Μετά την εγκατάσταση του Ελευθέριου Βενιζέλου και , σύντομα, του Κωνσταντίνου Καραμανλή στο πάρκο Διοικητηρίου, διάφοροι πολίτες προερχόμενοι κυρίως από το ΣΥΡΙΖΑ μελετούν το ενδεχόμενο να προτείνουν στο Δήμο Ξάνθης τη δημιουργία ενός ανδριάντα για τον “αρχηγό των ατάκτων” Άρη Βελουχιώτη.

Μάλιστα, καθώς ο Άρης δεν συμμετείχε στον Εμφύλιο Πόλεμο θεωρούν ότι συμβολίζει την ενότητα της Εθνικής Αντίστασης. Προτείνουν να αναπαρίσταται στις πραγματικές του διαστάσεις και όχι σε υπερφυσικό μέγεθος και να είναι πάνω σε άλογο, όπως έχει αποτυπωθεί στη μνήμη των περισσοτέρων. Τη χρηματοδότηση θα αναλάβει πιθανά το “Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς”.

Αντιδράσεις στο συντηρητικό κόσμο

Από την άλλη πλευρά, η σκέψη αυτή προκαλεί σοβαρές αντιδράσεις στο συντηρητικό χώρο καθώς αυτή η εκδοχή της εθνικής συμφιλίωσης δεν έχει καλλιεργηθεί επαρκώς και ο Δήμος δεν το βλέπει καθόλου θετικά. Άλλωστε, ο Σύνδεσμος Αποστράτων, ο Σύλλογος Κυπρίων, Σύλλογοι Εφέδρων, Καθηγητές από τις ΗΠΑ και άλλα πρόσωπα αναμένεται να κηρύξουν πόλεμο σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο που θα φέρει στο προσκήνιο τους “κομμουνιστοσυμμορίτες” σε μια πόλη “νοικοκυραίων”.

Αίνιγμα, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα ήταν η στάση του ΚΚΕ καθώς ο Περισσός έχει αποκαταστήσει πολιτικά τον αρχικαπετάνιο του ΕΛΑΣ αλλά αποτελεί αγκάθι ότι η πρόταση προέρχεται από την πλευρά κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ.  Σκέψη για τον Ανδρέα Παπανδρέου απορρίφθηκε εξαρχής καθώς πρόκειται για πρόσωπο που θεωρούν σημαντικό μεν αλλά εκτός της πολιτικής κληρονομιάς της Αριστεράς ενώ είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο παλιά μέλη του ΠΑΣΟΚ να ζητήσουν κάτι τέτοιο.

Οι άνθρωποι της Αριστεράς θεωρούν ότι στην πόλη υπάρχει ιδεολογική μονομέρεια ενώ, αντίθετα, χρησιμοποιούν ως παράδειγμα πολιτικής μεγαλοψυχίας το Λάκη Στυλιανίδη που αποκατέστησε με προσωπική του απόφαση το Δήμαρχο του ΕΑΜ Θεόφιλο Παπαδόπουλο και υπενθυμίζουν την πρόταση Ανταμπούφη για απομάκρυνση των μνημείων διχασμού που παραμένουν στο πάρκο Διοικητηρίου.

Αντίστοιχο γλυπτό υπάρχει στην πόλη της Λαμίας (φωτο)

Καλό μήνα !