Ως αντιπολιτευτική κίνηση κατά της κυβέρνησης εκτιμά τις κινητοποιήσεις των συνδικαλιστών εναντίον της πιλοτικής παρέμβασης στα νηπιαγωγεία της μειονότητας ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης και εκπαιδευτικός Γιώργος Χατζηθεοδώρου.

Σε συνέντευξή του στο “Κόκκινο Καβάλας” σημείωσε:  «Το πρόγραμμα έχει ως σκοπό την αξιοποίηση της μητρικής γλώσσας ως μίας γλώσσας στήριξης, στοχεύοντας στην αρμονική κοινωνικοποίηση των νηπίων της μειονότητας. Ξέρουμε ότι η μειονοτική εκπαίδευση υποφέρει. Και για πρώτη φορά πραγματοποιείται ένας ανοιχτός διάλογος. Όσον αφορά το νηπιαγωγείο, το οποίο είναι δημόσιο, έρχονται τα παιδιά που μιλούν τη μητρική γλώσσα τους, όμως στο σχολείο υπάρχει μία δασκάλα που μιλάει μόνον ελληνικά, άρα η πρώτη επαφή είναι πάρα πολύ δύσκολη».

Όπως σημειώνει, «προτάθηκε να γίνει μία έρευνα από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, με την παρουσία στα 6 νηπιαγωγεία συνεργάτριας νηπιαγωγού, η οποία θα βοηθήσει ουσιαστικά αυτή την επικοινωνία με την εκπαιδευτικό, αφού θα γνωρίζει τη μητρική γλώσσα των παιδιών. Ας το κάνουμε κι ας το αξιολογήσουμε. Επιδίωξη είναι να μάθουν καλά την ελληνική γλώσσα τα νήπια. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να καταλαβαίνουν τι τους λέει η δασκάλα».

Μιλώντας για το πολιτικό πλαίσιο των αντιδράσεων εκτιμά:  «Οι προθέσεις είναι ξεκάθαρες. Η εκπαιδευτική κοινότητα είναι απέναντι σ’ αυτήν την Κυβέρνηση. Η γλώσσα στηρίζεται στην υπάρχουσα γνώση για να αποκτηθεί μία νέα γνώση. Θα έπρεπε οι εκπαιδευτικοί να πρωτοστατούν σε τέτοιες καταστάσεις. Αν εμείς δεν στηρίξουμε την πρώτη γλώσσα, αυτή που μιλούν τα παιδιά, πώς θα μάθουν τη δεύτερη, την ελληνική; Αυτή είναι κοινή πρακτική για όλες τις μειονότητες του κόσμου. Βέβαια, ακούσαμε και το εντυπωσιακό απ’ την Διδασκαλική Ομοσπονδία, πως η μειονότητα της Θράκης είναι κάτι διαφορετικό απ’ όλες τις άλλες μειονότητες του κόσμου».

Eξαλλου ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε την έκπληξή του για το πρωτόγνωρο γεγονός οι νηπιαγωγοί απέχουν από τις εργασίες τους αλλά ο Διδασκαλικός Σύλλογος καλύπτει το οικονομικό κόστος της απεργίας.