Σοβαρό είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ντόπιοι ψαράδες από τη δραστηριότητα τουρκικών αλιευτικών στο Θρακικό Πέλαγος, με πρόσφατο περιστατικό αυτό που σημειώθηκε ανοιχτά των αβδήρων με περίπου 50 μεγάλα αλιευτικά. 

Πρόκειται για γρι-γρι τεραστίων διαστάσεων που αλιεύουν κυρίως στα διεθνή ύδατα, έξω από τα 6 ναυτικά μίλια απόστασης από την ακτή,  και έχουν προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην επάρκεια των ιχθυαλιευμάτων. Η δραστηριότητα στα διεθνή ύδατα είναι νόμιμη  αλλά καθώς η Τουρκία δεν είναι μέλος της ΕΕ, δεν υπόκειται σε περιορισμούς για τα δίχτυα ή τα φώτα που χρησιμοποιούν.

Παραβιάσεις και παρενοχλήσεις

Όπως αναφέρουν οι ντόπιοι ψαράδες το φως από προβολείς LED που διαθέτουν είναι εκτυφλωτικό ενώ τα δίχτυα που είναι τεράστια και πολύ φτηνά για αυτούς με αποτέλεσμα να γίνεται υπεραλίευση. Παράλληλα όμως, καταγράφονται και κάποιες περιπτώσεις που παραβιάζουν τα εθνικά χωρικά ύδατα ή παρενοχλούν τα αλιευτικά της περιοχής μέχρι να καταφτάσει το λιμενικό ενώ συχνά τα δίχτυα τους εμπλέκονται με τα δίχτυα των ψαράδων της περιοχής

Τέλος, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η κοντινότερη τουρκική ακτή απέχει 7 με 8 ώρες από την περιοχή και προκαλεί ερωτηματικά αν αυτή η δραστηριότητα είναι κερδοφόρα δεδομένων των καυσίμων και των ωρών που απαιτούνται για να φτάσουν στην περιοχή. Αυτός ο στόλος μεγάλων αλιευτικών δεν υπήρχε στη γειτονική χώρα αλλά δημιουργήθηκε τα τελευταία 10 χρόνια με σκάφη που μεταφέρθηκαν κυρίως από τη Μαύρη Θάλασσα, αναφέρουν όσοι γνωρίζουν.