​​

Ημερίδα με θέμα το νέο σχεδιασμό για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας διοργάνωσε το απόγευμα της Πέμπτης το Νοσοκομείο της Ξάνθης.

Στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου και παρουσία εκπροσώπων φορέων, εργαζομένων στο χώρο της υγείας, συνδικαλιστών και πολιτών πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση “Από το παλιό στο νέο σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας”.  Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ξάνθης καλωσόρισε τον Υποδιοικητή της 4ης ΥΠΕ Ηλία Θεοδωρίδη, ο οποίος έκανε τη βασική ενημέρωση.

Σύμφωνα με τον Η. Θεοδωρίδη το πρόβλημα όλα αυτά τα χρόνια για τη χώρα δεν ήταν μόνο αν είχε ή όχι πρωτοβάθμια υγεία αλλά γενικότερα αν είχε σχεδιασμό για όλους τους θεσμούς του κοινωνικού κράτους που ήταν ανεπαρκείς και έπληξαν τους πολίτες και τα δημόσια οικονομικά. Ξεχώρισε ως σημαντική και ουσιαστική παρέμβαση, τη δημιουργία  του ΕΣΥ το 1983 και τόνισε ότι η πρωτοβάθμια υγεία δεν είχε συμπεριληφθεί στη σημαντική εκείνη μεταρρύθμιση και αυτό επιχειρείται τώρα.

Ως προς το μέλλον  σημείωσε ότι η πρόληψη είναι στο επίκεντρο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, και αυτή με τη σειρά της είναι στον πυρήνα του νέου σχεδιασμού για την υγεία. Χαρακτήρισε  Τη σημερινή Υγεία ως “νοσοκομειοκεντρική”, χωρίς υποδομή με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα ενώ σε συνδυασμό με το ασφαλιστικό σύστημα, υπήρχαν πολλές και διαφορετικές ταχύτητες που ωθούσε στην ιδιωτική υγεία και τη συνταγογράφηση. ‘‘  Ήταν ιδιωτική στα κέρδη και δημόσια στο κόστος‘’ανέφερε.

Οι ΤΟΜΥ το βασικό επίπεδο σχεδιασμού

Το βασικό επίπεδο του σχεδιασμού είναι οι Τοπικές Ομάδες Υγείας όπου θα υπάρχουν οι βασικές ειδικότητες όπως γενική ιατρική, παιδιατρική με γιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, χωρίς την νοοτροπία του ΙΚΑ που επικράτησε στο παρελθόν με τους γιατρούς παράλληλης απασχόλησης. Οι ΤΟΜΥ θα χορηγούν φάρμακα, ιατρικό υλικό, εξετάσεις υποστηρίζοντας ότι δεν θα εξυπηρετούν προμήθειες και υπερκοστολογήσεις ,δέκα φορές πάνω από την αξία των υλικών και θα μειώσουν το κόστος για τη δημόσια υγεία, παρέχοντας καλύτερες υπηρεσίες.

Ταυτόχρονα θα γίνει αποσυμφόρηση της δευτεροβάθμιας υγείας και των νοσοκομείων με θεραπευτικά και προληπτικά πρωτόκολλα, σύμφωνα με τον Η. Θεοδωρίδη ενώ θα μειωθούν και οι  μέρες νοσηλείας όταν αυτές απαιτούνται, βελτιώνοντας την ποιότητα των υπηρεσιών στις σοβαρές περιπτώσεις.

Ως προς τη συγκρότηση των ΤΟΜΥ ανέφερε ότι υπάρχουν σοβαρές και αντικειμενικές δυσκολίες καθώς μόνο στον ιατρικό κλάδο έχουν αποχωρήσει 12,000 γιατροί από την Ελλάδα ενώ τόνισε ότι οι νέοι γιατροί που μπαίνουν στο Σύστημα Υγείας, έχουν την όρεξη να προσφέρουν και να αξιοποιήσουν τις γνώσεις που απέκτησαν και ταιριάζουν με το ανθρωποκεντρικό σύστημα που επιχειρείται να εφαρμοστεί.

