Η ΕΡΤ 3 στήριξε για άλλη μια φορά την Ξάνθη καθώς την Παρσκευή μεταφέρθηκε το Δελτίο Ειδήσεων και η Αθλητική εκπομπή στην Ξάνθη με στόχο να προβληθεί η περιοχή και οι άνθρωποί της. Μάλιστα,  όπως παρατήρησαν κάποιοι, σχεδόν όλα τα πρόσωπα που εμφανίστηκαν ανήκουν στο χώρο της ΝΔ και κανένα στον κυβερνητικό χώρο.

Το αντίθετο θα ήταν είδηση αλλά η αποστολή της δημόσιας τηλεόρασης είναι να δίνει χώρο και χρόνο στην τοπική κοινωνία χωρίς προτιμήσεις και περιορισμούς και ορθώς πράττει. Εναπόκειται στους ανθρώπους της περιοχής να ανταποκριθούν και να εκμεταλλευτούν δημιουργικά την ευκαιρία χωρίς αποκλεισμούς, σύνδρομα ή ανασφάλειες.  Αλλά ας μην επεκταθούμε περισσότερο…

Πάντως ΣΥΡΙΖΑίος υπήρξε, νωρίτερα, σε ζωντανή σύνδεση της εκπομπής ΕπιΚοινωνία, οπότε οι κυβερνητικοί δεν πρέπει να έχουν παράπονο. Ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ εμφανίστηκε, έστω και κάπως “εξορισμένος”, και μίλησε χωρίς περιστροφές για όλα τα θέματα που “καίνε”, ειδικά σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, και αξιοποιούν συχνά διάφοροι ακραίοι, πολλών αποχρώσεων.

Τελικά αποδείχτηκε ότι έπρεπε να τα έχει πει από καιρό για να μην αιωρείται τίποτε. Ειδικά για το πώς τοποθετείται η μειονότητα μέσα στη μέγγενη των ελληνοτουρκικών και των κλισέ, οι τοποθετήσεις του έστειλαν ένα ενωτικό μήνυμα για όλους τους δημοκράτες, πλειονοτικούς και μειονοτικούς. Αν κάποιοι ενοχλήθηκαν μάλλον δεν προσδιορίζονται στο συνταγματικό τόξο.

Ταράχτηκαν αρκετοί με την πρωταπριλιάτικη φάρσα του Χ2 για την πρόταση ανέγερσης ανδριάντα του Άρη Βελουχιώτη στην Ξάνθη. Ας μην ανησυχούν γιατί τέτοιους είδους συναινέσεις απαιτούν μια εκδοχή εθνικής συμφιλίωσης που δεν έχει κατακτηθεί, (δηλ. εθνική συμφιλίωση “κάτω από τ΄άλογο”) με φωτεινές εξαιρέσεις όπως αυτή της αποκατάστασης των Δημάρχων Θ. Παπαδόπουλου και Τ. Εφέντη από το Μ. Στυλιανίδη. Είναι όμως μια υπόμνηση ότι στην Ξάνθη διατηρούνται ακόμη μνημεία του διχασμού από τον Εμφύλιο και δεν αποτελούν τιμή για κανένα δημοκρατικό πολίτη.

Στα δημοτικά δρώμενα της Ξάνθης οι τόνοι της αντιπαράθεσης έχουν ανεβεί από τη συμπολίτευση και τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, οι περισσότερες των οποίων, πρωταγωνιστούν στις σκληρές κόντρες εναντίον της δημοτικής αρχής με αποκορύφωμα τις ψηφοφορίες. Το μέλλον θα δείξει ποιος ευνοείται και ποιος όχι από τους πολύ υψηλούς τόνους.

Ακόμη και ο συνήθως ήπιος Νίκος Ανταμπούφης, πέρα από τις πολλές ανακοινώσεις που έβγαλε τις τελευταίες μέρες σχολίασε από το Facebook δηκτικά  «μή μου τοὺς κύκλους τάραττε» και άσκησε κριτική, συνοδεύοντας την ανακοίνωσή του για το παιδικό σταθμό: “Δεν συνηθίζω να «συνομιλώ» με κύκλους, αν και μαθηματικός, αλλά αυτή τη φορά η ταχύτητα στην απάντηση και η υπερφίαλη αλαζονεία με υποχρεώνουν σε μια εξαίρεση”

Η κατάσταση στα ελληντουρκικά είναι πολύ σοβαρή και η έξαρση της προκλητικότητας του Τούρκου Προέδρου είναι πολύ μεγάλη άρα απαιτείται σοβαρότητα. Ίσως τώρα να είναι ακόμη πιο προφανές πόσο βλακώδεις φαντάζουν οι -παιδικής έπμνευσης- απόπειρες “αντιποίνων” για την κράτηση των δύο στρατιωτικών στη Αδριανούπολη, όπως το όψιμο “μποϊκοτάζ” στα ψώνια από τη γειτονική χώρα που είναι φαιδρό και μόνο από την αναγγελία του. Η χώρα ξοδεύει ήδη πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο για την υπόθεση και τη χειρίζεται στο υψηλότερο επίπεδο , άρα δεν χρειάζεται άλλους “παληκαρισμούς”, είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί κανείς με την κυβέρνηση.

Όποιος νομίζει ότι βλάπτει την αχανή γειτονική χώρα επειδή δεν θα ψωνίσει για μερικά Σ/Κ είναι καταφανώς ψεκασμένος. Πολύ περισσότερο όταν δεν έχει αντιληφθεί ποιο είναι το συνολικό τουριστικό ισοζύγιο της Βόρειας Ελλάδας με την Τουρκία και τα οφέλη που απειλούνται, ειδικά για Αλεξ/πολη και Θεσσαλονίκη. Κάποιοι είναι τόσο ανόητοι και πωρωμένοι που αγνοούν ότι η Αδριανούπολη που -ας πούμε ότι- πλήττεται και η Σμύρνη είναι οι δύο προοδευτικές και κοσμοπολίτικες περιοχές που δεν υποτάχθηκαν ποτέ στον Ερντογάν και για τις οποίες δεν θα είχε πρόβλημα να σβηστούν από το χάρτη…

Το “ξανθό γένος” που θα έσωζε την Ελλάδα και διάφορα άλλα άρλεκιν και λαϊκά αναγνώσματα πνίγηκαν στα στενά του Βοσπόρου,  τελικά. Η γραφική ρωσοφιλία σε συνδυασμό με μεσαιωνικές δεισιδαιμονίες, “ορθόδοξα τόξα” και ψεκασμένες προφητείες κυριάρχησαν τα τελευταία χρόνια στο ακροδεξιό αφήγημα. Χαρακτηριστικοί εκφραστές του όσοι πρωταγωνίστηκαν σε συλλαλητήρια και άλλες εθνικιστικές φιέστες. Είναι άλλο να υπολογίζεις μια υπερδύναμη και να επιδιώκεις επωφελείς σχέσεις και άλλο να παραμυθιάζεσαι με οράματα.

Στη Θράκη γνωρίζουμε ότι όλες αυτές οι θεωρίες της κακιάς ώρας αλλάζουν κάθε 5-6 χρόνια (ας μην θυμηθούμε τι έλεγαν οι ίδιοι το ’80, το ’90 και το ’00) οπότε ας περιμένουμε τα καινούρια παραμύθια με δράκους και πριγκίπισσες που θα καταστρώσουν. Μέχρι τότε μπορούμε να γελάσουμε με τους αστείους υπερπατριώτες και άλλους τενεκέδες των περισπούδαστων γεωστρατηγικών αναλύσεων…