Μια θαλάσσια χελώνα πιάστηκε σε δίχτυα στη Νέα Πέραμο Καβάλας. Πρόκειται για μια νεαρή Πρασινοχελώνα (Chelonia mydas) είδος σπανιότερο, στην περιοχή του βορείου Αιγαίου, από την γνωστή σε όλους Καρέτα. Ανασύρθηκε από τη θάλασσα, μη έχοντας τις αισθήσεις της, το πρωί της Πέμπτης 12/4/2018.

Από τις ενδείξεις φαίνεται ότι είχε εγκλωβιστεί αρκετή ώρα πριν την ανάσυρση των διχτυών και κόντευε να πνιγεί. Ο ψαράς που είναι συνεργάτης του ΙΝΑΛΕ, ειδοποίησε τηλεφωνικά και μια ομάδα του ΙΝΑΛΕ έσπευσε να την παραλάβει μόλις έφτασε το καΐκι στο λιμάνι, ενώ παράλληλα ενημερώθηκε ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης στις όρια του οποίου ανήκει πλέον και ο Κόλπος Ελευθερών.

Στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Αλιευτικών Ερευνών, στη Ν.Πέραμο, άρχισε ένας αγώνας δρόμου με μαλάξεις και άλλες κινήσεις, από εξειδικευμένο προσωπικό, για να αφαιρεθεί νερό από τους πνεύμονες. Ενώ στην αρχή δεν έδινε σημεία ζωής, μετά από πολύ ώρα οι πρώτες ενδείξεις ανάνηψης άρχισαν να φαίνονται και τελικά μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής η χελώνα άρχισε να αναπνέει ελαφρά.

Ο κίνδυνος όμως δεν είχε απομακρυνθεί ακόμα, μόνο σήμερα 13/4 το πρωί η αναπνοή της βελτιώθηκε και άρχισαν οι πρώτες κινήσεις του κεφαλιού και των ποδιών της. Η χελώνα θα παραμείνει εκτός νερού μέχρι να ανακτήσει πλήρως τις αισθήσεις και τις δυνάμεις της και θα μεταφερθεί σε ειδική δεξαμενή τις επόμενες μέρες, ώστε να παρακολουθούμε και όταν κριθεί ότι είναι σε καλή κατάσταση θα απελευθερωθεί στην περιοχή που βρέθηκε. “Για όσο καιρό θα είναι κοντά μας και θα αναρρώνει θα θέλαμε να τις δώσουμε ένα όνομα και δεχόμαστε προτάσεις!” αναφέρουν οι αρμόδιοι του ΙΝΑΛΕ.