Το θέμα του ΔΠΘ είναι πολύ ευαίσθητο και οι αναταράξεις και ανατροπές του τελευταίου διαστήματος εξέθεσαν όσους βιάστηκαν να κάνουν την διαδρομή από το ένα στρατόπεδο στο άλλο με αποτέλεσμα να χρειαστεί μια επιπλέον κωλοτούμπα μόλις επέστρεψε στην προτέρα κατάσταση το ΔΠΘ. Χρήσιμο είναι να παρατηρούμε ψύχραιμοι και από απόσταση τις εξελίξεις καθώς είναι κρίσιμες οι ώρες και οι ισορροπίες ευαίσθητες.

Εντύπωση κάνει πάντως το γεγονός ότι η ίδια Σύγκλητος εγκρίνει τη μια εβδομάδα ένα ψήφισμα σε χρώμα ΑΣΠΡΟ και σε 7 μέρες ένα ψήφισμα σε χρώμα ΜΑΥΡΟ. Αυτό φυσικά απαιτεί απαντήσεις γιατί στη μία από τις δύο περιπτώσεις (τουλάχιστον) υπάρχει κοροϊδία από την πανεπιστημιακή κοινότητα και, εν πάση περιπτώσει, πρέπει να έχει μια άποψη. Αν οι ακαδημαϊκοί μας έχουν τόσο σταθερές απόψεις τι περιμένουμε να διδάσκουν στους φοιτητές;  “Οπορτουνισμός, από τη θεωρία στην πράξη”…

Το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε για το περιβόητο συνέδριο της ΔΟΕ, στην Κομοτηνή θεωρούμε ότι δικαιώνει απολύτως την άποψη  που εκφράστηκε ότι προσεγγίζει εντελώς πολιτικά το ζήτημα της μειονοτικής εκπαίδευσης και θα καταλήξει σε “φιέστα” (ή φιάσκο) εναντίον της πιλοτικής παρέμβασης στα νηπιαγωγεία που άλλωστε είναι το πραγματικό ζήτημα της υπόθεσης πίσω από τα προσχήματα.

Μετά το άρθρο μας και το θόρυβο που προκλήθηκε, το συνέδριο έγινε διημερίδα, οι 10 πανεπιστημιακοί μειώθηκαν σε 4, οι εκπαιδευτικοί μόλις 4 αντί για δεκάδες, καμία στρογγυλή τράπεζα δεν θα γίνει ενώ η έκφραση της μειονότητας είναι ασήμαντη και προσχηματική αν και θεωρητικά το συνέδριο υποτίθεται ότι ασχολείται με την εκπαίδευση της μειονότητας. Ίσως για αυτό αρνούνται να συμμετάσχουν και οι σύλλογοι των ΕΠΑΘιτών.

Εξάλλου, από όσα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, μετά τις αποκαλύψεις μας ακολούθησε πινγκ-πονγκ ευθυνών όσων ενεπλάκησαν και “συρρίκνωση” του περιεχομένου. Αυτή είναι η μία όψη σύγχυσης του συνδικαλισμού με την πολιτική, επικίνδυνη γιατί εργαλειοποιεί την εκπαίδευση

Το αντίστροφο ήταν μια ανακοίνωση που πήραμε από πανελλαδική παράταξη συνδικαλιστών εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τους συλληφθέντες στρατιωτικούς στον Έβρο. Δεν έχει σημασία η  ταυτότητά τους αλλά η έλλειψη διαχωριστικών γραμμών ώστε ο συνδικαλισμός να μην μπαίνει στα χωράφια της διπλωματίας. Ήταν και η μοναδική ανακοίνωση που έφτασε στο mail μας εδώ και χρόνια αντί για κάτι θεσμικό.

Ο θόρυβος για το ποδόσφαιρο μεγάλος μετά τα γεγονότα της Τούμπας και δεν έλειψε ούτε η οπαδική ούτε η μικροκομματική εκμετάλλευση. Ως αμιγώς ποδοσφαιρικό γεγονός, ο ΠΑΟΚ κατάφερε να αυτοκτονήσει ολοκληρωτικά χάνοντας τα πάντα από την αγωνία του να τα εξασφαλίσει με τους όρους που “παίζεται το παιχνίδι” όλα αυτά τα χρόνια από τις ομάδες της Αθήνας. Η συμπεριφορά προφανώς είναι καταδικαστέα απόλυτα και αποτέλεσε “βούτυρο” στο ψωμί όσων ενοχλούνται από την αλλαγή συσχετισμών που φέρνει ένας ισχυρός οικονομικός παράγοντας στη Β. Ελλάδα. 

Δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε την υποκριτική έκπληξη κάποιων και την παρελκυστική τακτική με στόχο να κρύψουν πίσω από το λάθος του Σαββίδη, 35 χρόνια με στημένα πρωταθλήματα, συμμορίες, βόμβες, μαχαιρώματα, στοιχήματα και αλητεία ελπίζοντας η “κάθαρση” να εξαντληθεί στον ΠΑΟΚ  και να ξεπλυθούν ή να επανέλθουν οι γκάνγκστερ και η διαπλοκή που χαρακτηρίζουν καθολικά όλο το ποδοσφαιρικό οικοδόμημα. (Και είναι γνωστό ότι δεν υποστηρίζουμε την ομάδα του ΠΑΟΚ)

Από πολιτικής άποψης η μικροκομματική εκμετάλλευση για τη ΝΔ είναι αρκετά επικίνδυνη καθώς αν επιτίθεσαι στον αντίπαλο με ένα “πιστόλι” για να τον χρεώσεις πολιτικά κάπου, μπορεί να σου επιστρέψουν πίσω 1-2 τόνοι ηρωίνης… Γενικώς το παλιό πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να μιλήσει για διαπλοκή με το ποδόσφαιρο, πολύ περισσότερο όταν κάποιες ομάδες εκδίδουν ανακοινώσεις ως παραρτήματα κομμάτων. Όμως η ΝΔ τοπικά έρχεται πάλι σε δύσκολη θέση όταν τα προβεβλημένα στελέχη της και τα ελεγχόμενα ΜΜΕ, κεντρικά, επιτίθενται στον ομογενή επιχειρηματία και ανακατεύουν τη ΣΕΚΑΠ

Για πολλούς λόγους είναι προβληματική η κατάσταση, πολλώ δε μάλλον σε όσους γνωρίζουν πόσοι από όλους τους πολιτικούς, δημοσιογραφικούς, οικονομικούς χώρους, προσπάθησαν να εξασφαλίσουν την κάλυψη του Σαββίδη. Πάντως, επειδή η συζήτηση επανέρχεται συνεχώς, ίσως η ΝΔ οφείλει μια απάντηση. Κατηγορεί ή όχι την κυβέρνηση ότι χαρίζει το πρόστιμο στη ΣΕΚΑΠ ή όταν τα στελέχη της μιλάνε τοπικά, υποστηρίζουν το ακριβώς αντίθετο και ζητάνε στήριξη της βιομηχανίας με κάθε τρόπο;