνεργατικά σχήματα που ιδρύθηκαν για την αξιοποίηση του Λίντερ. Έχει καταγραφεί μεγάλο ενδιαφέρον για την Μεταποίηση προϊόντων, τον Τουρισμό και την διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον Τουρισμό. Επισημαίνεται πως υπάρχει και ξεχωριστός τομέας στο Leader για την αλιεία.

Η κ. Καζάκου υπογράμμισε πως το ποσοστό της επιδότησης αγγίζει το 65%. Για δε το κομμάτι του τουρισμού ο ορίζοντας υλοποίησης, είναι 3 χρόνια.
Τέλος η κ. Καζάκου ξεκαθάρισε πως όταν οι επιχειρηματίες έχουν τις πιστοποιήσεις που προβλέπονται για την πορεία των εργασιών της επένδυσής τους, θα πληρώνονται μέσα σε 45 μέρες.

ert Κομοτηνής