Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Μητρόπολης, στις 26 Μαρτίου 2018  πραγματοποιήθηκε, σε συνδιοργάνωση του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου, η έναρξη του Εκπαιδευτικού Προγράμματος: «Κοινωνικοπρονοιακή Εκκλησιαστική παρέμβαση σε προβλήματα του Γάμου και της Οικογένειας», που απευθύνεται σε στελέχη της Ιεράς Μητροπόλεως, κληρικούς και λαϊκούς.

Η συγκεκριμένη θεματική, που  λαμβάνει χώρα στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Εκκλησιαστικής Σχολής Ξάνθης, με συμμετοχή 26 επιμορφουμένων, έχει τετράμηνη διάρκεια (Μάρτιος-Ιούνιος 2018) και ολοκληρώνεται σε 28 διδακτικές ώρες.

Η πρώτη από τις 4 συναντήσεις, που είχε διάρκεια οκτώ διδακτικών ωρών, διεξήχθη ως εξής:

  • Κατά την πρώτη διδακτική ώρα έγινε η Εισαγωγή στο πρόγραμμα με αναφορά στο περιεχόμενο και στους στόχους του από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Σωφρόνιο Γκουτζίνη, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως
  • Κατά τις επόμενες τρείς διδακτικές ώρες αναλύθηκαν διεξοδικά και με εποπτικό τρόπο οι Φάσεις Εξέλιξης της Οικογενειακής Ζωής, από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Απόστολο Καβαλιώτη, Διδάκτορα του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Τομέα Ειδικής Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ και πρώην Σύμβουλο Ειδικής Αγωγής Δ/νσης Περιφερείας Αν. Μακεδονίας και Θράκης
  • Κατά τις επόμενες τέσσερις διδακτικές ώρες ο Ελλογιμώτατος κ. Αθανάσιος Στογιαννίδης, Επίκουρος Καθηγητής Παιδαγωγικής του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ ανέπτυξε το θέμα: «Σύγχρονη Εκκλησιαστική Προσέγγιση της Θεολογίας του Γάμου».

Όπως αναφέρει η Μητρόπολη Ξάνθης, και τα τρία θέματα που παρουσιάστηκαν κέντρισαν το ενδιαφέρον των ακροατών, οι οποίοι συμμετείχαν στο διάλογο που ακολούθησε με ερωτήματα, τοποθετήσεις και απόψεις. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμων ευλόγησε με την παρουσία του την έναρξη του νέου αυτού Εκπαιδευτικού Προγράμματος  εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο και τα στελέχη του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών για την συνεργασία με την ακριτική Ιερά Μητρόπολή μας. Συνεχάρη, ακόμη, τόσο τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Απόστολο Καβαλιώτη όσο και τον Ελλογιμώτατο Καθηγητή κ. Αθανάσιο Στογιαννίδη για τις εμπνευσμένες εισηγήσεις τους προς τους επιμορφούμενους, καθώς και τους: Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Σωφρόνιο Γκουτζίνη, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως, για την οργάνωση του όλου Εκπαιδευτικού Προγράμματος καθώς και τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Στέφανο Τρασανίδη Διευθυντήτης Εκκλησιαστικής Σχολής Ξάνθης που φιλοξενεί τις εργασίες του Εκπαιδευτικού Προγράμματος. Η δεύτερη συνάντηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος θα πραγματοποιηθεί  την Τετάρτη 25η Απριλίου 2018.