Σαλή Ιλιάζ: ΣΥΓΧΩΡΕΣΗ ΕΙΝΑΙ…ΣΥΝΕΧΕΙΑ!- ΔΙΧΩΣ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ…ΚΑΤΑΛΗΞΗ !

«Στο δίκιο και στο άδικο
παραδειγματίζεται η φύση.
Εμείς καλύπτουμε τα κενά
πίνοντας τον καφέ στο μέτριο»

Σαλή Ιλιάζ, ένας καθημερινός σκαπανέας της ζωής στην Γενισέα Ξάνθης, με αυθεντικό ταλέντο, κατανόηση της ανθρώπινης φύσης, αγωνία για το δίκαιο και αναζήτηση για το ανεξερεύνητο. Με την κουλτούρα του πνεύματος μιας άλλη εποχής, εκείνης όπου η Γενισέα, -Η Νέα Πόλη Ανατολικά της κοίτης του Νέστου ποταμού- με τον πλούτο και την αίγλη της, ήταν το Κέντρο όλης της περιοχής.

Αγέρωχος,με όπλα την ευθύνη και την ειλικρίνειά του, συνεχίζει να εμποτίζει με νέο νόημα την ταυτότητά του, ανεπηρέαστος από τις μαριονέτες της σημερινής ταραγμένης εποχής.

«Πίστεψε, δεν φταις εσύ
 Άθροισμα βγαίνει απ’ το μηδέν;
Ευχαριστώ γι’ αυτό και μόνο:
που με πρόσεξες»

Η νέα του αυτή ποιητική κατάθεση, η οποία συνοδεύεται μάλιστα και από ψηφιακό δίσκο ήχου που περιλαμβάνει τις μουσικές καταγραφές του, αποτελεί μία χειρονομία αθέατης καλαισθησίας, δίνοντας χώρο στην ελπίδα και στην πίστη, κρατώντας ατόφιο το φως ενός ανελέητου ρεαλισμού.

«Ανάβοντας τα φώτα…
ποιος δεν σταματά
στης μοίρας τα φανάρια;»

Στην μετεξέλιξή του προς την δημιουργική  κορύφωση της ωριμότητάς του, ο Σαλή ανακαλύπτει νέα εκφραστικά μέσα, καθώς καταφέρνει και ακούει τις προσδοκίες της κάθε στιγμής.

Ο ποιητής-τραγουδοποιός , με ρεαλισμό πέραν των ορίων, γεμάτος από έναν δυναμισμό που περισσεύει  ακίνδυνα,μας καλεί να συνομιλήσουμε μαζί του, πάνω στις διατυπωμένες ποιητικές του μουσικές διαδρομές.

«Βιαστικά πρέπει να σε καληνυχτίσω,
υποκύπτοντας στις συνήθειες
αυτού του κόσμου»

Χαιρετισμός Δημάρχου Αβδήρων 

Άξιον να αναφερθεί ο χαιρετισμός του Δημάρχου Αβδήρων Γεωργίου Τσιτιρίδη στην αρχή της συλλογής:

«Ο Δήμος Αβδήρων ακολουθώντας από κοντά την δημιουργική πορεία των δημοτών του,στον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών, καλωσορίζει και στηρίζει την νέα ποιητική κατάθεση λόγου και μουσικής του άξιου Σαλή Ιλιάζ, ο οποίος παρά τις ανυπέρβλητες δυσκολίες μιας τραγικής καθημερινότητας, κατόρθωσε να μας χαρίσει μία λογοτεχνική δραστηριότητα, έναν ύμνο στην ζωή, που κατάφερε και κλιμακώθηκε μέσα στον χρόνο από την δημιουργική ενεργητικότητα και την ευθύνη του χαρακτήρα του».