Μετά το Big Ben που έχει σταματήσει, τo Τμήμα Συντηρήσεων  και Υποδομών του Δήμου Ξάνθης ενημέρωσε ότι το Ρολόι της Ξάνθης, εδώ και μερικές ώρες σταμάτησε να λειτουργεί λόγω βλάβης στην ηλεκτρονική πλακέτα του ρολογιού.

Μετά τις απαραίτητες επιδιορθώσεις το Ρολόι θα τεθεί σύντομα σε λειτουργία, καθησυχάζει  ο Δήμος Ξάνθης με ανακοίνωσή του.

Το ρολόι της Ξάνθης

Ο Πύργος του Ωρολογιού οικοδομήθηκε το 1859 από τον αριστοκράτη Χατζή Εμίν Αγά. Αποτελούσε μέρος του “Τέμενους της Αγοράς” το οποίο υπήρχε μέχρι το 1941 (κατά την Βουλγάρικη κατοχή) όταν καταστράφηκε από φωτιά. Δίπλα στο τέμενος υπήρχε και δημόσιο χαμάμ.

Μορφολογικά ο πύργος εμφανίζει εκλεκτικιστικά χαρακτηριστικά, ενώ εμφανείς είναι και οι επιρροές από τη νεοβυζαντινή αρχιτεκτονική. Ωστόσο, τα αρχιτεκτονικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά του πύργου στην πάροδο του χρόνου υπέστησαν χαρακτηριστικές μεταβολές.

Το αρχικό νεοκλασικό ύφος μεταβλήθηκε κατά την ανακαίνιση του 1938, οπότε αποκτά χαρακτήρα αρ ντεκό. Την ίδια περίοδο αλλάζει και ο χαρακτήρας της πλατείας: από περιοχή εγκατάστασης της οθωμανικής διοίκησης γίνεται το κοινωνικό και πολεοδομικό κέντρο της σύγχρονης πόλης.

Στο Πύργο διατηρούνταν μαρμάρινη επιγραφή στα αραβικά η οποία καταστράφηκε κατά την περίοδο της χούντας ως αντίποινα για την αφαίρεσης πινακίδων Ελληνικών σχολείων στην Κωνσταντινούπολη . Το 1972 είχε αποφασιστεί να γκρεμιστεί ο πύργος και αυτό αποτράπηκε μετά από παρέμβαση της Μουφτείας Ξάνθης<

Το ρολόι χαρακτηρίστηκε ομόφωνα μνημείο από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.