Επί 4 ώρες συζήτησε το Δημοτικό Συμβούλιο που συνεδρίασε την Τρίτη, την πρόταση τριών παρατάξεων της αντιπολίτευσης (Κοινωνία Δημοτών-Νέα Εποχή-Πολίτες για την Ξάνθη)  και ανεξάρτητων συμβούλων για δημιουργία παιδικού σταθμού  μοντέρνας ελαφριάς ΠΡΟΚΑΤ κατασκευής, σε χαρακτηρισμένο οικόπεδο του Δήμου Ξάνθης στην περιοχή του Λευκού Πύργου. Τελικά τέθηκαν σε ψηφοφορία η πρόταση της αντιπολίτευσης και αυτή της δημοτικής αρχής με το δημοτικό συμβούλιο να εγκρίνει την πρώτη !

Το πρότυπο παιδικού σταθμού που επικαλείται η αντιπολίτευση είναι αυτός που εγκαταστάθηκε σε λίγους μήνες και με χαμηλό κόστος, όπως υποστηρίζει, στο Δήμο Γλυφάδας το 2017 και λειτουργεί σήμερα (σχετική φωτο) ενώ όπως αναφέρθηκε στη συζήτηση, το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου για το 2018 έχει προβλέψει σχετική δαπάνη.

Το θέμα ήρθε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο σε κλίμα έντασης και με δύο διακοπές ενώ συνοδεύτηκε από την κατάθεση εγγράφων της νομικής υπηρεσίας και της Υπηρεσίας Δόμησης. Η πρόταση συνάντησε την αντίδρασης της δημοτικής αρχής που επικαλείται  διεκδικήσεις του Δασαρχείου για δασική έκταση στο οικόπεδο και ανεπάρκεια στο τεχνικό σκέλος.

Το “κλειδί” της συζήτησης ήταν έγγραφο του Δασαρχείου που προσκόμισε η αντιπολίτευση όπου βεβαιώνεται ότι η έκταση που διεκδικεί ως δασική δεν έχει σχέση με το τμήμα που προτείνεται να γίνει ο παιδικός σταθμός. (όλα τα έγγραφα παρατίθενται παρακάτω). Τελικά μετά από πολλές διαμάχες και διακοπή ο Δήμαρχος αντιπρότεινε να επεκταθεί η πρόταση σε κάθε δυνατό οικόπεδο της επιφάνειας του Δήμου ως μια ενδιάμεση λύση για να επιτευχθεί συμφωνία. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου εξέτασε το ενδεχόμενο να συγχωνευθούν οι δύο προτάσεις αλλά η αντιπολίτευση επέμεινε  ότι είναι διαφορετικές προτάσεις.

Υπέρ της πρότασης του Δημάρχου υπήρξαν 14 θετικές ψήφοι και υπέρ της πρότασης της αντιπολίτευσης υπήρξαν 17 θετικές ψήφοι . Υπέρ της πρότασης της αντιπολίτευσης ψήφισαν οι παράταξεις Κοινωνία Δημοτών, Νέα Εποχή, Πολίτες για την Ξάνθη, οι ανεξάρτητοι Τσέπελης και Πυρνάρη, οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας Κυριακίδης, Μούρκας και λευκό η παράταξη Κολλάρου.

Αιχμές και κατηγορίες από Φανουράκη

Κατά τη συζήτηση του θέματος, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης αμφισβήτησε τη βασιμότητα των επιφυλάξεων του Δήμου και κατηγόρησε ευθέως τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου ότι επιχειρεί να αποτρέψει την εγκατάσταση του Παιδικού Σταθμού καθώς η προτεινόμενη έκταση δεν έχει σχέση με τις διεκδικήσεις του Δασαρχείου και ότι μπορεί να εκδοθεί οικοδομική άδεια με βάση το έγγραφο της Υπηρεσίας Δόμησης.

Όπως είπε στη δευτερολογία του, η πρόταση είναι σαφής και αναφέρεται σε 2,5 στρέμματα της έκτασης ενώ η νομική υπηρεσία απαντά για έκταση 12,5 στρεμμάτων  Παράλληλα κατέθεσε τεχνικά στοιχεία και υλικό από τα κτίρια ΠΡΟΚΑΤ για τις μελέτες που εκπονήθηκαν, το διαγωνισμό και την υλοποίηση που ολοκληρώθηκαν σε 8 μήνες, το 2017 σε παιδικό σταθμό δυναμικότητας 100 παιδιών με όλες τις υποδομές και με υποχρέωση συντήρησης για 5 χρόνια από τον προμηθευτή, κόστους 490.000 ευρώ,  που λειτουργεί σήμερα στη Γλυφάδα της Αττικής, όπως αναφέρει.

Όπως είπε, στη συζήτηση αποδείχθηκε ότι ο χώρος που προτείνεται είναι “καθαρός” και μπορεί άμεσα να ξεκινήσει η εγκατάσταση, όπως αποδεικνύεται από το παράδειγμα του Δήμου Γλυφάδας και ανέφερε ότι είναι απόλυτη πολιτική επιλογή της δημοτικής αρχής να μην κατασκευαστεί ένας παιδικός σταθμός 100 παιδιών καθώς έχει επιμένει να αγοράσει άλλο κτίριο στην ίδια περιοχή για να εξυπηρετήσει μόνο 25 παιδιά.

“Είναι πρωτόγνωρο η αντιπολίτευση να προτείνει και οι υπηρεσίες του Δήμου ή ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος να μην μπορούν μετά από δύο μήνες να απαντήσουν αν η πρόταση μπορεί να υλοποιηθεί. Επειδή θέλουν κάποιοι να γίνει παιδικός σταθμός στη Σάρδεων απορρίπτονται σήμερα όλα. Μια καταρχήν απόφαση σήμερα δεν αναιρεί ο,τιδήποτε άλλο” είπε.

Ι. Καμαρίδης: Ο  Θεοδωρίδης ήταν υπέρ του ΠΡΟΚΑΤ παιδικού σταθμού – Πολιτική επιλογή η απόφαση

Από την πλευρά του ο Ιπποκράτης Καμαρίδης, που συνυπογράφει, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου του Δήμου  για τους παιδικούς σταθμούς Τάσος Θεοδωρίδης είχε μιλήσει δημόσια σε ανύποπτο χρόνο για την αναγκαιότητα προκήρυξης και κατασκευής ενός ΠΡΟΚΑΤ παιδικού σταθμού και είχε πιστοποιηθεί με δημοσιεύματα.

“Για να υποστηρίξουμε την πρόταση και εμείς είχαμε πειστεί για την επάρκειά της και υπάρχει έγγραφη απάντηση του Δασαρχείου Ξάνθης” είπε. Απέδωσε σε λάθος της νομικής υπηρεσίας την εκτίμηση ότι η έκταση δεν είναι “καθαρή” και εκτίμησε ότι είναι πολιτική επιλογή η κατασκευή η μη ενός σταθμού-κόσμημα.

Ν. Ανταμπούφης: Ήταν στο τεχνικό πρόγραμμα ο ΠΡΟΚΑΤ παιδικός σταθμός

Ο Νίκος Ανταμπούφης αποκάλυψε από την πλευρά του ότι στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου είχε ήδη προβλεφθεί πίστωση 500.000 ευρώ για προμήθεια ΠΡΟΚΑΤ παιδικού σταθμού, όσα ακριβώς απαιτούνται για την πρόταση. Έκανε κριτική στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από τις υπηρεσίες του Δήμου Ξάνθης για έγγραφα που έφτασαν στις 23 Μαρτίου ή δύο ώρες πριν τη συνεδρίαση, αν και μεσολάβησαν 2 μήνες από την ημέρα που έπρεπε να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Όπως είπε, είναι πρωτοφανές η αντιπολίτευση να προτείνει στη δημοτική αρχή και να πιστοποιεί την πρόταση με κάθε τεχνικό στοιχείο και αυτή να αρνείται. “Η συζήτηση προέκυψε από τον προβληματισμό που δημιούργησαν οι ανάγκες για παιδικό σταθμό και έκτοτε ανακαλύφθηκαν ορισμένα ζητήματα, όπως ο χαρακτηρισμός του οικοπέδου για χρήση παιδικού σταθμού, που δεν είχε αναφέρει ο Δήμος Ξάνθης, όπως επίσης και το κληροδότημα της οικογένειας Χασιρτζόγλου για κτίριο με χρήση παιδικού σταθμού.”

