Πριν λίγες μέρες ψηφίστηκε στη βουλή και έγινε νόμος της ελληνικής πολιτείας η παραγωγή-καλλιέργεια κάνναβης για ιατρική χρήση και η παραγωγή φαρμακευτικών σκευασμάτων κάνναβης.

Στην Ελλάδα και στην περιοχή της ΑΜ-Θ και κυρίως στους νομούς Ξάνθης και Έβρου, έχει ανοίξει μια συζήτηση πολύ ενδιαφέρουσα για την συμβολαιακή καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης. Για όσους παρακολουθούν με προσεκτική και ψύχραιμη ματιά την κινητικότητα και γνωρίζουν την ανθρωπογεωγραφία της περιοχής, φαίνεται, ότι εδώ και αρκετό καιρό γίνεται αθόρυβη μεν, αλλά μεθοδική εργασία δε, για να μπορέσει να γίνει μια μεγάλη επένδυση στην περιοχή, με υπερκομματική συνεργασία. Οι όποιες ανησυχίες είχαν προκύψει στην αρχή αυτής της συζήτησης, για τις προκαταλήψεις που υπάρχουν για την κάνναβη, φαίνεται ότι πλέον έχουν ξεπεραστεί.

Η APHRIA International ήταν η πρώτη εταιρία όπου έδειξε ενδιαφέρον με παρουσία εκπροσώπων της και με αρκετές συναντήσεις αγροτών για την Συμβολαιακή καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης. Η πιο εντυπωσιακή ήταν εκείνη στο αμφιθέατρο του Ερευνητικού Κέντρου ΑΘΗΝΑ, στην Ξάνθη, όπου περίπου 450 αγρότες βομβάρδισαν με ερωτήσεις τους εκπρόσωπους της εταιρίας.

Ήταν η πρώτη εταιρία όπου με συγκεκριμένο πλάνο κατέθεσε προτάσεις στην συνάντηση της 28ης Φεβρουαρίου στο Υπουργείο Οικονομίας με τον Υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα. Το αποτέλεσμα των εν λόγω διαβουλεύσεων αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Το ενδιαφέρον, όμως, φαίνεται να είναι έντονο και απ’ άλλες εταιρίες, οι οποίες ετοιμάζονται με προτάσεις να μπουν στο παιχνίδι. Το υπουργείο συνεχίζει τη διαδικασία των διαβουλεύσεων και αξιολογεί τις προτάσεις των εταιριών, που έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον να επενδύσουν σε πρώτη φάση στο πεδίο της βιομηχανικής κάνναβης με συμβολαιακή καλλιέργεια.

Η ερώτηση που υπάρχει στο μυαλό των ανθρώπων αφορά το γιατί η Ελλάδα και η περιοχή της ΑΜ-Θ, με έμφαση κυρίως το ν. Ξάνθης και το ν. Έβρου, που φαίνεται να έχουν το προβάδισμα, μπορούν να επιλεγούν για τη παραγωγή και εγκατάσταση της μεταποιητικής μονάδας;

Απαντώντας σ’ αυτή την ερώτηση για τη ραδιοεφημερίδα της ΕΡΤ, περιφέρειας ΑΜ-Θ, ο βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Γιαννακίδης σημειώνει ότι ,‘η πολιτική συγκυρία και οι προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας βοηθούν για να γίνουμε ο χώρος παραγωγής της βιομηχανικής κάνναβης εντός της Ε.Ε. Επισημαίνει, ότι οι δυσκολίες για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Γερμάνια, τα προβλήματα που έχει η Ιταλία, όπως έδειξαν και τα εκλογικά αποτελέσματα, τα εσωτερικά ζητήματα που κλονίζουν την Ισπανία, παράλληλα, με το πλήθος συγκριτικών πλεονεκτημάτων που παρέχει η χώρα μας σε σχέση με άλλες περιοχές όπως η Ολλανδία( ήλιος και έδαφος), δίνουν την ευκαιρία στην Ελλάδα να γίνει πόλος έλξης, μεγάλων επενδύσεων στο συγκεκριμένο τομέα. Σ’ αυτή τη κατεύθυνση συμβάλλει το ελαστικό πλαίσιο του νομοσχεδίου, που ψηφίστηκε στην βουλή και παρέχει μεγάλο βαθμό ευελιξίας για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές σε σχέση με τις δυσκολίες που συναντούν σε άλλες χώρες εντός της Ε.Ε.

Η περιοχή της ΑΜ-Θ έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα για τα οποία έγινε λόγος στο περιφερειακό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο και η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ξάνθη, ως ένα βαθμό, στόχο είχε να σηματοδοτήσει το ζήτημα τόσο της Βιομηχανικής όσο και της Φαρμακευτικής Κάνναβης.

Σ’ αυτό το πλαίσιο σύμφωνα με τον κ. Γιαννακίδη εντάσσεται τόσο η γεωθερμία όσο και η τεχνογνωσία στα θερμοκήπια που διαθέτει η περιοχή μας, προκειμένου να ικανοποιηθεί το υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί.

Μιλώντας στην περιφερειακή ραδιοεφημερίδα ΑΜ-Θ της ΕΡΤ, ο βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Γιαννακίδης τονίζει ότι ‘η Ξάνθη ήταν μία από τις επτά περιοχές της Ελλάδας όπου υπήρχε παραγωγή κάνναβης και μεταποιητική διαδικασία μέχρι το 1957 όπου έγινε η απαγόρευση συνολικά της παραγωγής κάνναβης’.

