Την άποψη οτι η μακροσκελής ανακοίνωση της Αντιδημάρχου Αλεξίας Γκιρτζίκη για την υπόθεση των Λατομείων,  δεν τον έχει πείσει για το εμπρόθεσμο των ενεργειών του Δήμου ή μη, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της παράταξης Πολίτες για την Ξάνθη Νίκος Ανταμπούφης. 

Στην ανακοίνωσή του αφήνει αιχμές για την αποφασιστικότητα του Δήμου σε άλλες περιπτώσεις με έκτακτες συνεδριάσεις και υποστηρίζει ότι έπρεπε για το μείζον θέμα των λατομείων θα έπρεπε να έχει κινητοποιηθεί ο Δήμος πιο γρήγορα.

Η ανακοίνωσή του αναφέρει:

Κατά την τελευταία συνεδρίασή του (27/3/2018) το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης, για άλλη μία φορά, αρνήθηκε ομόφωνα και ομόθυμα τη λειτουργία λατομείων μαρμάρου στο Δ.Δ. Κομνηνών. Η δημοτική μας κίνηση πρόσθεσε τη φωνή της στο επαναλαμβανόμενο μήνυμα που στέλνει προς κάθε αποδέκτη ο Δήμος Ξάνθης σχετικά με τη λειτουργία λατομικών χώρων στην περιοχή.

Στηρίζουμε την επιλογή των συμπολιτών μας για ανάπτυξη της περιοχής της Σταυρούπολης στηριγμένη στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή αλλά και στον εναλλακτικό τουρισμό. Η παρουσία και λειτουργία λατομείων δεν αποτελεί διέξοδο για την περιοχή παρά μόνο σταθερό παράγοντα υποβάθμισης του περιβάλλοντος. Οι παλιότερες εξαγγελίες περί απασχόλησης των ντόπιων γρήγορα αποδείχθηκαν ψεύτικες.

Την κοινή στάση και ομοθυμία όλων, ανεξαιρέτως, των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου οφείλει να αξιοποιήσει η Δημοτική Αρχή του Δήμου Ξάνθης ώστε να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες που θα αποτελέσουν μόνιμο εμπόδιο σε κάθε παρόμοια πρόταση για λειτουργία λατομείων. Οφείλουμε να μην επαναπαυόμαστε στην αρνητική μας γνωμοδότηση αλλά να πάρουμε εκείνες τις πρωτοβουλίες που θα έχουν μόνιμο αποτέλεσμα. Οφείλουμε να κινητοποιήσουμε όλους προς αυτή την κατεύθυνση.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης και με δεδομένη τη στάση όλων, προκλήθηκε ανησυχία σχετικά με το εμπρόθεσμο των ενεργειών του Δήμου Ξάνθης και με το κατά πόσο δημιουργείται ανεπανόρθωτη ζημιά λόγω της καθυστέρησης. Το θέμα έπρεπε να απασχολήσει όλα τα όργανα του Δήμου εμπρόθεσμα, χρησιμοποιώντας έκτακτες συνεδριάσεις, όπως έγινε κατά καιρούς για ορισμένα άλλα θέματα ήσσονος σημασίας (βλ. άγαλμα Καραμανλή). Θεωρούμε ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες γι’ αυτή την καθυστέρηση.

Η αρμόδια αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής με μακροσκελέστατη και επί παντός του επιστητού ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, επικαλείται τη γνωμοδότηση των αρμόδιων υπηρεσιών της 28/11/2017. Δυστυχώς, μέσα σε πέντε σελίδες δεν κατάφερε να μας ενημερώσει, όχι για το πότε υπογράφηκε η γνωμοδότηση αλλά για το πότε στάλθηκε και σε ποιούς ώστε να ελεγχθεί το εμπρόθεσμο των ενεργειών. Δυστυχώς η ανακοίνωσή της γέννησε περισσότερα ερωτήματα από όσα απαντήθηκαν.

Με την ελπίδα ότι το ζήτημα θα απασχολήσει την Δημοτική Αρχή με αίσθημα ευθύνης, επαναλαμβάνουμε την ολοκληρωτική αντίθεσή μας σε κάθε δραστηριότητα λειτουργίας λατομείων στην ευρύτερη περιοχή της Σταυρούπολης και καλούμε όλους/ες τους/τις συμπολίτες/σες μας σε συντονισμό των παρεμβάσεων που απαιτούνται. Τους καλούμε σε δράσεις ενάντια στην παρουσία και λειτουργία λατομείων στο Νέστο και την Σταυρούπολη.