Στην περιοχή έχουν ήδη συσταθεί οι πρώτες ΤΟΜΥ σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Καβάλα και σύντομα ανοίγει η πρώτη της Ξάνθης. Μέχρι το καλοκαίρι θα λειτουργούν 100 σε όλη την Ελλάδα και μέχρι το τέλος του χρόνου 247 σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με το σχεδιασμό. Στα καθήκοντα του προσωπικού θα είναι και η κατ’ οίκον νοσηλεία όπου απαιτείται.

Βαρύτητα στην πρόληψη

Σημαντικός πυλώνας είναι η πρόληψη και ο Η. Θεοδωρίδης σημείωσε ότι τρεις είναι οι τομείς στους οποίους εδράζεται. “Το σύστημα υγείας έχει καθήκον να ξεκινά έγκαιρα τη διάγνωση ώστε να φροντίζει τον ασθενή και να προλαμβάνει ιδιαίτερα χρόνιες ασθένειες και ειδικά με κληρονομική προδιάθεση”. Επίσης η στοματική υγεία σε σχολεία με εκπαιδευμένους οδοντίατρους έχει σαν στόχο μια νέα γενιά Ελλήνων με διαφορετικές συνήθειες ενώ θα υπάρξουν κέντρα προσθετικής οδοντιατρικής, ένα σε κάθε Περιφέρεια (Στην Κομοτηνή για την ΑΜΘ). Ο τρίτος τομέας είναι η διακοπή καπνίσματος με ίδρυση ιατρείων διακοπής και στόχο να προλαμβάνει τις σοβαρότερες ασθένειες που επιβαρύνουν την υγεία των πολιτών και τους πόρους του συστήματος υγείας.

Τέλος, ο εκπρόσωπος της 4ης ΥΠΕ έκανε γενικές αναφορές για τη βελτίωση στα οικονομικά των Νοσοκομείων και την πρόσληψη γιατρών με έμφαση σε επείγουσες ανάγκες αλλά και την αυτονόμηση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών.

Συζήτηση με τους φορείς

Ακολούθησε συζήτηση  με τους φορείς, όπως η Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δέσποινα Κάλφα που εξέφρασε τους προβληματισμούς της για την έλλειψη γιατρών και τις υποδομές που δεν έχουν εξελιχθεί και του Προέδρου του ΕΒΕ Στέλιου Μωραΐτη που αναφέρθηκε με θετικά λόγια στην προσπάθεια που χαρακτήρισε φιλόδοξη. Του συνδικαλιστή της υγείας Γιάννη Μπούτου που εξέφρασε τους ενδοιασμούς του για την αποτελεσματικότητα και τη βιωσιμότητα της επιχειρούμενης μεταρρύθμισης και του πρώην Διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής Νίκου Χούχου που εξέφρασε την ανησυχία του για την προσέλκυση των νέων γιατρών στο σύστημα υγείας.

Η Διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Αβδήρων Μάρθα Ανδρέου εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πρόθεση της εκτελεστικής εξουσίας να δομήσει ένα σύστημα με νέα προοπτική, βασισμένο στους ειδικούς γιατρούς, λέγοντας πως η μεταρρύθμιση καθυστέρησε δεκαετίες και τόνισε την ανάγκη να γίνει μια καμπάνια στις ιατρικές σχολές για την ανάδειξη της κρίσιμης ειδικότητας του Γενικού Ιατρού, ευχαριστώντας τον Υποδιοικητή της 4ης ΥΠΕ για τις αναφορές του.

Στις αναφορές παρενέβη ο Διοικητής του Νοσοκομείου Αχιλλέας Γερόπουλος για κάθε απαραίτητη πληροφορία και διευκρίνιση ενώ ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τη δημιουργία του ψηφιακού ιατρικού φακέλου κάθε ασθενούς που θα συμβάλει στην διαλειτουργικότητα και την εξοικονόμηση χρόνου και πόρων.