Για τις εργασίες της Επιτροπής Διαχείρισης του Πολυχώρου Τέχνης και Σκέψης,γνωστού ως “Οικία Χατζιδάκι” και την προετοιμασία που υπάρχει προκειμένου να δοθεί σε χρήση το εκπληκτικό κτίριο, μίλησε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μιχάλης Πουσπουρίκας. 

Όπως σημειώνει, η 11μελής επιτροπή έχει ήδη συνεδριάσει δύο φορές και πρόσφατα συζήτησε λειτουργικά θέματα για το χώρο ενώ διερευνά το ενδεχόμενο να γίνουν μια σειρά από εκδηλώσεις που θα αναλάβει οργανωτικά η Περιφέρεια.

“Μιλάμε για ένα εκπληκτικό κτίριο, που αποτελεί σημαντικό στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής και όλης της χώρας, όπου μεγάλωσε ο Μάνος Χατζιδάκις. Έχει γίνει εντυπωσιακή αναπαλαίωση αλλά πλέον πρέπει να το βάλουμε σε ρόδες” αναφέρει στο Σαμή Καραμπουγιούκογλου.

Κανονισμός και όροι λειτουργίας

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, δεν αρκεί μόνο να φιλοξενεί πολύ καλές εκδηλώσεις αλλά να είναι ζωντανό καθημερινά και να αποδοθεί στους πολίτες. “Αυτό που προσπαθεί η επιτροπή είναι να διαμορφώσει ένα κανονισμό λειτουργίας για το χαρακτήρα στον οποίο πρέπει να εδράζεται η κάθε εκδήλωση και πως θα ανταποκρίνεται στους όρους που τίθενται.”

Όπως σημειώνει σύντομα ξεκινά διαβούλευση, ανοιχτή σε προτάσεις, όπου θα ζητηθεί η γνώμη φορέων και πολιτών. “Μετά το Μάιο, θα υπάρχει το πλαίσιο και το κοινό θα γνωρίζει ποιες εκδηλώσεις μπορεί να φιλοξενεί ο χώρος, σύμφωνα και με το όραμα που υπήρξε εξαρχής” αναφέρει ο Μιχάλης Πουσπουρίκας και υπολογίζει ότι από το καλοκαίρι το κτίριο θα δοθεί σε πλήρη χρήση.

Ιδέες και προτάσεις για εμπορικές δραστηριότητες όπως το καφέ

Όσον αφορά στους χώρους που μπορούν να φιλοξενήσουν ιδιωτική δραστηριότητα όπως το καφέ μπαρ ή το βιβλιοπωλείο, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης σημειώνει ότι στη διαβούλευση που ακολουθεί θα συζητηθεί το θέμα των καφέ και των εμπορικών ή άλλων δραστηριοτήτων που μπορούν να αναπτυχθούν.

“Θα διαγνώσουμε τον τρόπο και τη βιωσιμότητα των δράσεων. Στόχος είναι να βοηθήσουμε το κτίριο να αποκτήσει έσοδα αλλά κυρίως να είναι ζωντανό 24 ώρες το 24ωρο και 7 μέρες την εβδομάδα. Πρέπει να αποδοθεί ζωντανό ως κύτταρο πολιτισμού στην κοινωνία και ως εμβληματικό κτίριο να λειτουργεί σαν πόλος έλξης για την Ελλάδα και το εξωτερικό, τόσο με  τη διάσταση του πολιτιστικού χαρακτήρα όσο και για την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Είναι ένα διαμάντι που έχουμε και πρέπει να αξιοποιήσουμε κατάλληλα”. 

Εξάλλου, ως προς το ανθρώπινο δυναμικό που πρέπει να υποστηρίξει, επεσήμανε ότι σε ένα δημόσιο κτίριο υπάρχουν τα δεδομένα γραφειοκρατικά προβλήματα αλλά “εφόσον τεθούν οι βάσεις θα βρεθεί και το αναγκαίο προσωπικό που θα υποστηρίξει τη λειτουργία του”.