12ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής στην Ξάνθη. Η ανοιξιάτικη γιορτή κλασικής μουσικής στην Ξάνθη

  

Τρίτη 27 Μαρτίου 2018  

[20.30] ΓΕΝΙΣΕΑ «Μουσείο παραδοσιακών ενδυμασιών Βαλκανικών χωρών»

Συναυλία «πιάνο και φλάουτο»   

Με τους Δημήτρη και Νικολό Δημόπουλο                                           

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 Α’ μέρος

G.F.Handel sonata σε φα μείζονα – Sonata σε σολ ελάσσονα

Κ.Reincke Sonata per udine op.169

Β’ μέρος

Fr. Kuhlau introduction & rondo

Cl.Debussy l’apres midi d un faune,

B.Bartok suite hongroises paysannes

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ

 O Nικολός Δημόπουλος γεννήθηκε το 1967. Ξεκίνησε να παίζει σε ηλικία 6 ετών πιάνο και στα 12 φλάουτο. Aρχικά έπαιξε μουσική με σχήματα δημοφιλούς μουσικής.  Σπούδασε φλάουτο  στο Kρατικό Ωδείο  Θεσσαλονίκης με τους T. Takahashi και Ilie Macovei στην τάξη του οποίου πήρε δίπλωμα φλάουτου το 1988. Συνέχισε τις σπουδές του (1989-1991) στην Aκαδημία Ferenc Liszt της Bουδαπέστης με τους Lorant Kovacs και Istvan Lang (τάξη σύγχρονης μουσικής). Παράλληλα και στη συνέχεια πήρε μέρος ενεργά σε master classes με τους William Bennett και Alexandre Magnin. Ενδιαφέρεται και μελετά επίσης τα παλαιά όργανα – μπαρόκ φλάουτο, κλασσικό φλάουτο και φλάουτο με ράμφος.

Έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ σε διάφορους χώρους και σε πολλές πόλεις στην Eλλάδα και στο εξωτερικό. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με την Kρατική Oρχήστρα Θεσσαλονίκης, την Συμφωνική του Δήμου Θεσσαλονίκης, την Kρατική Oρχήστρα Kύπρου, την Συμφωνική Oρχήστρα της Vratza (Bουλγαρία), την Συμφωνική Oρχήστρα του Δήμου Λάρισας, την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων.

Μέλος και συντελεστής διαφόρων σχημάτων μουσικής δωματίου L’estro armonico (1990-1995), κουαρτέτο φλάουτων Θεσσαλονίκης (1998-2007), Jazsic (2004-2007), Trio essences (2005-2014), Ideefixe (2006-2014).

Είναι συνιδρυτής του Σεμιναρίου και φεστιβάλ Kλασσικής Mουσικής της Kοζάνης (1989-2014) και του θερινού σεμιναρίου φλάουτου του Αγίου Νικολάου (2006-2009) στα πλαίσια των οποίων έχει συμπράξει και συνεργαστεί με αναγνωρισμένους μουσικούς της διεθνούς σκηνής.

Όντας ενθουσιώδης υποστηρικτής της νέας μουσικής έχει ερμηνεύσει πολυάριθμα έργα σε πρώτη εκτέλεση. Έχει ηχογραφήσει CD (irida) με έργα Eλλήνων συνθετών για σόλο φλάουτο και φλάουτο και πιάνo το οποίο έχει βραβευθεί από την ένωση Ελλήνων κριτικών.

Από το 1997 είναι μέλος της Kρατικής Oρχήστρας Θεσσαλονίκης.

