Tα κόμματα της ευρωπαϊκής Αριστεράς, επιτέλους, προωθούν την ιδέα μιας μεγάλης προοδευτικής συμμαχίας που θα συνενώσει τον προοδευτικό χώρο σε μια κοινή πορεία κατά του νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας.

Σημαντικό στοιχείο της συγκρότησης  της συμμαχίας είναι η αλλαγή πλεύσης των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας που όλο το προηγούμενο διάστημα ταυτίστηκαν με τα συντηρητικά κόμματα και προσχώρησαν στη νεοφιλελεύθερη λογική.

Η χώρα μας βγαίνει από μια περίοδο σκληρής δοκιμασίας που στοίχισε στον ελληνικό λαό πολλά δεινά στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης. Τα μέτρα των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ – ΝΔ που επιβλήθηκαν από την Τρόικα κόστισαν 65 δισ., απώλειες του εθνικού εισοδήματος κατά 29%, αύξηση της ανεργίας στο 27%, λουκέτο σε χιλιάδες μικροεπιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που διαχειρίζεται τις τύχες του τόπου από τον Σεπτέμβριο του 2015, αποσόβησε μια καταστροφική επιδείνωση της οικονομίας, βελτίωσε τους περισσότερους δείχτες, ενέταξε στο σύστημα υγείας 2.500.000 ανασφάλιστους και έθεσε τις προϋποθέσεις για μια καθαρή έξοδο από το Μνημόνιο.

Η πρόοδος της χώρας αναγνωρίζεται από τους πιο σοβαρούς παράγοντες της διεθνούς οικονομικής ζωής και από έντυπα που σε καμία περίπτωση δεν συνάδουν με το ΣΥΡΙΖΑ.

Η ελληνική κυβέρνηση θα επιμείνει στον οδικό χάρτη που χάραξε την προηγούμενη περίοδο και θα εκπονήσει το σχέδιό της για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα απαντώντας στο νεοφιλελεύθερο σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας.

Το ελληνικό παράδειγμα τώρα πλέον αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όλη την Ευρώπη, ελπίζοντας πως και οι ντόπιες δημοκρατικές δυνάμεις θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Η επόμενη μέρα ήρθε. Είμαστε υποχρεωμένοι να ανταποκριθούμε