Το μεσημέρι του Σαββάτου με αφετηρία την κεντρική πλατεία της Ξάνθης πραγματοποιήθηκε το συλλαλητήριο κατά του ρατσισμού και του φασισμού στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Δράσης κατά του Φασισμού και του Ρατσισμού. 

Στο κάλεσμα της ΚΕΕΡΦΑ Ξάνθης ανταποκρίθηκαν πολίτες και οργανώσεις, πολιτικές νεολαίες και αντιφασιστικές ομάδες.

Η ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ αναφέρει:

Δεκάδες αντιφασίστες κι αντιφασίστριες διαδήλωσαν χθες στην Ξάνθη ενώνοντας τις φωνές τους με ένα διεθνές κίνημα ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή, με τις χιλιάδες που διαδήλωσαν στην Αθήνα, στις άλλες πόλεις και σ’ όλο τον πλανήτη. 
Η συγκέντρωση ξεκίνησε νωρίς το μεσημέρι στην Κεντρική Πλατεία με χαιρετισμούς εκπροσώπων αντιφασιστικών κινημάτων απ’ όλο τον κόσμο (Γερμανία, Πολωνία, Καταλονία, Τουρκία, κλπ).

Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί από την ΚΕΕΡΦΑ, την ΕΛΜΕ Ξάνθης, την Αντιεθνικιστική Κίνηση, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα.  Στην πορεία συμμετείχαν με πανό η ΚΕΕΡΦΑ, η ΕΛΜΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΣΕΚ. Οι 16 νεκροί πρόσφυγες στο Αγαθονήσι και οι δύο νεκροί στο κυνήγι προσφύγων στην Ξάνθη δεν ήταν ούτε ατυχήματα ούτε τραγωδίες, ήταν τα αποτελέσματα της ρατσιστικής πολιτικής της Ευρώπης-φρούριο. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε ενάντια στις πολιτικές της ΕΕ και των κυβερνήσεων που σπέρνουν το μίσος και το θάνατο και στρώνουν το δρόμο στην ακροδεξιά και τους φασίστες.

Ο χαιρετισμός των συντρόφων και συντροφισσών από την Τουρκία που ακούστηκε χθες από το βήμα των ομιλητών είναι το πιο ηχηρό χαστούκι στους ναζί φονιάδες, που θρονιασμένοι στα έδρανα της Βουλής έχουν το θράσος να επιδίδονται σε ρατσιστικές επιθέσεις σε βουλευτές της μειονότητας.

Η διεθνιστική ενότητα των εργατών θα νικήσει απέναντι στο ρατσισμό, την ισλαμοφοβία και τις πολεμοκάπηλες κραυγές.