5 νέα τμήματα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο ιδρύονται, όπως ανακοίνωσε ο πρυτανεύων του Δημοκριτείου Θράκης Σταύρος Τουλουπίδης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη μαζί με τους αναπληρωτές Πρυτάνεις Παντελή Μπότσαρη και Φώτη Μάρη ενώ παράλληλα έγινε γνωστό ότι η ΑΣΠΑΙΤΕ των Σαπών εντάσσεται στο ΔΠΘ  και ιδρύονται Ερευνητικά Κέντρα και Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης σε όλες τις πόλεις της Θράκης.

Το πράσινο φως από το υπουργείο Παιδείας για την ίδρυση νέων τμημάτων μετά από συνάντηση του Πρυτανεύοντος με τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου. Πρόκειται για εξής τμήματα: Κτηνιατρικής στην Αλεξανδρούπολη,  Εργοθεραπείας-Ψυχολογίας στην Κομοτηνή, Τοπογράφων-Μηχανικών στην Ξάνθη και Διατροφολογίας στον Έβρο, σε πόλη θα αποφασιστεί σύντομα. Μετά από πρόταση του Υπουργού αναβάθμίζεται η Νοσηλευτική Σχολή Διδυμότειχου σε πανεπιστημιακό τμήμα.

Το σκεπτικό δεν κατατέθηκε ως αντισταθμιστικό μέτρο αλλά στο πλαίσιο της αυτονόμης πορείας του πανεπιστημίου και των αναγκών της Θράκης. Μας ενδιαφέρει η βιωσιμότητας του δικού μας ιδρύματος.

Κέντρο ΑΠΕ και Κέντρο Καινοτομίας στην Ξάνθη

Επίσης ιδρύεται Κέντρο Έρευνας και Διεθνών Συνεργασιών, στο οποίο θα ενταχθούν και το Κέντρο Καινοτομίας Επιχειρηματικότητας και Μεταφοράς Τεχνογνωσίας στην Ξάνθη.

Παράλληλα ιδρύεται Κέντρο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης: για Αγρότες-Κτηνοτρόφους στην Ορεστιάδα, Αρωματικά και Σηροτροφία, στο Σουφλί,  Διοίκηση Τουριστικών Επαγγελμάτων στην Αλεξ-πολη, , Γαλακτοκομίας-Μελισσοκομίας στην Κομοτηνή, για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας(ΑΠΕ) στην Ξάνθη.

Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό η ΑΣΠΑΙΤΕ στις Σάππες, θα ενσωματωθεί στο ΔΠΘ ενώ το Υπουργείο κάνει δεκτό το αίτημα του Πανεπιστημίου για την ίδρυση Διεθνούς Κέντρου για την περιβαλλοντική και αθλητική ακπαίδευση και έρευνα, σε παραχωρημένη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος έκταση 30.000 μέτρων στην Ελατιά της Δράμας, σύμφωνα με τον Φ. Μάρη.

Κυβερνητική η δέσμευση για Νομική στην Πάτρα

Για το ζήτημα της Νομικής που συζητήθηκε με τον Υπουργό Παιδείας  ο κ. Τουλουπίδης μετέφερε ότι πρόκειται για δέσμευση κυβερνητική που ξεπερνά τον ίδιο τον Υπουργό ενώ ξεκαθάρισε πάντως πως, δεν πρόκειται να αυξηθούν οι εισακτέοι.  Τέλος για το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας, υποστήριξε πως δεν έχει ξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ του ΤΕΙ και του υπουργείου ακόμα. Ωστόσο επανέλαβε πως  οι πόρτες του ΔΠΘ είναι ανοικτές και  πως το αυτονόητο είναι να  ενταχθεί εκεί.

Στη δική του παρέμβαση ο Αν. Πρύτανη Παντελής Μπότσαρης, ανέφερε ότι δεν χρειάζεται να ξεκινήσει μια συζήτηση μεταξύ πόλεων και κοινωνιών για τα τμήματα που θα εγκατασταθούν πριν ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις από το Υπουργείο. «Σε δυσμενείς και αντίξοες συνθήκες  προσπαθούμε για το καλύτερο και προέχει να οριστικοποιήσουμε τα πλάνο.  Δεν χρειάζονται κορώνες αυτή τη στιγμή και δεν ξέρουμε αν θα οδηγήσουν σε κάτι καλό»Το νέο ραντεβού με τον υπουργό θα είναι στις 25 Απριλίου.

Xωρίς σχόλια για Καραμπίνη

Τελος, ο Πρυτανεύων απέφυγε να συνεχίσει τη διαμάχη με τον Θ. Καραμπίνη απαντώντας σε σχετική ερώτηση και αρκέστηκε να σχολιάσει πως «αν πίστευε ότι θα είμαι κηπουρός κάποιου έκανε λάθος». Σημείωσε, τέλος, ότι συνολικά η πρυτανική αρχή αφήνει μια πρωτοφανή παρακαταθήκη στην επόμενη, που θα προκύψει στις προσεχείς εκλογές, ζητώντας ηρεμίας μέχρι τότε.