Άφησε αιχμές για την επιχειρούμενη αγορά κτιρίου στην ίδια περιοχή, που σκοντάφτει στη λήψη απόλυτης πλειοψηφίας και στις προθέσεις του Δήμου να συμβάλλει στην κάλυψη των αναγκών του Δήμου Ξάνθης . Σημείωσε ότι η αντιπολίτευση έκανε έρευνα ως “ντετέκτιβ” για υλικό που θα έπρεπε να έχουν δώσει οι ίδιες οι υπηρεσίες, κάποιες εκ των οποίων δεν απάντησαν. “Υπάρχει καχυποψία και είναι δικαιολογημένη όπως αποκαλύπτει η σημερινή συζήτηση” είπε και σημείωσε ότι το μόνο που χρειάζεται είναι η καταρχήν συμφωνία του δημοτικού συμβουλίου που θα δώσει το έναυσμα στις υπηρεσίες να διερευνήσουν το θέμα. “Αν ήθελε ο Δήμος, όπως αποδείχτηκε με το άγαλμα Καραμανλή, θα είχε πάρει όλες τις αποφάσεις μέσα σε 1,5 μέρα” είπε στη δευτερολογία του.

Ο Γιώργος Κολλάρος αμφισβήτησε ότι είναι τεχνικά επαρκής η πρόταση παρατάξεων της αντιπολίτευσης και μίλησε για ανάγκη να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια από το Δήμο για να αυξηθούν οι διαθέσιμες θέσεις σε παιδικούς σταθμούς.

Μ. Τσέπελης: Λύσεις σε βάθος χρόνου – Αγκόρτζας: Οι κάτοικοι συμφωνούν

Ο ανεξάρτητος Μανώλης Τσέπελης, που συνυπέγραψε την πρόταση,  σημείωσε ότι η συζήτηση ήταν εποικοδομητική, παρά τις εντάσεις και είπε ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο στο εξής να υπάρξει μια μελέτη σε βάθος χρόνου για να εγκατασταθούν νέοι παιδικοί ή να αντικατασταθούν παλιοί με τη λύση των ελαφριών ΠΡΟΚΑΤ κατασκευών, που θα δώσουν λύσεις για τους δημότες με σύγχρονες προδιαγραφές.

Στήριξε την κατασκευή του παιδικού σταθμού στη Λευκού Πύργου και πρότεινε να ακολουθηθεί η ίδια μέθοδος και στον, κλειστό από το Δήμο, 1ο Παιδικό σταθμό στο Αμοιρίδειο. “Εφόσον συμφωνούμε ότι χρειάζεται ένας παιδικός, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δε ψηφίζουμε θετικά” διερωτήθηκε.

Θέση πήρε και ο σύμβουλος Α. Αγκόρτζας, που κατοικεί στην περιοχή, σημείωσε ότι η έκταση δωρήθηκε το 1930 από την οικογένεια Μιχάλογλου και ότι οι κάτοικοι αντέδρασαν κάποτε μόνο για την κοπή δέντρων  και δεν θα αντιδρούσαν στην εγκατάσταση παιδικού σταθμού στο σημείο που προτείνεται και είναι ξέφωτο. Όπως είπε, η έκταση που επισημάνθηκε δεν απαιτεί καμία κοπή δέντρων και εξέφρασε την άποψη ότι όλοι θα ήταν θετικοί και ο ίδιος δεν έχει καμία αντίρρηση.

