Την Κυριακή πρόκειται για γίνει σε Εχίνο και Νυμφαία ο εορτασμός της επετείου της Μάχης των Οχυρών καθώς φέτος συνέπεσε με το Πάσχα. 

Από το Δ΄ Σ. Στρατού ανακοινώθηκε ότι  την Κυριακή στις  11:00, θα πραγματοποιηθεί Επετειακή Εκδήλωση στα οχυρά της Νυμφαίας και του Εχίνου, στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου της Μάχης των Οχυρών.

Ιστορική αναδρομή

Η εντυπωσιακή αντίσταση του ελληνικού στρατού το 1941 στο οχυρά της βόρειας μεθορίου της χώρας είχε καθυστερήσει για κρίσιμο διάστημα την επέλαση της ναζιστικής Γερμανίας προς το Νότο ενώ είχε προκαλέσει το θαυμασμό τόσο του ελεύθερου κόσμου όσο και των ίδιων των κατακτητών.

Οι Γερμανοί έφτασαν στην πόλη της Ξάνθης στις 8 Απριλίου του 1941 δύο μέρες μετά την τελική μάχη στον Εχίνο. Έχουν σωθεί φωτογραφίες σε διάφορα διαδικτυακά αρχεία από την κάθοδο των γερμανικών στρατευμάτων στην ορεινή περιοχή και την είσοδό τους στην πόλη. Ιδιαίτερα διαφωτιστικό είναι το σχετικό video του Τ. Τεφρωνίδη

Της γερμανικής εισβολής στην Ξάνθη, ακολούθησε η Βουλγαρική Κατοχή, που διήρκεσε μέχρι το 1944 και η απελευθέρωση από το ΕΑΜ. Έκτοτε, και παρά τις πολιτικές ανωμαλίες, η Ξάνθη απολαμβάνει την ελευθερία της.

Το στρατόπεδο των Οχυρών στον Εχίνο
Γερμανοί στρατιώτες μπροστά στο οχυρό
Γερμανοί στρατιώτες βάλλουν κατά του Εχίνου
40-eisodos-germanon-stin-xanthi
Από την κάθοδο από τα οχυρά προς την Ξάνθη
germanoi elisso
Από την κάθοδο από τα οχυρά προς την Ξάνθη
40-germanoi-apo-exino-xanthi
Από την κάθοδο από τα οχυρά προς την Ξάνθη
Η σημερινή οδός Βασ. Σοφίας
Η σημερινή οδός Βασ. Σοφίας

40-foros