Σε μεγαλοπρεπή γκάφα προέβησαν την Κυριακή αρκετά πανελλαδικά ΜΜΕ (άλλοτε κραταιά) αλλά και ελάχιστα τοπικά, μεταφέροντας ένα τηλεγράφημα του Τουρκικού Πρακτορείου Anadolu που αναφέρεται σε υποτιθέμενη άσκηση δίωξης στον αυοαποκαλούμενο Μουφτή Ροδόπης Ιμπραήμ Σερήφ ως αντίποινα στη σύλληψη των 2 Ελλήνων Στρατιωτικών.

Το δημοσίευμα μεταφρασμένο, που αναπαρήχθη ίσως και με αυτόματη μετάφραση, έκανε λόγο για δίωξη που άσκησε το “Γραφείο του Εισαγγελέα” στο “Μουφτή Κομοτηνής” Ιμπραήμ Σερήφ για “κατάχρηση εξουσίας”ενώ ακόμη και τα πλέον εθνικιστικά ΜΜΕ ανέφεραν τον Ιμπραήμ Σερήφ ως “εκλεγμένο μουφτή”, δείγμα πλήρους άγνοιας για όσα συμβαίνουν στη Θράκη.

Στην πραγματικότητα, ο Σερήφ διώκεται για αντιποίηση αρχής εδώ και κάποια χρόνια για μια υπόθεσή παρουσίας του σε θρησκευτική τελετή στο Αλάνκογιου της Ροδόπης, δίκη που πλησιάζει στην εκδίκασή της στο ακροατήριο. Προφανώς ούτε κάτι νέο υπάρχει, ούτε φυσικά αντίποινα για τη σύλληψη των στρατιωτικών υπήρξαν. Εξάλλου, είναι μια υπόθεση χωρίς ιδιαίτερη σημασία καθώς όλες οι καταδίκες για το συγκεκριμένο αδίκημα έχουν καταπέσει εδώ και δεκαετίες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η υπόθεση είναι ενδεικτική των στρεβλώσεων και συγκαταλέγεται σε μια σειρά από fake news που ακολούθησαν τη σύλληψη των στρατιωτικών στον Έβρο όπως για “ξυλοδαρμό” τους στις φυλακές, “καρατόμηση των διοικητών σχηματισμών”, ανταλλαγή τους με τους 8 πραξικοπηματίες κλπ.