Για την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών εξέδωσε ανακοίνωση η ΕΕΔΑ:

Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, που έχουν συλληφθεί από τις τουρκικές αρχές, συνεχίζουν να κρατούνται εδώ και ένα μήνα, χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έχει επανειλημμένα τονίσει πως η Τουρκία δεν αποτελεί αυτή τη στιγμή ένα κράτος δικαίου. Η συστηματική απαξίωση αφενός ακόμα και των πιο στοιχειωδών δικαιωμάτων και αφετέρου των πιο βασικών πολιτειακών κανόνων, όπως αυτού της διάκρισης των εξουσιών, καταδεικνύουν ότι η Τουρκία δεν μπορεί να είναι για οποιονδήποτε ασφαλής.

Η κατάσταση του κράτους δικαίου στη γείτονα χώρα, δεν προσφέρει κανένα εχέγγυο δίκαιης δίκης. Ο Άρειος Πάγος έχει διαμορφώσει μια σταθερή θέση όσον αφορά τόσο την έλλειψη διαδικαστικών εγγυήσεων που σχετίζονται με τη δίκαιη δίκη στην Τουρκία όσο και το καθεστώς κράτησης στις φυλακές. Υπενθυμίζουμε ότι στην υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, το ανώτατο δικαστήριο της ποινικής δικαιοσύνης της χώρας μας λειτούργησε ως εγγυητής και ασπίδα προστασίας, αποφασίζοντας τη μη έκδοση, καθώς έκρινε ότι αυτή θα συνιστούσε κίνδυνο “για απάνθρωπη, ανηλεή και ανάλγητη μεταχείριση”, καθώς και κίνδυνο να υποστούν οι Τούρκοι αξιωματικοί “…μειωτική της προσωπικότητας εξευτελιστική μεταχείριση που αντιβαίνει στο άρ. 3 της ΕΣΔΑ”.

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τη συνέχιση της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών σε ένα κράτος που δεν προσφέρει καμία εγγύηση για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους. Οι ελληνικές αρχές οφείλουν να δράσουν με στόχο να ολοκληρωθούν με ταχύτητα οι διαδικασίες στην υπόθεση των συλληφθέντων Ελλήνων στρατιωτικών.

www.hlhr.gr