Μαραθώνια η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το βράδυ της Τρίτης. Μόνο για το θέμα του Παιδικού Σταθμού απαιτήθηκαν 4 ώρες με ερωτήσεις, πρωτολογίες, δευτερολογίες, διακοπές και ένταση. Τουλάχιστον ήταν ένα ουσιαστικό θέμα για μια ανάγκη του Δήμου ενώ η συζήτηση ισορροπούσε από τη στείρα πολιτική σκέψη μέχρι το ουσιαστικό ενδιαφέρον για το πρόβλημα της στέγασης ενός παιδικού σταθμού. Κατά σύμπτωση ο Παιδικός που αποτελεί πρότυπο για να γίνει στη Λευκού Πύργου, βρίσκεται στην οδό Πύργου της Γλυφάδας…

Παρότι η δημοτική αρχή έκανε ένα βήμα πίσω, μετά από πολλές ώρες διαμάχης, με την κατάθεση μιας ενδιάμεσης πρότασης, η αντιπολίτευση αρνήθηκε. Η πλειοψηφία έχασε τις εντυπώσεις καθώς για άλλη μια φορά δεν είχε συνοχή με αποτέλεσμα η πρόταση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης να συγκεντρώσει περισσότερες ψήφους. Φυσικά η έγκριση δεν σημαίνει κατασκευή γιατί την πρωτοβουλία διατηρεί πάντα μια δημοτική αρχή. Αλλά και οι αποφάσεις έχουν την ουσιαστική και πολιτική σημασία τους.

Κλειστά παραμένουν τα 6 νηπιαγωγεία όπου εφαρμόζεται το πρόγραμμα της πιλοτικής παρέμβασης για την εισαγωγή της μητρικής ως γλώσσας στήριξης στις μειονοτικές περιοχές της Θράκης. Οι συνδικαλιστές εξαγγέλλουν καθημερινά στάση εργασίας σε κάθε νηπιαγωγείο αντιδρώντας στην εφαρμογή και σε κάποιες περιπτώσεις δεν επετράπη η είσοδος στις παιδαγωγούς του προγράμματος.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται απόλυτα αποφασισμένη να προχωρήσει στην πολιτική της επιλογή και ανυποχώρητη. Αυτό που θα κριθεί το επόμενο διάστημα είναι οι αντοχές των δύο πλευρών, ειδικότερα συνδικαλιστών και νηπιαγωγών του κανονικού προγράμματος με τις καθημερινές στάσεις εργασίες. Και των γονέων βέβαια εφόσον προαναγγέλλεται ότι 6 νηπιαγωγεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ενδεικτική των προθέσεων της κυβέρνησης η παρέμβαση του Γραμματέα της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ και εκπαιδευτικού Γ. Χατζηθεοδώρου. Σχολιάζοντας τη σχετική ανάρτηση του xanthi2.gr για την υπόθεση, στο Facebook, ανέφερε: “Κάποιοι θέλουν τον μεσαίωνα και στα σχολεία μας. Δε θα το επιτρέψει η εκπαιδευτική κοινότητα” .

Στο επίκεντρο της κριτικής από μεμονωμένα στελέχη της δικής του πολιτικής παράταξης βρέθηκε ο Περιφερειάρχης επειδή στην εθιμοτυπική συνάντηση με τον Τούρκο Πρόξενο δεν έθεσε -λέει- το θέμα των δύο κρατούμενων Ελλήνων Στρατιωτικών. Είναι χαρακτηριστική της αφελούς προσέγγισης αρκετών στη Θράκη που θεωρούν ότι ο καθένας μπορεί να ασκεί εξωτερική πολιτική και να δρα ανεύθυνα σε σοβαρά διμερή ζητήματα, ρίχνοντας μύλο στο νερό της ακροδεξιάς.

Για ένα θέμα που έφτασε να συζητηθεί στο υψηλότερο διεθνές επίπεδο από τον Πρόεδρο της Κομισιόν απέναντι στον Πρόεδρο της Τουρκίας, και που η χώρα ξόδεψε τεράστιο διπλωματικό απόθεμα, τι νόημα έχει αν το συζητήσει ένας Περιφερειάρχης με ένα απλό διπλωμάτη, πολύ περισσότερο όταν όλα στηρίζονται σε εικασίες αφού μόνο οι δύο άντρες γνωρίζουν τι ειπώθηκε μεταξύ τους.  Οι κατηγορίες ήταν τόσο σοβαρές που τελικά τις υιοθέτησε η Χρυσή Αυγή…

Είναι προτιμότερο να κρίνουμε τους Περιφερειάρχες με βάση το έργο στην Περιφέρεια, τους Δημάρχους για το έργο τους στο Δήμο και την κυβέρνηση για τις πολιτικές που εφαρμόζει.

Ενόχληση προκαλεί σε κάποιους κύκλους η καμπάνια κάποιων να ζωγραφίσουν εικόνες του Καλαβρύτων Αμβρόσιου με ζαρτιέρες, στην πόλη της Ξάνθης, κάνοντας χιούμορ με τον ακραίο Μητροπολίτη μετά την αθώωσή του για το κήρυγμα μίσους που είχε εξαπολύσει σε βάρος των ομοφυλόφιλων, απόψεις που επέμεινε να υποστηρίζει στις δικαστικές αίθουσες.

Αφήνοντας στην άκρη, τον τρόπο που ενεργεί η Δικαιοσύνη σε σχέση με ακραίες θέσεις κληρικών (που δεν πλειοψηφούν  πάντως στην Ελλαδική Εκκλησία αλλά προκαλούν μεγάλο θόρυβο) ο Αμβρόσιος με το δημόσιο λόγο του, την ανοιχτή νοσταλγία του για τη δικτατορία, τη στήριξη των νεοναζί και το μίσος που αυτός εκπέμπει για κάθε διαφορετικό έχει επιλέξει να παρεμβαίνει στο δημόσιο λόγο. Άφού διεκδικεί λοιπόν αυτό το ρόλο υπόκειται και στη δημόσια κριτική, σάτιρα και χιούμορ.

Τεράστιο είναι το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα Εξοικονόμηση κατ΄οίκον και εκνευρισμός στον τεχνικό κόσμο για τα προβλήματα. Τελικά η κυβέρνηση διπλασίασε τον προϋπολογισμό του προγράμματος και τα αρμόδια στελέχη απάντησαν στις κατηγορίες για την ανεπάρκεια της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και τις καθυστερήσεις. Το ΤΕΕ Θράκης μάλιστα απευθύνθηκε με αναφορά της στη δικαιοσύνη.

Είναι μια πολιτική επιλογή βέβαια αν και ο προϋπολογισμός του προγράμματος για την ΑΜΘ δεν έχει ακόμη καλυφθεί. Το σημαντικότερο όμως είναι να αναλογιστούν όλοι πώς είχαν αντιδράσει στο προηγούμενο πρόγραμμα πριν από μερικά χρόνια όταν σε σύνολο 50.000 αιτήσεων που έγιναν συνολικά σε όλη τη χώρα, είχαν εγκριθεί τελικά μόλις 15.000…