Με επιστολή προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης και ανακοίνωση η Περιφερειακή Συντονιστική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ΑΜΘ παρεμβαίνει στην υπόθεση του φοιτητή και κρατούμενου Β. Δημάκη, υπέρ της ικανοποίησης των αιτημάτων του.

Αναλυτικά:

Ο φοιτητής και κρατούμενος Βασίλειος Δημάκης ( 39 ετών και φυλακισμένος για 17 χρόνια ) βρίσκεται σε απεργία πείνας και δίψας, λόγω της απόρριψης από το αρμόδιο Συμβούλιο Φυλακών αιτήματός του να λαμβάνει άδειες για εκπαιδευτικούς λόγους, δηλ. για την παρακολούθηση μαθημάτων στη Σχολή του, στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Δημάκης αποφοίτησε από εσπερινό λύκειο με άριστα (κρατούμενος ων), εισήχθη στην Πανεπιστημιακή Σχολή του δεύτερος ανάμεσα στους αποφοίτους των εσπερινών λυκείων της χώρας και ολοκλήρωσε επιτυχώς τις σπουδές του Α’ εξαμήνου. Την επιτυχία του χαιρέτισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος του απένειμε και έπαινο. Μετά την εισαγωγή του στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης έγινε μεταγωγή του στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού προκειμένου να μπορεί να παρακολουθεί μαθήματα, υπό το καθεστώς της ηλεκτρονικής επιτήρησης. Εντούτοις ούτε η μεταγωγή ούτε ο έπαινος από τον Υπουργό στάθηκαν αρκετά ώστε ο Δημάκης να μπορεί παρακολουθεί τα μαθήματα στο Πανεπιστήμιο.

Η απόρριψη του αιτήματος του απεργού πείνας και δίψας Βασίλη Δημάκη, για χορήγηση έκτακτης αναρρωτικής άδειας, καθώς και η αναβολή για την εξέταση του αιτήματός του αναφορικά με τη χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας για τη Δευτέρα 16/4, μπορούν να χαρακτηριστούν μόνο ως εκδικητική πράξη, η οποία, στο σημείο που βρίσκεται η κατάσταση της υγείας του, θέτει σε κίνδυνο την ίδια του τη ζωή.

Ως ΠΣΕ ΣΥΡΙΖΑ ΑΜ_Θ θεωρούμε το αίτημα για λήψη εκπαιδευτικής άδειας δίκαιο και σύμφωνο με τα προβλεπόμενα από τον Σωφρονιστικό Κώδικα και τη σχετική νομοθεσία.
Ζητούμε από το Συμβούλιο Φυλακών, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών και το Υπουργείο Δικαιοσύνης να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να προχωρήσουν στην άμεση χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας.