O Yπουργός Παιδείας σε συνέντευξή του αναφέρει ότι το θέμα της εκλογής μουφτήδων είναι ένα ζήτημα που συζητείται στην κυβέρνηση με περιθώρια συναινέσεων. Είναι θετική και τολμηρή η προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος που ήταν ένα βήμα πριν την ψήφισή του το 2012 αλλά μεσολάβησε η πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου και το θέμα “θάφτηκε βαθειά” για ευνόητους λόγους. 

Όμως, πριν το Υπουργείο προχωρήσει σε κάτι τέτοιο μήπως  πρέπει να εξασφαλίσει ότι εφαρμόζονται οι προηγούμενες αποφάσεις του; Δεν είναι συνηθισμένο, μια κυβέρνηση να νομοθετεί όπως π.χ. με τις αρμοδιότητες των Μουφτήδων και κάποιοι δικοί του υπηρεσιακοί παράγοντες να πολεμούν τη μεταρρύθμιση. Ταυτόχρονα, ενώ το Υπουργείο αποφασίζει την πιλοτική παρέμβαση στα νηπιαγωγεία της μειονότητας, συγκεκριμένοι κύκλοι δεν επιτρέπουν την εφαρμογή της !

Άρα πρώτα πρέπει να “ψαχτούν” στο Υπουργείο γιατί είναι ανησυχητικό σύμπτωμα κάποιοι να μπλοκάρουν θεσμικά ή εξωθεσμικά τις αποφάσεις της νομοθετικής και της εκτελεστικής εξουσίας. Ας μην ξεχνάμε ότι στη Θράκη συνεχίζεται η εφαρμογή νομοθετημάτων της προηγούμενης κυβέρνησης που κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση με την ακολουθούμενη πολιτική. Με αυτές τις συνθήκες είναι ορατός ο κίνδυνος η ηγεσία να ανοίξει ένα τόσο σοβαρό ζήτημα και κάποιοι, εκ των έσω, να το δυναμιτίσουν και να οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μια υπερβολή και μια έξαρση σε ο,τιδήποτε αφορά στα Ελληνοτουρκικά. Γενικά είναι μια επικίνδυνη περίοδος που ευνοεί την έξαρση των εθνικισμών όμως η ιστορία έχει αποδείξει πικρά ότι τα συμφέροντα της χώρας υπηρετούνται από νηφάλιους και μετριοπαθείς. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη καθώς σε περίοδο θρησκευτικών γιορτών, τα πνεύματα είναι τεταμένα.

Αυτό άλλωστε μαρτυρά και η εντεινόμενη προκλητικότητα της γείτονος  μέσα στο Πάσχα. Γι΄αυτό είναι προτιμότερο να επικρατεί ψυχραιμία. Η διπλωματία και η πολιτική ηγεσία να ασχολούνται με την εξωτερική πολιτική, ο κάθε θεσμός με το δικό του αντικείμενο και οι Ένοπλές Δυνάμεις να αφήνονται απερίσπαστες, στην εκπαίδευση και προετοιμασία τους. Ειδικά στη Θράκη, ακρότητες, υστερίες και επικίνδυνες επικαλύψεις αρμοδιοτήτων είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες.

Έκλεισε πλέον το κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στα Δικαστήρια και πλέον διατηρούνται μόνο αυτό της οδού Θερμοπυλών και η πρώην ΑΤΕ, στην πλατεία Μπαλτατζή. Γενικώς οι τράπεζες έχουν συρρικνώσει τα καταστήματά τους, μετά τις συγχωνεύσεις και έτσι έχουν απομείνει δύο υποκαταστήματα Πειραιώς, δύο της Εθνικής, και από ένα της Eurobank, της Attica και της -περιορισμένης κίνησης- Ziraat.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ταλαιπωρία το κοινού αφού κάποιες συναλλαγές γίνονται αναπόφευκτα στο κατάστημα και κάποιες κατηγορίες πολιτών δεν έχουν εξοικείωση με το ίντερνετ. Ισως οι τράπεζες πρέπει να προωθήσουν τις on line καταθέσεις από τα ΑΤΜ για όσους καταθέτουν σε δικό τους λογαριασμό. Ευχή όλων είναι οι συγχωνεύσεις καταστημάτων να μην έχουν βλαπτικές μεταβολές και για εργαζόμενους.

Όποτε στην περιοχή εμφανίζονται επίδοξοι ή κατά φαντασίαν δημοσιογράφοι επανέρχεται το φαινόμενο των λογοκλοπών. Αφού άλλωστε το επάγγελμα έχει από καιρό ευτελιστεί ώστε ο καθένας να υποθέτει ότι μπορεί να υποδύεται το ρόλο (όχι αδικαιολόγητα με αυτά που βλέπει), πολλοί νεόκοποι θεωρούν φυσιολογικό να κλέβουν κείμενα, φωτογραφίες και να τα δημοσιεύουν ως δικά τους. Η εμπειρία λέει ότι η ντροπή προσγειώνει τους επίδοξους μετά από λίγο καιρό και δεν τολμούν να ξανακλέψουν. Διαφορετικά έχουμε πρόβλημα…