Στη συνέχεια, σημειώνει με έμφαση, ότι η καλλιέργεια κάνναβης που υπήρχε στο παρελθόν είναι η καλύτερη απόδειξη των πλεονεκτημάτων που έχει η περιοχή μας. Το χαμηλό κόστος παραγωγής συγκριτικά με άλλες καλλιέργειες και τα στοιχεία όπως δείχνουν οι αντίστοιχες μελέτες του ΕΘΙΑΓΕ το 2000, που παραδόθηκαν στο υπουργείο Γεωργίας και ο οδηγός καλλιέργειας του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ του 2016 για την κλωστική κάνναβη, αναδεικνύουν, ότι η περιοχή έχει τα εδαφολογικά και τα κλιματολογικά πλεονεκτήματα που ευνοούν την καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης.

Το ζήτημα που προκύπτει πλέον, σύμφωνα με τον κ. Γιαννακίδη, είναι ότι ακόμα και αν η περιοχή μπει μαζικά στην παραγωγή βιομηχανικής κάνναβης, θα πρέπει να βρεθεί το που θα καταλήξει η παραγωγή. Δηλαδή, θα πρέπει να δοθεί πλάνο διαχείρισης, έτσι, ώστε να στηθεί η αγορά και να διασφαλιστεί ότι ο αγρότης-παραγωγός δεν θα είναι εκτεθειμένος. Το εύλογο αυτό ερώτημα έρχεται να απαντήσει η μεταποίηση και ο δευτερογενής τομέας, που αποτελούν τους κρισιμότερους ίσους κρίκους στη χάραξη ενός ρεαλιστικού σχεδίου σ ‘αυτή την κατεύθυνση.

Η μεγάλη γκάμα εφαρμογών που έχει η βιομηχανική κάνναβη, επισημάνει ο βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Γιαννακίδης, μας δίνει την δυνατότητα πληθώρας επενδυτικών επιλογών. Το γεγονός ότι η βιομηχανική κάνναβη μπορεί να συνδεθεί με αρκετές μικρομεσαίες επιχείρησης του νομού Ξάνθης, αλλά και την ίδια τη βιομηχανία ευρύτερα, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό. ‘Από οικονομικής απόψεως θα πρέπει να δούμε τις προοπτικές που μπορεί να γεννήσει για την περιοχή πρωτίστως η βιομηχανική και σε μετέπειτα χρόνο η φαρμακευτική η οποία είναι υπό διαμόρφωση με βάση τις κοινές υπουργικές αποφάσεις που θα προκύψουν’.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννακίδη, αυτό που υπάρχει ως δεδομένο για το νομό της Ξάνθης είναι ότι έχουν πραγματοποιηθεί δύο συσκέψεις με την APHRIA International, η οποία ήρθε επίσημα σε επαφή με την τοπική κοινωνία και εξήγησε τα πλάνα που έχει για την συμβολαιακή καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης. Από πλευράς αγροτών και τοπικής κοινωνίας το ενδιαφέρον ήταν αυξημένο. Το κλίμα των συναντήσεων ήταν αρκετά θετικό και βοήθησε και στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου με το αρμόδιο υπουργείο. ‘Αυτή την ώρα είμαστε σε μια διαδικασία συνεχών διαπραγματεύσεων, η περιοχή έχει συνολικό σχέδιο, που μπορεί να προσεγγίσει πολλές επενδύσεις και όχι μόνο μία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η βιομηχανική και η φαρμακευτική κάνναβη, μπορεί να δώσουν απαντήσεις σε πολλά επίπεδα που απασχολούν το σύνολο της περιοχής’.

‘Επομένως, τα δεδομένα και τα στοιχεία δείχνουν, ότι βρισκόμαστε σε πολύ θετικό δρόμο, αυτό φάνηκε και στις συναντήσεις με τον αρμόδιο υπουργό. Τώρα οφείλουμε σαν κοινωνία της Ξάνθης να δείξουμε ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε σ ’αυτό το ενδιαφέρον, με συνεργασία στο σύνολο των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης με στόχο να πετύχουμε ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα για το μέλλον της περιοχής’.

Κλείνοντας, ο βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Γιαννακίδης τονίζει ότι το στοίχημα για μας δεν είναι να προχωρήσει μόνο η συγκεκριμένη επένδυση αλλά όλες οι επενδύσεις που συζητιούνται. Όπως αναφέρει το σημαντικό είναι να μπει η περιοχή της ΑΜ-Θ, στο τραπέζι των συζητήσεων ως περιοχή επενδύσεων, με στόχο την ενεργοποίηση τοπικών κεφαλαίων για να οικοδομήσουμε το δικό μας πλάνο και να προχωρήσουμε με δίκες μας επενδύσεις. Η συμβολαιακή καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης σε πρώτη φάση και οι δυνατότητες της φαρμακευτικής κάνναβης αργότερα αποτελούν ουσιαστικά μια νέα αγορά και με υψηλές προοπτικές και πολλαπλασιαστικά οφέλη για την περιφερειακή ανάπτυξη.

ΕΡΤ Κομοτηνής