Έχει διδάξει  στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (1995-2004) όπως και σε άλλα σημαντικά ωδεία της βόρειας Ελλάδας. Από το 2005 διδάσκει στο ωδείο Δημήτρης Δημόπουλος της Κοζάνης και στο δημοτικό Ωδείο Θέρμης.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Μεγάλωσε στην Κοζάνη όπου και πήρε τα πρώτα μαθήματα μουσικής σε ηλικία έξι ετών.  Έκανε την πρώτη δημόσια εμφάνισή του σε ηλικία δεκατριών ετών στην Αίθουσα « Παρνασσός» των Αθηνών. Το 1983 πήρε το πτυχίο πιάνου και πτυχίο Αρμονίας με διακρίσεις από το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας ( Τάξη Τ. Σακελλάριου και Γ. Τσανακά ). Το 1985 πήρε το Δίπλωμα πιάνου με πρώτο Χρυσό Βραβείο και Χρυσό Μετάλλιο από το Δ.Ω.Λ. και πτυχία Αντίστιξης και Φούγκας από το Ωδείο Ορφείο Αθηνών ( Τάξη Κ. Νόνη). Τις μεταδιπλωματικές του σπουδές συνέχισε από το 1985 μέχρι το 1987 στο Royal College of Music , London στο πιάνο με τη Ruth Gerald και στη Διεύθυνση Ορχήστρας με τον Christopher  Adey και από το 1989 μέχρι το 1991στη Μουσική Ακαδημία Ferenc Liszt της Βουδαπέστης με τον Laszlo Baranyay.

Επί μια δεκαετία παρακολούθησε μαθήματα ερμηνείας με τον Roberto Szidon στη Sion της Ελβετίας. Επίσης σπούδασε με τους Peter Wallfisch, Gunter Lutwing και τέλος στη Μόσχα με τον LevNaoumov. Έχει διδαχθεί το κλασικό ρεπερτόριο μουσικής δωματίου από τον Τhomas Brandis( βιολί) τον Yuri Bashmet( βιόλα) και τον William Pleeth (τσέλο) .

 Έχει διακριθεί για την ερμηνεία του αλλά και το φάσμα του ρεπερτορίου του με πολλές πρώτες εκτελέσεις έργων τόσο σε ρεσιτάλ και εμφανίσεις μουσικής δωματίου , όσο και σε εμφανίσεις με ορχήστρα. Έχει εμφανιστεί με πολλές ορχήστρες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης ,Ορχήστρα Ακαδημίας της Σόφιας , Συμφωνική ορχήστρα της Βάρνας ,Συμφωνική Ορχήστρα της Βράτσα , Ορχήστρα Δωματίου της Λάρισας , Ορχήστρα Δωματίου της Μόσχας ), με εξαιρετική στιγμή την παρουσίαση Κοντσέρτου για πιάνο του Alfred Shnittkeπαρουσία του συνθέτη στο Ωδείο Τσαϊκόφσκι της Μόσχας.

Έχει ηχογραφήσει για την ΕΡΤ και τη γερμανική Ραδιοφωνία.

Από το 1999 Διευθύνει την Ορχήστρα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα των συναυλιών

Οι συναυλίες θα πραγματοποιηθούν στη ΓΕΝΙΣΕΑ  και ώρα 20.30

«Μουσείο παραδοσιακών ενδυμασιών Βαλκανικών χωρών»

  1. Συναυλία «πιάνο και φλάουτο» Με τους Δημήτρη και Νικολό Δημόπουλο                            

   Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

  1. Συναυλία «κλαρινέτο και πιάνο». Με τους Ηλία Παπαδόπουλο και Δήμητρα Κοκκινοπούλου                    

  Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

 

  1. Συναυλία «Σπουδαστών Ιονίου Πανεπιστημίου»                                                  

 Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018  

 

  1. Συναυλία «Βιολί και πιάνο». Με την Σοφία Μπαλτατζή και τον Νίκο Σταυλά.                           

Τρίτη 3 Απριλίου 2018

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Λάμπης Βασιλειάδης
Παρουσίαση: Γιάννης Στεφανίδης
Οργάνωση Παραγωγής Φεστιβάλ: Φ.Ε.Ξ

Συνδιοργάνωση:

Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης
Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης
Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τ.Μ.Σ.
Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο Θράκης

Υποστήριξη:

 Υπουργείο Πολιτισμού
 Δήμος Ξάνθης
 Δήμος Αβδήρων  

Χορηγός Φεστιβάλ:
ΣΜΥΡΔΕΞ Α.Ε.