Την άμεση αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η πρώτη μετά από καιρό πολιτική παρέμβαση του Αλ. Κοντού. Ο πρώην βουλευτής με δήλωσή του άσκησε κριτική στην πρόσφατη απόφαση του Υπουργού Παιδείας για τις μετεγγραφές φοιτητών με το κυβερνών κόμμα να απαντά με μακροσκελή δήλωση και να υπαινίσσεται ότι η δήλωση συνιστά έμμεση στήριξη στον Θ. Καραμπίνη και αφήνει αιχμές για πιθανή συνύπαρξη στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ.

Η ανακοίνωση της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ

Η χθεσινή επίθεση του π. Υπουργού κ. Αλέξανδρου Κοντού στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Γαβρόγλου δεν μπορεί παρά να μας προκαλεί αλγεινή εντύπωση, καθώς η ρητορική που ανέπτυξε στον λόγο του είναι άκρως επικίνδυνη και ελπίζουμε να μην εκφράζει τις απόψεις της δεξιάς παράταξης.

Εντυπωσιαστήκαμε δυσάρεστα όταν ο κ. Κοντός αναμάσησε για ακόμα μια φορά τον μειωτικό χαρακτηρισμό του Πανεπιστημίου μας, ως πανεπιστημίου εθνικού σκοπού. Οι χαρακτηρισμοί αυτοί παραπέμπουν στις διακηρύξεις του κ. Καραμπίνη, για τον οποίο ο κ. Κοντός ουδέποτε έλαβε θέση. Αναρωτιόμαστε αν αυτή η επίθεση αποτελεί τον έμμεσο τρόπο του να στηρίξει τον κ. Καραμπίνη και όλους όσους υποτιμούν το έργο του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης προτάσσοντας εθνικούς σκοπούς, αντί για τους ακαδημαϊκούς.

Επίσης, αναρωτιόμαστε από πότε αποτελεί «ψηφοθηρική και πελατειακή σκοπιμότητα» η δυνατότητα που προβλέπει ο ν. 4521/2018 για τις μετεγγραφές αδελφών προπτυχιακών φοιτητών, από την στιγμή που η ίδια η ΝΔ έχει καταθέσει ερωτήσεις με ανάλογο αίτημα; Ο κ. Κοντός θεωρεί ότι η διευκόλυνση πολλών οικογενειών, οι οποίες αδυνατούν να στηρίξουν τρία νοικοκυριά εν καιρώ κρίσης, αχρείαστη ή πελατειακή σκοπιμότητα; Επίσης, αρνείται τη δυνατότητα μετεγγραφής αδελφών που έκαναν άσκηση του δικαιώματος πρόσβασης με το 10% και θεωρεί ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει το εισοδηματικό κριτήριο και άρα δεν θα έπρεπε να στηριχτούν οι μικρομεσαίες οικογένειες που ως τώρα καλούνταν να συντηρήσουν νοικοκυριά σε τρεις διαφορετικές πόλεις; Θα θέλαμε επίσης να μας καταδείξει ποια καινούρια τμήματα συστήνονται στο λεκανοπέδιο που αποτελούν ανταγωνιστικά τμήματα για το ΔΠΘ;

Τέλος, πάνω σε ποιο επίδικο καλεί τους φορείς της Θράκης να ξεσηκωθούν; Ποιοι είναι οι εχθροί του ΔΠΘ; Οι φοιτητές που αιτούνται μετεγγραφής ή οι οικογένειές τους που προσπαθούν να στηρίξουν τις σπουδές των παιδιών τους και όχι όλοι όσοι τόσα χρόνια συντηρούσαν την διαπλοκή και τη διαφθορά στον ΔΠΘ ή έκαναν ότι δεν έβλεπαν;

Με την ευκαιρία θα θέλαμε να ενημερώσουμε τον κ. Κοντό ότι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και έχει ήδη καταθέσει το σχέδιο ανάπτυξης του Πανεπιστημίου με προβλέψεις για την δημιουργία και νέων τμημάτων. Παράλληλα, στις πρώτες προτεραιότητες του Ιδρύματος και του Υπουργείου είναι η ενίσχυση των ερευνητικών δομών του Δημοκρίτειου, οι οποίες έχουν ήδη καταδείξει αξιοθαύμαστο έργο και καθιστούν το Πανεπιστήμιο μας πρωτοπόρο στον τομέα της καινοτομίας και της έρευνας. Επειδή, λοιπόν, οι παραπάνω κινήσεις είναι πολύ σπουδαιότερες από την επίθεση στις ευεργετικές νομοθετικές ρυθμίσεις του Υπουργού Παιδείας ή από την απεγνωσμένη προσπάθεια στήριξης των χρεωκοπημένων αντιλήψεων και παραγόντων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, παραινούμε τον κ. Κοντό και όσους κινδυνολογούν και αντιπολιτεύονται στείρα να πάψουν να θεωρούν το Πανεπιστήμιο προνομιακό πεδίο μάχης, καθώς το Πανεπιστήμιό μας έχει γυρίσει σελίδα και το μόνο που πετυχαίνουν είναι να το αμαυρώνουν οι ίδιοι.

Κλείνοντας, ευχόμαστε στον κ. Κοντό με αυτήν την επίθεση προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου να κέρδισε μια θέση στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ δίπλα στον κ. Καραμπίνη.

Η δήλωση Κοντού

Ο πρ. Βουλευτής είχε κάνει την εξής  δήλωση:

“Όσα προβλέπονται στο Νόμο 4521 καθώς επίσης και η σχετική Υπουργική Απόφαση 37818 που υπεγράφη μόλις τρεις μέρες μετά, επιβεβαιώνουν, για ακόμη μία φορά, ότι η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπως και γενικότερα αυτή η Κυβέρνηση, λειτουργεί αποκλειστικά με ψηφοθηρικές και πελατειακές σκοπιμότητες ακόμα και στον τομέα της παιδείας και κυρίως στον πολύ ευαίσθητο χώρο των Πανεπιστημίων.

Με την απόφαση του κ. Γαβρόγλου να εφαρμοστούν τα πλέον ελαστικά όρια στις μετεγγραφές των φοιτητών είναι προφανές ότι ουσιαστικά οδηγούνται σε συρρίκνωση ή ακόμα και σε απαξίωση και μαρασμό σημαντικά Πανεπιστήμια της Περιφέρειας, ιδιαίτερα σε πιο ευαίσθητες περιοχές όπως είναι η Θράκη στην οποία το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο είναι στρατηγικός πυλώνας κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης και πολιτισμού.

Μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν από πολλές απόψεις δραματική για την εθνικά “ευαίσθητη” περιοχή μας και γι’ αυτό είναι απαραίτητο να αντιδράσουμε και να συντονίσουμε τις ενέργειές μας όλοι. Τοπικές Αρχές, φορείς, κοινωνίες, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να ενεργήσουμε από κοινού για να στηρίξουμε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και να διεκδικήσουμε την ενίσχυσή του, αντί της συρρίκνωσης στην οποία το καταδικάζει η Κυβέρνηση.”