Κατηγορίες για ολιγωρία αλλά και υπαινιγμούς για σκοπιμότητα αποδίδουν στη δημοτική αρχή της Ξάνθης οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης μετά την καθυστερημένη λήψη απόφασης για τρία αιτήματα εγκατάστασης λατομείων στην περιοχή της ΔΕ Σταυρούπολης, που συνιστά σιωπηρή αποδοχή τους, σε αντίθεση με την εκφρασμένη θέση του Δήμου Ξάνθης και της τοπικής κοινωνίας, ενάντια σε κάθε λατομική δραστηριότητα. 

Αυτό προκύπτει μετά τη συζήτηση τριών αιτήσεων ενδιαφερομένων που έφτασαν στο Δημοτικό Συμβούλιο την Τετάρτη αλλά διαπιστώθηκε, με βάση και το σχετικό έγγραφο της αρμόδιας διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ότι έχει παρέλθει η προθεσμία των τριών μηνών στην οποία έπρεπε να έχει απαντήσει ο Δήμος Ξάνθης και θεωρείται ότι έχουν αποδεκτές σιωπηρά.

Στη συνεδρίαση της Τετάρτης τα τρία σχετικά αιτήματα για χορήγηση άδειας ερευνητικών εργασιών για λατομεία μαρμάρου στη θέση Μαυρόρεμα των Κομνηνών, καταψηφίστηκαν στη βάση της σταθερής θέσης του Δήμου ενάντια στην εγκατάσταση λατομείων και υπέρ της βιώσιμης ανάπτυξης με άλλες μορφές επενδύσεων, ευθέως αντικρουόμενες. Όμως διαπιστώνεται ότι η καθυστερημένη απόρριψη δεν έχει κάποια ισχύ.

Ανταμπούφης: Να αναζητηθούν οι ευθύνες για την ολιγωρία

Για το λόγο αυτό υπήρξαν κατηγορίες από την αντιπολίτευση. Ο Νίκος Ανταμπούφης έκανε λόγο για σοβαρές πολιτικές ευθύνες και ζήτησε να αναζητηθούν σε υπηρεσιακούς και πολιτικούς παράγοντες οι λόγοι της ολιγωρίας του Δήμου χαρακτηρίζοντας εγκληματικό το γεγονός ενώ η στάση των αρμοδίων υπονομεύει την πάγια θέση εναντίον των λατομείων.

Όπως διαπιστώνει ενώ, μετά την αίτηση των ενδιαφερομένων, εμφανίζονται έγγραφα των αρμόδιων μηχανικών το Νοέμβριο και της Τοπικής Κοινότητας το Δεκέμβριο, να εκδίδονται έγκαιρα, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής συνεδρίασε στο τέλος Φεβρουαρίου όταν έχει περάσει η προθεσμία και διαβιβάζει την υπόθεση στο δημοτικό συμβούλιο χωρίς κάποια ουσιαστική δυνατότητα.

Επίθεση από Τσεγγελίδη

Ο Γιάννης Τσεγγελίδης από την πλευρά του ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για τη δημοτική αρχή και επιτέθηκε στην Πρόεδρο της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Αλεξία Γκιρτζίκη για την καθυστέρηση αλλά η Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος της Επιτροπής απουσίασε δικαιολογημένα, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του σώματος. Σύμφωνα με τον πρώην Αντιδήμαρχο, το θέμα έφτασε στο Δημοτικό Συμβούλιο όταν είναι πια πολύ αργά.

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης κατηγορούν ότι οι χειρισμοί δημιουργούν ερωτηματικά, ότι δεν υπάρχει τεκμηρίωση στις εισηγήσεις για τις συνέπειες της καθυστέρησης και καμία προπαρασκευή στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και ζήτησαν από το Δήμο να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να εξαντληθούν τα νόμιμα περιθώρια, να αποτραπεί η εγκατάσταση των λατομείων.