Δήμαρχος: Δεν είναι επαρκής η πρόταση – Αλλαγή στάσης στο τέλος

Τη συζήτηση έκλεισε ο Δήμαρχος Ξάνθης που χαρακτήρισε θετική τη συζήτηση αλλά υποστήριξε ότι ο καθένας είχε πάρει τις αποφάσεις του πριν τη συζήτηση. “Δεν συζητάμε αν θέλουμε παιδικούς σταθμούς ή ποια μορφή θα έχει ούτε τι έχει κάνει ο κάθε Δήμος όπως η Γλυφάδα και με ποια διαδικασία ολοκληρώθηκε.” είπε μεταξύ άλλων.

Αιτιολόγησε την ύπαρξη της σχετικής πίστωσης στο τεχνικό πρόγραμμα για παιδικό σταθμό, από τις ανάγκες συνολικά του Δήμου και όχι της συγκεκριμένης περιοχής  “Το ζητούμενο δεν είναι αν ένας Δήμος κατάφερε να ολοκληρώσει ένα τέτοιο έργο αλλά τι μπορεί να κάνει ο Δήμος μας” ανέφερε και χαρακτηρίσε πολύπλοκο το ζήτημα καθώς εμπλέκονται πολλές υπηρεσίες . Όπως είπε δεν μπορεί το συμβούλιο να αποφασίσει όταν δεν υπάρχει καμία θετική εισήγηση από υπηρεσία, κρίνοντας ότι η πρόταση δεν μπορεί να εγκριθεί.

Μεγάλη υπήρξε η διαμάχη του Χ. Δημαρχόπουλου με τον Μανώλη Φανουράκη για τις κατηγορίες του προς τις υπηρεσίες λέγοντας ότι οι υπηρεσίες απαντούν ελεύθερα. “Κάντε παιδικό σταθμό μόνοι σας. Ας τον κάνατε τόσα χρόνια” κατέληξε ο Δήμαρχος εν μέσω έντασης.

Τελικά όμως, μετά τη διακοπή, ο Δήμαρχος πρότεινε να μην κατευθυνθεί η συζήτηση σε ένα σημείο και οι υπηρεσίες να προτείνουν την καλύτερη λύση και  χρονοδιάγραμμα για κάθε δυνατό οικόπεδο του Δήμου, σημειώνοντας ότι και στο τέρμα της οδού Βλαχοπούλου υπάρχει οικόπεδο, χαρακτηρισμένο ως γενική κατοικία. Όπως είπε, ήδη το Συμβούλιο έχει αποφασίσει ότι απαιτείται παιδικός σταθμός στην επίμαχη περιοχή των Νέων Εργατικων Κατοικιών και διαφωνεί με το γεγονός ότι η πρόταση επικεντρώνεται σε ένα οικόπεδο.

Αντίδραση Χατζηλιάδου για τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης

Έντονη ήταν η αντίδραση της Δικηγόρου του Δήμου Ξάνθης Ελένης Χατζηλιάδου για τις αναφορές του Μανώλη Φανουράκη που ζήτησε να μην ακούγονται στο Δημοτικό Συμβούλιο κατηγορίες που την θίγουν προσωπικά. Ακολούθησε έντονη λογομαχία με συμβούλους της αντιπολίτευσης που συνέχισαν να αμφισβητούν τις προθέσεις της ενώ η Δικηγόρος του Δήμου υπεραμύνθηκε των ενεργειών της.   “Έπρεπε να επισημάνω από το αρχείο τι συμβαίνει στο συγκεκριμένο οικόπεδο και δεν θα αποφασίσω εγώ αλλά το συμβούλιο” είπε.

Ο παιδικός σταθμός που βρίσκεται στη Γλυφάδα ΚΛΙΚ εδώ

Τα έγγραφα που κατατέθηκαν στη συνεδρίαση:

‘Εγγραφο Δασραχείου Ξάνθης
Τοπογραφικό διάγραμμα του Δασαρχείου Ξάνθης με την επίμαχη έκταση
Το έγγραφο της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου Ξάνθης