Για το σκηνικό που διαμορφώνεται στο Κίνημα Αλλαγής μετά το συνέδριό του και την εκλογή του στην πρώτη Κεντρική Επιτροπή, μίλησε το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ Χρήστος Γκαρμπούνης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Κομοτηνής. 

Όπως είπε, το Κίνημα Αλλαγής είναι ανοιχτό σε συνεργασίες αλλά διεκδικεί τον αυτόνομο πολιτικό του ρόλο και δεν πρόκειται να μιλήσει για συνεργασία με κάποιον από τους δύο πόλους ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ παρότι στόχος παραμένει να παίξει καταλυτικό ρόλο στις μετεκλογικές εξελίξεις.

Ειδικότερα στην υποδοχή των Γ. Δραγασάκη και Κ. Μητσοτάκη στο Συνέδριο, σημείωσε ότι έκαναν έξυπνες παρεμβάσεις:  “Ο Γιάννης Δραγασάκης ανέσυρε τη στρατηγική του αστερισμού των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων για τη διαμόρφωση πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν μια φυσιολογική και καλοδεχούμενη πρόταση.  Όμως εδώ υπήρξε η μαύρη τρύπα της συγκυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ που δεν ήταν ένας προοδευτικός αστερισμός αλλά μια τεροτογένεση με τον εθνικολαϊκισμό που θα τον πληρώνουμε για χρόνια” είπε και μίλησε για καθυστερημένη πρόταση και κυβερνητική πολιτική που κινείται σε άλλη κατεύθυνση.

Αναφερόμενος στον Κ. Μητσοτάκη είπε ότι εστίασε ορθά σε ζητήματα θεσμών και δημοκρατίας που δοκιμάζονται και υποσχέθηκε μεγάλες συναινέσεις μετεκλογικά. “Όμως και εδώ υπάρχουν μαύρες τρύπες και δεν είναι ζήτημα προθέσεων του αρχηγού της ΝΔ γιατί σε αντίθεση με τον ήπιο λόγο του, η ΝΔ αγκαλιάζει μια ακραία συντηρητική πολιτική ατζέντα και επιβάλει αντίστοιχο ύφος στα στελέχη της, ύφος που θυμίζει ΣΥΡΙΖΑ, ενώ με πρόσχημα τον πατριωτισμό επελαύνει στις γραμμές της ο εθνικισμός” σημείωσε και  εκτίμησε ως λάθος να συμπαραταχθεί το κίνημα αλλαγής με τον ιστορικό της αντίπαλο που θα άφηνε μεγάλο πεδίο στο ΣΥΡΙΖΑ, να απευθυνθεί στον αντιδεξιό κόσμο.

“Δεν ξεκινάμε για να μείνουμε στην αντιπολίτευση αλλά ούτε θα πεθάνει η παράταξη αν συμβεί κάτι τέτοιο. Η απόφαση αυτή δεν μπορεί να ληφθεί τωρα είπε και τόνισε η προγραμματική σαφήνεια θα εξασφαλίσει την αυτονομία του Κινήματος Αλλαγής” εκτιμά ο Χρήστος Γκαρμπούνης.

Παράλληλα αναφέρθηκε στη διαδικασία που ακολουθήθηκε για το Συνέδριο και τις εργασίες του και το προγραμματικό πλαίσιο λέγοντας ότι στόχος είναι να αποσαφηνιστεί το πολιτικό στίγμα του νέου σχήματος, με εξορμήσεις σε όλη τη χώρα, με ιδιαίτερες επισημάνσεις για τα ζητήματα της συνταγματικής αναθεώρησης ή των δημοκρατικών θεσμών.

Οι θέσεις για την Υγεία

Ειδικότερα, στον τομέα της Υγείας, ο Χρήστος Γκαρμπούνης ήταν μέλος της ομάδας 6 ατόμων που διαμόρφωσε τις θέσεις του Κινήματος για τον τομέα. “Εκεί που πάσχει η Υγεία είναι η χρηματοδότηση και επιδίωξή μας είναι από το 4.5% του ΑΕΠ, οι δαπάνες να φτάσουν στο 6%, το μέσο ευρωπαϊκό όρο και να υπάρξουν δεσμευτικοί προϋπολογισμοί για κάθε υγειονομική περιφέρεια, Νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας αλλά και μεταφορά πόρων σε περίπτωση μειωμένης αποδοτικότητας” ανέφερε.

Επίσης, μεταξύ άλλων, προτείνεται χρηματοδότηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με τουλάχιστον 15% των συνολικών δαπανών καθώς και τη διεύρυνση της χρηματοδοτικής βάσης με νέες πηγές καθώς επίσης και συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα για αύξηση των επενδύσεων. Επίσης δημιουργία θεσμών και διαδικασιών πιστοποίησης όλων των δομών υγείας με τη σύσταση ειδικού φορέα, τον έλεγχο όλων των δαπανών υγείας μέσω προδιαγραφών και πρωτοκόλλων, το μετασχηματισμό του ΕΟΠΥΥ σε δημόσια ασφαλιστική εταιρία με ρόλο καθολικού αγοραστή από όλες τις πιστοποιημένες ιδιωτικές και δημόσιες υπηρεσίες υγείας και ενιαία τιμολόγηση.

Για τη φαρμακευτική πολιτική που είναι στο επίκεντρο της συζήτησης, οι θέσεις αφορούν σε ένα θεσμικά σταθερό περιβάλλον και διαφάνεια στην απόδοση τιμών και αποζημίωση των φαρμάκων αλλά και κίνητρα για συγχωνεύσεις και συνεταιρισμούς φαρμακείων, αύξηση του μεριδίου της αγοράς σε γενόσημα φάρμακα με κίνητρα για όλους τους εμπλεκόμενους. Ειδικότερα για τα γενόσημα ανέφερε υπήρξαν και ιδιοτελή κίνητρα από μια σειρά συντεχνιών στην Ελλάδα που παραμένει σε χαμηλό επίπεδο παρά τις δεσμεύσεις. Όμως αυτά γίνονται αποδεκτά όπως δείχνει η ευρωπαϊκή εμπειρία, εφόσον πληρούνται μια σειρά από  κριτήρια αλλά η χώρα υστερεί και πρέπει να διευρύνει τη συνταγογράφησή τους, σημειώνει μεταξύ άλλων το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής.