12ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής στην Ξάνθη.Η  ανοιξιάτικη γιορτή κλασικής μουσικής στην Ξάνθη

Τρίτη 3 Απριλίου2018

[20.30] ΓΕΝΙΣΕΑ «Μουσείο παραδοσιακών ενδυμασιών Βαλκανικών χωρών» Συναυλία «Βιολί και πιάνο» Με την Σοφία Μπαλτατζή και τον Νίκο Σταυλά.   

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Μέρος Α’

Johann Sebastian Bach (1685 – 1750):  Σονάτα για βιολί και μπάσο κοντίνουο σε σολ μείζονα

BWV 1021   Adagio – Vivace – Largo – Presto

Heinrich Ignaz Franz von Biber (1644 – 1704):   Passacaglia για βιολί

Sofia Gubaidulina (1931): Chaconne για πιάνο

Heinrich Ignaz Franz von Biber (1644 – 1704):  Σονάτα για βιολί και μπάσο κοντίνουο αρ. 10 σε σολ ελάσσονα («σταύρωση του Ιησού») από τις «σονάτες των μυστηρίων» Praeludium – Aria / Variatio –Adagio

Μέρος Β

Arvo Pärt (1935): Spiegel im Spiegel για βιολί και πιάνο

Ludwig van Beethoven (1770 – 1827): Σονάτα για βιολί και πιάνο αρ. 4  σε λα ελάσσονα, op. 23

Presto – Andante scherzoso, più allegretto – Allegro molto

Béla Bartók (1881 – 1945): Ρουμάνικοι λαϊκοί χοροί, Sz. 56 (μεταγραφή για βιολί και πιάνο: Zoltán Székely)


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ

Η Σοφία Μπαλτατζή γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1984. Πήρε τα πρώτα μαθήματα βιολιού σε ηλικία 6 ετών από τον Φώτη Κοντό. Αργότερα συνέχισε τις σπουδές της στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης με τους Ευάγγελο Παπαδημήτρη, Lutz Kühne, και Σίμο Παπάνα στην τάξη βιολιού και τον Κάρολο Τρικολίδη στην τάξη μουσικής δωματίου.

Το 2000 απέκτησε το Αdvanced Certificate του Associated Board of the Royal Schools of Music, ενώ το 2006 αποφοίτησε από το Ν.Ω.Θ. με Δίπλωμα Βιολιού (άριστα παμψηφεί και Β’ βραβείο). Το 2007 εγκαταστάθηκε στο Βερολίνο, όπου συνέχισε τις σπουδές βιολιού με τον Tomasz Tomaszewski και το 2014 ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές μουσικολογίας (MA in Musikwissenschaft) με άριστα στο Freie Universität του Βερολίνου.

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια βιολιού και μουσικής ερμηνείας με τους Γ. Χατζηνίκο, A. Stankov, A. Malikian, I. Villa, V. Milanova, T. Gabora, J. Kaplanek, A. Shih, R. Chase, και Λ. Τότσιου. Έχει αποσπάσει δύο Γ’ βραβεία στον πανελλήνιο διαγωνισμό του ΥΠΕΠΘ (1999, 2000) και το Β’ βραβείο στο διαγωνισμό του Συλλόγου Αποφοίτων Ωδείων Θεσσαλονίκης (2003). Το 2006 επελέγη – κατόπιν ακρόασης – ως εξάρχουσα της Ορχήστρας Νέων της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.

Από το 2008 εργάζεται στη Συμφωνική Ορχήστρα του Βερολίνου (Berliner Symphoniker), με την οποία έχει περιοδεύσει επανειλημμένα στην Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Κροατία, την Αργεντινή, την Κίνα, την Ιαπωνία, το Βιετνάμ και την Ελλάδα. Έχει δώσει ρεσιτάλ και έχει εμφανιστεί σε συναυλίες μουσικής δωματίου, σύγχρονης μουσικής και jazz στην Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ελβετία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία και τη Σουηδία. Είναι ιδρυτικό μέλος του Melen- Quartett, με το οποίο εμφανίζεται τακτικά στο Βερολίνο και αλλού. Με το μουσικό σύνολο Berlin Music Ensemble ηχογραφεί μουσική για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Ως μουσικός θεάτρου έχει συνεργαστεί – μεταξύ άλλων – με το Εθνικό Θέατρο (Φεστιβάλ Επιδαύρου 2008), και στο Βερολίνο με τη Neuköllner Oper, το Deutsches Theater, τη Volksbühne, το Friedrichstadtpalast και το Berliner Ensemble.

