Την έντονη δυσαρέσκεια των θεσμικών , επαγγελματικών και παραγωγικών φορέων του Νομού Ξάνθης προκάλεσαν οι ταχύτατες διαδικασίες που ακολούθησαν την αποδοχή του αιτήματος του συλλόγου των μικροπωλητών για ίδρυση και λειτουργία και τρίτης μεγάλης λαϊκής αγοράς  στο Νομό Ξάνθης –Σάββατο στην  Ξάνθη, Κυριακή στο Πόρτο-Λάγος είναι τα δύο μεγάλα παζάρια που λειτουργούν στην Π.Ε.Ξάνθης πέραν των μικρότερων σε οικισμούς των περιφερειακών Δήμων τις καθημερινές – τόσο από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας το οποίο παραχωρεί έκταση του στην περιοχή του αεροδρομίου Ζυγού για την ικανοποίηση του αιτήματος του σωματείου μικροπωλητών όσο και του δημοτικού συμβουλίου Αβδήρων το οποίο , ομόφωνα, εξέφρασε  τη θετική του πρόθεση.

Οι εκπρόσωποι του στεγασμένου εμπορικού και επαγγελματικού κόσμου εξέδωσαν ψήφισμα με το οποίο ζητούν την άμεση ανάκληση της θετικής πρόθεσης του Δημοτικού Συμβουλίου Αβδήρων και απαιτούν να συγκληθεί σύσκεψη με τη συμμετοχή τους ώστε να ενημερωθεί ο Δήμος και το Δημοτικό συμβούλιο και για τις θέσεις του εμπορικού και επαγγελματικού κόσμου της  Π.Ε. Ξάνθης για τους λόγους της διαφωνίας τους, η οποία σχετίζεται με την επιβίωση τους.

Οι εκπρόσωποι των επαγγελματικών φορέων του Νομού σημειώνουν ακόμη στο ψήφισμα τους ότι ο χώρος που παραχωρήθηκε για ίδρυση και λειτουργία νέου παζαριού βρίσκεται σε απόσταση μόλις 3 χλμ από τον εμπορικό ιστό του Δήμου Ξάνθης, με ότι σημαίνει αυτό για την αγορά της πόλης και τους επαγγελματίες.

Ο Δήμαρχος Αβδήρων κ. Γιώργος Τσιτιρίδης, μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου για το θέμα, εξήγησε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο εξέφρασε τη θετική του πρόθεση επί αιτήματος το οποίο κατατέθηκε από το σωματείο μικροπωλητών με δεδομένη και την θετική ανταπόκριση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την παραχώρηση του χώρου προς ικανοποίηση του ιδίου αιτήματος.

Όμως  απόφαση δεν λήφθηκε από το σώμα. Αυτό θα γίνει, επισημαίνει, σε επόμενη συνεδρίαση του οργάνου στην οποία θα κληθούν τόσο οι εκπρόσωποι του επαγγελματικού-εμπορικού  κόσμου της Ξάνθης όσο και το σωματείο μικροπωλητών προκειμένου να ενημερώσουν σφαιρικά τα μέλη του συμβουλίου για τις θέσεις τους και να εκθέσουν τα επιχειρήματα τους πριν την λήψη απόφασης που θα σταλεί στην Περιφέρεια.

Διευκρίνισε ότι σύμφωνα με το Νόμο δεν αποφασίζουν  οι Δήμοι και τα Δημοτικά Συμβούλια για ίδρυση λαϊκής αγοράς αλλά οι Περιφέρειες. Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι παρά ένα όργανο το οποίο καλείται να εκφέρει άποψη όμως παράλληλα καλούνται να λάβουν σχετικές αποφάσεις και άλλες υπηρεσίες όπως η Τροχαία – για τη δημιουργία κόμβου- και στη συνέχεια την τελική απόφαση λαμβάνει η Περιφέρεια.

Ο κ. Τσιτιρίδης σημείωσε ακόμη ότι με τη συζήτηση που θα αναπτυχθεί με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, το δημοτικό συμβούλιο θα συνεκτιμήσει θέσεις και επιχειρήματα ώστε να λάβει την απόφαση που θα αποσταλεί στην Περιφέρεια.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ν.Ξάνθης, κ. Μίμης Μίλκογλου, εστίασε στο γεγονός ότι επί του συγκεκριμένου αιτήματος δεν ενημερώθηκαν οι εκπρόσωποι του στεγασμένου εμπορίου και του επαγγελματικού κόσμου της περιοχής, οι οποίοι είναι άμεσα εμπλεκόμενοι σε ένα τέτοιο ζήτημα, τη στιγμή μάλιστα που ήδη δυο μεγάλα παζάρια λειτουργούν στο Νομό Ξάνθης εκτός από τα υπόλοιπα που λειτουργούν τις καθημερινές σε οικισμούς Δήμων του Νομού.

Αναρωτήθηκε πόσο καιρό πριν ξεκίνησε η όλη διαδικασία για την ικανοποίηση του αιτήματος του σωματείου μικροπωλητών ώστε να φτάσουμε σήμερα στο σημείο της λήψης απόψεων ή αποφάσεων από τις οριζόμενες από το νόμο υπηρεσίες και φορείς καθώς και αν λύθηκαν όλα τα μεγάλα προβλήματα της Ξάνθης για να έρθει προς επίλυση και αυτό.

Απαρίθμησε το σύνολο των λόγων που καθιστά αντίθετο σε μια τέτοια απόφαση τον επαγγελματικό και εμπορικό κόσμο εκτιμώντας ότι για τα δεδομένα της Ξάνθης οι υπάρχουσες λαϊκές αγορές είναι ήδη αρκετές.

Ο ίδιος, όντας αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας επιχειρηματιών και εμπόρων Θράκης, δήλωσε ότι θα προωθήσει το όλο θέμα στην ομοσπονδία ενώ τόνισε ότι σε επίπεδο νομού όλοι οι επαγγελματικοί και παραγωγικοί φορείς είναι ενωμένοι και αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να συμβεί.

Στην συζήτηση παρενέβη και ο φαρμακοποιός κ. Χαράλαμπος Φωτιάδης,  ο οποίος  μεταξύ άλλων τόνισε την ανάγκη να υπάρξει κοινό μέτωπο όλων των επαγγελματικών κλάδων σε ζητήματα όπου υπάρχει κοινός τόπος.

Περισσότερα στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης