Εξελίξεις σε δύο επίπεδα όσον αφορά στις ένοπλες δυνάμεις του στρατού ξηράς στον Έβρο έφερε το μεθοριακό επεισόδιο με τη σύλληψη των Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι παραμένουν στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Ανδριανούπολη.

Οι εντολές που δόθηκαν για αυξημένη επαγρύπνηση είναι κάτι παραπάνω από σαφείς, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ειδικών, αυτές είχαν δοθεί ήδη πριν από το συμβάν.

Ενισχύονται καταρχάς οι περιπολίες και μάλιστα αποφασίστηκε να υπερτριπλασιαστούν οι ομάδες των στρατιωτικών στην ελληνοτουρκική οριογραμμή στον Έβρο και από δύο άτομα που έβγαιναν ως τώρα, οι περιπολούντες να αυξηθούν σε επτά.

Οι οδηγίες όμως δεν σταματούν εδώ καθώς οι αυστηρές εντολές αφορούν και τον τρόπο με τον οποίο θα κινούνται οι περιπολίες αλλά τον τρόπο αντίδρασης σε περίπτωση… οποιασδήποτε μορφής «εμπλοκής».

Μετακινούνται οι διοικητές των σχηματισμών

Την ίδια ώρα  μετακινούνται οι δυο ανώτατοι αξιωματικοί, διοικητές των δύο σχηματισμών της περιοχής. Κάποιοι αποδίδουν τις μετακινήσεις στο πρόσφατο επεισόδιο . Όμως από ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στις εξελίξεις τονίζεται ότι η μετακίνηση είναι αναμενόμενη καθώς έχουν συμπληρώσει το συνήθη χρόνο και έπρεπε να μετακινηθούν,  στο πλαίσιο των τακτικών κρίσεων που είναι σε εξέλιξη.

Άλλωστε, όπως σημειώνεται, οι δύο αξιωματικοί κρίθηκαν διατηρητέοι από το Συμβούλιο Κρίσεων μετά το περιστατικό και δεν αποστρατεύτηκαν, όπως θα είχε συμβεί αν είχαν κριθεί υπεύθυνοι για το περιστατικό.

Πρόκειται για τους υποστράτηγο Δημήτριο Μπονώρα και τον Ταξίαρχο Ανδρέα Φλωράτο διοικητές στη 16η Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού Διδυμοτείχου και στην 3η Ορεινή, Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία «Ρίμινι», αντίστοιχα.

Ο υποστράτηγος Μπονώρας, θα αναλάβει πόστο στον Δ’ Κλάδο του Γενικού Επιτελείου Στρατού, με πιθανότερη την αξιοποίησή του στη Διεύθυνση Αμυντικού Σχεδιασμού και Προγραμματισμού. Από την άλλη, ο Ταξίαρχος Φλωράτος θα αναλάβει τα ηνία της Σχολής Πεζικού στη Χαλκίδα.

Παιχνίδι «χαρακωμάτων»

Ερώτημα πάντως αποτελούν οι επόμενες κινήσεις της Άγκυρας σε ότι αφορά τους Έλληνες στρατιωτικούς.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρξε υπήρξε “εμπλοκή” στην διαδικασία με άνωθεν παρέμβαση και έτσι το απλό κατά τα άλλα επεισόδιο στη μεθόριο μετατράπηκε σε μείζον θέμα μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως και να’ χει πλήρης εικόνα δεν μπορεί να σχηματιστεί αν δεν ανακοινωθεί το κατηγορητήριο -χωρίς να είναι βέβαιο ότι δεν θα υπάρξει νέα καθυστέρηση- αλά και η ημερομηνία της δίκης για τους δυο Έλληνες.

Μόνο τότε θα υπάρξει και σαφής εικόνα για τις προθέσεις της Άγκυρας η οποία μάλιστα φέρεται σφόδρα ενοχλημένη καθώς η Αθήνα επιλέγει το δρόμο όχι της… απευθείας διαπραγμάτευσης (όπως προφανώς επιδιώκει ο Ερντογάν) αλλά της ενημέρωσης της Διεθνούς κοινότητας για την τουρκική προκλητικότητα.

Είναι χαρακτηριστική η απάντηση που έδωσε ο πρωθυπουργός στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να επικοινωνήσει με τον Ταγίπ Ερντογάν.

«Κάτι τέτοιο θα σήμαινε αποδοχή διμερούς διαπραγμάτευσης, με αντικείμενο την τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Θα τον καλέσω, όταν κρίνω εγώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας αποδοκιμάζοντας ως ανεύθυνη και επιπόλαιη την πρόταση Μητσοτάκη.

Παράλληλα στο σύμπλεγμα των τελευταίων εξελίξεων δεν μπορεί να μην ληφθεί υπόψη και η στάση των Αμερικανών στην Αν. Μεσόγειο, καθώς η ισχυρή παρουσία των οποίων ενόψει των ερευνών της EXXON στην κυπριακή ΑΟΖ, μόνο κατευναστικά μπορεί να λειτουργήσει όσον αφορά το θέα της τουρκικής επιθετικότητας.

Από στοιχεία από τη neaselida.gr