Το 2013 συμμετείχε ως μουσικός και περφόρμερ στο Theater Treffen, το σημαντικότερο θεατρικό φεστιβάλ του γερμανόφωνου χώρου. Είναι επίσης απόφοιτος του τμήματος Φαρμακευτικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο Νίκος Σταυλάς γεννήθηκε στις Σέρρες το 1983 και πήρε τα πρώτα μαθήματα πιάνου σε ηλικία 6 ετών. Φοίτησε στο Μουσικό Σχολείο Σερρών με καθηγήτρια πιάνου την Ελίνα Γραμματοπούλου και στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης στις τάξεις των Igor Petrin (Δίπλωμα Πιάνου με άριστα παμψηφεί και Α’ βραβείο, 2002) και Κώστα Τσούγκρα (Πτυχίο Αντίστιξης, 2002, και Φούγκας, 2004, με άριστα). Το 2001 εισήχθη πρώτος στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, όπου φοίτησε με καθηγήτρια πιάνου τη Βίνια Τσόπελα και το 2005 αποφοίτησε με άριστα. Στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Royal College of Music του Λονδίνου στην τάξη του Yonty Solomon με υποτροφία του ΙΚΥ και τα βραβέια Cosmina & Douglas Riversigde και Winifred Law από το RCM και αποφοίτησε το 2007 με διάκριση. Τέλος, το 2012 ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στο Goldsmiths, University of London, πάνω στο έργο του Mauricio Kagel Ludwig van με επιβλέποντες τους Keith Potter καιAndrew Zolinsky. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια πιάνου με τους N. Petrof, M. Mollova, Κ. Πολυζωίδου, E. Virsaladze, J. Soriano, L. Morales, καθώς και ένα εξάμηνο πρόγραμμα Erasmus στο Leuven του Βελγίου με καθηγητή τον Alan Weiss. Τα τελευταία χρόνια παρακολουθεί σεμινάρια με τη Λόλα Τότσιου.

Έχει αποσπάσει Α’ βραβεία στο διαγωνισμό πιάνου του ΥΠΕΠΘ (2000) και στο διαγωνισμό του Συλλόγου Αποφοίτων Ωδείων Θεσσαλονίκης (2002) και δύο Β’ βραβεία στο διαγωνισμό „Γ. Θυμής“ (2004). Έχει δώσει ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα, το Βέλγιο, την Ισπανία, την Ολλανδία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ και έχει συμπράξει ως σολίστ με την Κρατική και τη Δημοτική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης καθώς και την Ορχήστρα Δωματίου των Τιράνων.

Έχει ως έδρα του το Λονδίνο, όπου διδάσκει στο Morley College και στο City Lit, και δίνει συναυλίες συχνά στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία και αλλού με το Zalas Trio, το Vladimir&Estragon piano duo, καθώς και με τη σοπράνο Patricia Caicedo, με την οποία μόλις ηχογράφησε το δίσκο Καταλανικής μουσικής De Catalunyavinc…

www.nikosstavlas.com

 

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Λάμπης Βασιλειάδης

Παρουσίαση: Γιάννης Στεφανίδης

Οργάνωση Παραγωγής Φεστιβάλ: Φ.Ε.Ξ

 

Συνδιοργάνωση:

Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης

 Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης 

 Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τ.Μ.Σ. 

 Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο Θράκης

 

Υποστήριξη:

Υπουργείο Πολιτισμού 

 Δήμος Ξάνθης    

 Δήμος Αβδήρων   

 

Χορηγός Φεστιβάλ: ΣΜΥΡΔΕΞ Α.Ε. 

 

 Πληροφορίες – κρατήσεις θέσεων – προσκλήσεις :

Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης / το πολιτιστικό δίκτυο Ξάνθης

Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης – Αντίκα 7, 67132  Ξάνθη, παλιά πόλη  Τηλ.25410/25421   fexanthis@gmail.com   http://www.fex.org.gr