Μεγάλο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ψαράδες της Ξάνθης από την επέλαση μεγάλου αριθμού τουρκικών αλιευτικών στα νερά του Θρακικού Πελάγους.

Πρόσφατο περιστατικό αυτό που σημειώθηκε ανοιχτά των Αβδήρων πριν από λίγες νύχτες με περίπου 50 αλιευτικά, που προκαλεί ανησυχία αλλά και αναστάτωση καθώς πρόκειται για γρι-γρι με κυκλικά δίχτυα, υπερμεγέθη με μήκος σχεδόν 50 μέτρα, και με τεράστια φωτιστικά σώματα , όπως σημειώνουν ειδικοί.

Η Λιμενική Αρχή του Λάγους αναφέρει ότι η κίνηση των τουρκικών αλιευτικών, που έχει καταγραφεί και σε άλλα σημεία του Θρακικού Πελάγους όπως πρόσφατα κοντά στη Θάσο, γίνεται έξω από τα 6 μίλια, στα διεθνή ύδατα, άρα είναι νόμιμη. Παρόλα αυτά προκαλεί μεγάλα προβλήματα στον όγκο των  ιχθυαλιευμάτων.

Όπως τονίζει ο Λιμενάρχης του Λάγους Aπόστολος Κυλίτσης, παρότι δεν έχει παρατηρηθεί παραβίαση των εθνικών χωρικών υδάτων, σε κάθε περίπτωση που οι ψαράδες της περιοχής διαπιστώσουν ότι τουρκικό αλιευτικό έχει παραβιάσει τα 6 μίλια, πρέπει να ειδοποιηθεί το Λιμενικό για να καταγράψει το περιστατικό και να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Νόμιμη ή μη πάντως, η  υπεραλίευση προκαλεί μεγάλη οικονομική ζημιά στους επαγγελματίες αλιείς της περιοχής.